Blogg från Medelhavet

Ja nu e de slut med gratis-vistelsen här i Porto delle Grazie. Tänker segla vidare på måndag till Crotone för att tanka fullt med diesel innan steget över till "klacken" Santa Maria di Leuca. Där får jag nog vänta ett litet tag innan jag kan sticka över till Grekiska ön Othoni. På onsdag kommer vindarna att först bli bleke för att sedan vrida 180 grader till nord. Men då blir det rätt mycket vind så jag kanske väntar lite innan överfarten till Othoni.

Skall bli skönt att träffa vågorna igen. Har blivit lite landkrabba av att vistas så länge här. Var ju tvungen att bida min tid tills dags att hämta upp min käresta i Patras Arraxos på Peloponnisos. Hon dimper ner med Ryan Air den 8 maj så då gäller det att jag finns på plats i närheten.

Väl i båten kommer vi att fortsätta via Patraikos Kólpos och Korinthiakos Kólpos (Gulf of Patras och Gulf of Cotinth) fram till och genom Korintkanalen. På vägen dit många fina ställen att besöka. Jag minns att jag sade under en lektion i Utsjöskepparen, till Thomas Lundgren som höll kursen att jag aldrig skulle gå genom Korintkanalen pga den höga kostnaden för en så kort sträcka (dyraste kanalen i världen). Men nu är det så att min hustru gärna vill gå genom och eftersom vi skall hämta upp ett par vänner i Turkiet så är det inte lockande att runda hela Peloponnisos (ca 150 M extra). OK, jag har inget emot att gå genom Korintkanalen, tvärtom, det kan bli en trevlig upplevelse bara någon betalar. Två veckor till Turkiet, ska väl gå tror jag. Sen får vi väl se vart vi ställer kosan men troligen blir vi kvar i den bortre delen av Cycladerna och Dodecaneserna då våra vänner troligen kommer att resa hem från samma ställe som de kommer till i Turkiet. OK det blir att inklarera hit och dit men det får vi ta. Turkiet lär vara bra att vistas i men dom har ju inga öar så då måste vi tillbaka till Grekland. Tills vidare vet jag inte mera så på återhörande.

Segla lugnt o ha det!!

Hej alla!

Har återkommit till båten i södra Italien och håller på med diverse småsaker som måste göras innan min kära hustru kommer och installerar sig. Här är fortfarande ganska kyligtGilla inte, har precis haft en rejäl blåst, tror att det är Boran den kallas här nere, kommer från Kroatien med omnejd, två dygn har den blåst. Nu har den dock bedarrat, underbart.Ler stort Har uppdaterat hemsidan med lite engelsk översättning av dagböckerna över kanalerna, Juni till September, så nu kan alla mina engelskspråkiga vänner (vilka då ?) också ta del av äventyren. Mår förfärligt bra nu när min kära hustru talat om att det blir bara sol en hel vecka!!!CoolPrecis vad jag behöver. Batterierna behöver laddas, ja både mina och båtens heheHa ha!. Här i hamnen är alla faciliteter stängda pga ombyggnad-- tillbyggnad--renovering, ja det är stora arbeten igång. Dom har nog fått nya pengar från EU. Restaurang Älvan funkar i alla fall. Behöver bara förnya förråden lite. Skall besöka staden måndag, det var inte att tänka på i stormen. Fick också lite regn. Har fixat lite inne i båten under tiden det regnat och blåst, det var bara lite svårt att hålla balansen som båten vinglade i vindbyarna. Tur att det finns skott och inredning att ta spjärn emot. Har bytt ut nästan alla gamla Ström-slukande belysningar och på köpet fått upp ett par nya, en till på toa så man kan se sig i facet, och en stor framme i förpiken. Nu är det bara akterruffen kvar. Idag bakade jag ett formbröd, -utan recept + att jag hade köpt Barilla pastamjöl- durumvete, men det blev görfint- hade i mera jäst så det kunde jäsa ordentligt. E man chef så e man. Har man restaurang ombord får man klara det mesta. --- Nu har jag smakat av brödet, kan bara finna ett ord: underbart gott o saftigt. Uppriktigt sagt hade jag inte förväntat mig detta fina resultat. Kanonbra att veta hur jag gör nästa gång också. Välkomna att smaka.

Ha det så gott så länge. Lev väl !

 Björn

   Bilden visar gångstråket utefter playan mot stan

11 Januari 2012

Nu är det bestämt och biljetter inköpta.

Skall bli skönt att få komma hem till alla kära och nära.

Sitter här och begrundar alla händelser sedan jag lämnade Toulon, förra uppehållet, då jag varit hemma en månad. Det har varit några saker som gått snett och som jag hoppas slippa framöver. Det är ok att det händer ett och annat mindre trevligt bara det inte blir för ofta. Man får ju räkna med det som ett inslag i alla trevligheter.

Så här vintertid är det nog de plötsliga inslagen av hårda vindar som känns värst. Det blir längre uppehåll i skyddad tillvaro. Här i Roccella har det blåst när det inte skulle enligt GRIBfilen. och tvärtom. Ett annat inslag är de mycket höga vågorna som bildas även vid måttliga vindar. Och sen hänger dom kvar ett tag för att övergå i mycket långa, höga dyningar som påminner om de Atlantiska. Inte alls som hemma där även dyningarna släcks ut fortare efter ett oväder.

Har nu två fungerande pållare i aktern, en i fören om styrbord samt två mittpållare. Mittpållarna är i aluminium och mycket starka. Den på styrbordsidan fick mycket stryk i böljegången på Marettimo men har hållit fantastiskt bra. Hoppas att den håller medan jag är hemma också.

Ja kära läsare. Nu skall Älvan fjättras på bästa sätt mot eventuella hårda vindar så att hon ligger säkert. Hamnkapten har lovat titta till den då och då.

Ha det bra, vi ses

Björn

Bilden visar Capo dell´Armi

Skrev tidigare en blogg men den gick inte in.

Försöker med en ny.

7 Januari

Nu hoppas jag att det skall bli av- lägga båten här nere ett tag och resa hem. Det har blivit ganska kallt med alla nordvindar uppifrån Alperna, bara ca 14 grader på dagen och ca 7-8 på natten.

Ligger här gratis men utan el så jag har idag kört motorn för att ladda batterierna lite. Måste köra Webaston, värmaren, ibland för att inte få köldskador, hihi. Men på dagen om solen tittar fram är det varmt och skönt, minst 17-18 grader.

Åker med cykeln och shoppar lite mat. En del i middagsmatväg har jag kvar sedan mina inköp i Palermo på nyårsafton. 

Ska kolla mer om resan hem, tåg mm

Ha det

Björn 

12 December

Är kommen till Bonifacio på södra Korsika.

Seglade från Ajaccio söndag vid 11-tiden för att ankra i en vik på vägen till Bonifacio. Det var en natt av fasa. Regnade som spön i backen och blixtarna ljungade runt mig till efter tre på natten. Kunde inte lägga mig innan. Ville inte ha en direktträff i masten. Sen draggade ankaret, det var ganska höga vågor, och blåste bra. Fick ta mig ut på djupare vatten, blev ca 7 m djup. Fick hålla kollen ett tag för att se att ankaret höll. Här låg jag bra. Kom till Bonifacio, bara 10 M kvar men sjön växte mkt mot slutet så det var spännande att gå in i det smala gattet, inlöpet till Bonifacio. Här är helt fantastiskt, så annorlunda mot allt annat man sett. Går väl vidare tisdag em mot Sardinien. Ha det _/)

Senaste kommentarer

10.09 | 01:57

Hi again. Yeah we are ok. Hope you are as well. We and our boat is now back in Sweden. We want to sell but it can be hard, may be in springtime. Stay well you b

...
09.09 | 20:24

Hi Bjorn

Micheal and Elaine from (Aus registered) ISOBAR 1013 here, we spent some time on Amorgos with you. I trust you are well. where are you now. Cheers M&E

...
10.07 | 19:56

Härligt att höra! Ha en go sommar, Lisa! Kram från Åsa

...
09.07 | 14:34

Roligt att läsa och så otroligt bra skrivet. Kul att följa er. Kram Lisa

...
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS