Dagbok April 2012

English further down

Påskafton 8 April

Sitter här ensam och försöker fira påsk på något sätt!!?
Har i alla fall fixat lite "påskmat". Hade lite anjovis och matjesfiléer kvar i kylen, varken Lars eller Marita, mina slussningskompisar, var intresserade av dessa dyrgripar tack och lov!!! Så nu fick jag avnjuta dessa läckerheter till slut. Kokta ägg, (perfekt kokta enlig Åsas recept, lite löst längst inne i gulan) lite potatis, fräst röd- och gul lök, men inte gräslök eller gräddfil!! Det gäller att vara flexibel i alla lägen, italienskt rödvin till detta så fick jag åtminstone föreställa mig att detta var påskafton.

Installerade igår en separator i bränslesystemet. Ska ta bort vatten, bakterier och annat som inte har där att göra. Ska ge längre bytesintervall för förfiltret. Man tappar av separatorn då och då.
Köpte även en givare att skruva in i sidan en bit upp från botten som talar om ifall det finns vatten att tappa av. Bra!!! Bara det att givaren läcker Diesel / Luft.  Måste få den tät. Inte lätt att få den utbytt mot en annan när man inte är på hemmaplan. Har tagit isär den och limmat. Får se om det lyckas få den  tät. Fick skruva in en medlevererad plugg i stället så länge.

Installerade även en elektrisk pump för utsugning av skräp och vatten ur tanken via en separat ledning som mynnar i en fördjupning i botten av tanken. Det fanns en manuell pump för detta ändamål förut men den var helt kass. Nu funkar det perfekt. Har fått ut en hel del gammalt vatten och gegga. Det är problem med nutida diesel bränsle. Man kan få in vad skit som helst i systemet. Tankar man bränsle som man hämtat på tappstation i stan så kan man vara ganska säker på att få raps-inblandning. Rena mumman för bakterierna i tanken på en båt, segelbåt speciellt, då man inte använder motorn så mycket. Lite kondensvatten som man alltid får i tanken så är det rena julafton för dessa bakterier. Måste suga ofta. Separatorn kommer säkert att avhjälpa en del problem med vatten o annat. Framtiden får visa hur väl detta kommer att avlöpa. Jag har stora förhoppningar om ett betydligt längre bytesintervall vad avser förfiltret. Kanske även finfiltret.

Har tidigare installerat en elektrisk pump i bränsleledningen. Denna underlättar otroligt vid byte av filter då man bara startar pumpen och fyller upp förfilter och finfilter. Det ar bara att avlufta i tur och ordning förfilter, manuella pumpen, finfiltret så är det fullt system igen. Lätt som en plätt eller som fransmännen säger: Facile comme bon jour!!
Fortsätter ett tag att fixa lite små detaljer på båten innan avresa till Crotone där jag tänker fylla upp tanken med, förhoppningsfullt, rent bränsle innan jag fortsätter rakt över Tarranto-bukten till Santa Maria di Leuca. Därefter blir det den lilla ön Otoni som första kontakt med Grekland.
Tror att jag blir kvar i denna gratishamn ett litet tag till innan avresa. Återkommer senare med detaljer. Jag har mer att fixa.
Ha det och lev väl alla vänner.

18 april

Har nu servat allt på motorn med filter och oljebyte. Det blev nytt förfilter, nytt finfilter, nytt oljefilter och ny olja. Nu spinner motorn fint igen.
Jag har också sugit ut en hel del bränsle ur tanken och ställt flaskorna till att sedimentera. På så sätt kan jag hälla tillbaka det mesta i tanken igen.


Tisdag 23 april

Har nu lämnat Roccella Ionica och Porto delle Grazie.
Skönt att slippa ligga kvar längre för det har blivit ganska träligt nu på slutet, kanske för att jag sett fram emot att få resa vidare för att hämta upp Åsa i Patras Arraxos på Peloponnesos 8 maj.

Det var väldigt lite vind på vägen till Crotone dit jag nu kommit, det var 63 M så det var bara att köra motor, men lite hjälp hade jag av genuan, gjorde en knop mera tidvis. Kom hit kl 19 och fick en bra plats bredvid en stor Holländsk stålbåt. Lite senare kom en Slovensk båt och la sig på andra sidan.
Alla pratar engelska och tyska. De håller på att förnya hamnen så det finns ingen riktig elanslutning utan dom fick dra en kabel från Capitaineriet, flera båtar på liten matning. Duger bara till laddning av batterierna.

Idag 24 april kom i väldigt hård ( ca 13-15 m/s ) sidvind ytterligare två båtar, en stor chartrad båt från Atén och en med EU-flagga med infälld liten Tysk flagga I aktern och en stor Holländs flagga i masten. Får kolla upp deras nationella sammansättning imorgon. Tjejen på Atén-båten har jobbat I Sverige dels I Stockholmstrakten men också på Najadvarvet.
Det var väldigt svårt att få in båtarna I den starka sidvinden. Det ligger grova linor, förankrade i någon bojsten, dragna in till kajen. Dessa skall användas till förtöjningen i aktern eller fören. Fick hjälpa Atén-mannen att dra upp aktern på deras stora båt mot vinden. Hårt jobb.

Skall få tanka diesel imorgon förmiddag och sedan stannar jag nog till torsdag.
Var inne i staden idag och gick upp och tittade på den stora fästningen som finns här. Vissa delar håller man på att renovera men det gick bra att komma in och kika runt. Intressant var det.
Köpte en fiskfilé i hamnen på väg tillbaka till båten. Eftersom jag har väldigt lite gas kvar i flaskan så lämnade jag den till en man som skulle fylla den. Ingen gas och jag skulle laga till fisken. Jag tog fram grillen och stekte fisken och lite kall kokt potatis. Under tiden kom han tillbaka med flaskan och sa att det gick inte att fylla för det var inte samma system. Det kunde jag ha talat om för honom men på en del ställen fyller dom ändå på något sätt. Trodde att han kunde detta. Det slutade med att jag köpte en 3-kilos campinggasflaska med regulator för 90 €. Vet inte om det var dyrt men nu är man garderad. Hörde att det inte är samma standard i Grekland som i Italien så varför köpa Italiensk flaska när jag inte blir kvar här så länge till. Campinggas kan man köpa lite varstans och det är samma standard. Får se om jag köper en Grekisk flaska, vi blir ju där ett bra tag. Billigare att fylla än campinggasen.

Fredag 27 april

Lämnade Crotone kl 06 för resa till Santa Maria di Leuca längst ner på “klacken”. 73 M och jag ankom kl 19.50
Här är verkligen underbart. Varmt!! 17° I vattnet och det känns på aftonen, ingen kyla! Gôtt. Staden är full av grandiosa villor, en fin strandpromenad, ett mycket hjärtligt folk och så förstås Mussolinis trappa. Den finns strax till vänster om det mäktiga fyrtornet.

Lördag 28 april

Försökte handla lite matvaror idag men när  jag väl hittade en affär (supermercato), efter att ha cyklat runt på så gott som alla gator och varit högst upp där stan slutar, så var den naturligtvis stängd. Lördag, inget öppethållande på eftermiddagen. Får se om de öppnar i morgon en stund, Söndag, Domenica, men det tror jag inte. Sista chansen på måndag morgon för då reser jag vidare till närmaste Grekiska ön som heter Othoni. På en taverna där skall det finnas en karl som talar svenska, Babis tror jag han heter eller kallas. Kanske får jag träffa honom.
Denna helgen har man stor sammankomst av motorcyklar. Det är Moto Guzzi ägare från hela Italien, Grekland och Malta. Jag har också sett några andra märken som BMW, Honda, Ducati och någon till. Men det är MotoGuzzi som räknas här nu i helgen. Förra året hade MotoGuzzi 90 års jubiléum. 1921 startades tillverkningen. Köpte ett MotoGuzzi jubiléumsvykort som jag skall sända till min f.d. arbetskamrat som är så förtjust i detta märke, han har en MotoGuzzi cykel själv.
Jättetrevligt var det att gå omkring bland alla uppställda motorcyklarna, ta lite kort på dom och snacka lite med några. Jag fick ett visitkort av en kille som hade en helt underbar hoj. Han fick mitt kort också. En annan trevlig kille med tjej var Malteser. Jag fick broshyrer om Malta av dem. Grekiska representanter fick jag också ett snack med. Mera broshyrer o klistermärken, MotoGuzzi så klart.
I kväll kl 23 skall man ha en konsert med berömda aktörer. Skall gå bort och kolla in dom.

Nu har jag kollat in dom, inget i min smak, en massa oväsen, höll mig en bit ifrån. Jag som älskar det mesta i musikväg! Åt en Panini med kôrv, senap och pommes. Drack en öl, Corona Extra, till det.

Söndag 29 april

Hade tänkt segla vidare idag men nästan inga vindar, så det får bli måndag då det blir ganska bra nordliga vindar. Ska kolla om det är öppet i affären. Mera koll på motorcyklarna blir det senare.

Måndag 30 april

Idag blir det resa av till Othoni.
Har slut på mitt internet abonnemang fr o m nu. Skaffar nytt i Grekland så jag kan skriva mera.
En tur till affären först innan avresa.

En otroligt fin motorcykel hade den här mannen, Franco,Italienare.

English

Easter Eve Saturday April 8

Alone, trying to have an Easter celebration somehow!!?
Some Easter dinner I have fixed at least. I had some anchovies and pickled herring  left in the fridge, neighter Lars nor Marita, my friends from the canals, were interested in these delicate treasures, thankfully!!! Now they were mine! Boiled eggs, (perfectly cooked should Åsa say, just a little soft in the middle of the yellow), some kooked potatoes, fried red and yellow onions but no chives or sour crème! It counts to be flexible in all situations, Italian red wine together with this and I could at least imagine this was Easter Eve.

Yesterday I installed a separator in the fuel line. Is supposed to take away 99.5 % of the water and bacterias and other not belonging particles. Extended changing interval for the first ordinary filter. The separator has to be drained with a bottom valve now and then. I also bought a water sensor to be screwed in on side a bit up from the bottom. It will tell when to drain. Very good!!! Just that the sensor is leaking fuel out - and air in. Has to be tightened. Not easy to get it exchanged when not beeing at home. I disassembled it and made it clean with acetone and glued it. Will it be tight? I hope so.

I also installed an electric pump to suck out dirt and water from the bottom of the fuel tank via a separate copper pipe leading into a cavity in the bottom. When I bought the boat there was a manual pump but it was useless. Now it is perfect. A lot of water and sludge is out now. If you don´t get the right fuel you might have problems. Taking fuel from a station in town you can get it mixed up with rapeseed oil. This is yummy for the bacterias in the tank of a boat, especially for a sail yacht not motoring so much. Some condenced water, always beeing in a tank, and the bacterias have a Christmas Eve. Have to drain often. This separator will certainly help from getting too much trouble with water and other shit. Future will tell how efficient it will be. I have big hopes for a much longer service interval for the filters.

Earlier I installed an electric pump in the fuel line. This one (the same type as for the sludge water) makes the filter exchanging job very easy. When new filters are in, just start the pump and bleed the air in right order. Separator, forefilter, manual pump and fine filter. Easy as pie, or as the french say: Facile comme bon jour!!
Will continue fixing some small details on the boat before I leave for Crotone where I fill up my fuel  tank with hopefully clean fuel. Then I continue straight over the Tarranto bight to Santa Maria di Leuca. After that the little island Otoni will be first contact with Greece.
I think I will stay here in this free harbour for some time before departure. More details to come. There is more to fix.
Have a good time and live well all friends.

April 18

Now the motor has got its service. New filters and new oil. Spinning like a cat now.
I also have pumped out some fuel from the tank into some bottles for sedimentation. Most of it can be put back in the tank. The rest is bacteria and water.


Monday april 23

Now I have left Roccella Ionica and Porto delle Grazie.
It was rather dull at the end, maybe because I´ve been waiting so long to continue my voyage and get Åsa on board. She will come to Patras Araxos on Peloponnesos May 8 with Ryan Air. I look forward to this moment, travelling and beeing alone isn´t fun at all.
 

Tuesday april 24

Very little wind on the way to Crotone where I am now. 63 M motorizing. Not fun at all. Some help from the genoa I had and it made one knot more now and then. At 7 PM, I went into the harbour and got a birth beside a Dutch steel yacht. A little later a Slovenian boat came up on my side. Everyone talkes english and german. There is no real electric connection because they are renewing the whole system. They had to lay out a cable all the way from the capitaineria, several boats on this tiny service cable. It will only be suitable for charging batteries.
Today two more boats came, in hard (26 to 30 knots) wind, one very big chartered from Athens and one with an EU flag with a little German flag up in one corner in the aft and one big Dutch flag up in the mast, (have to check their nations tomorrow), to moore with the wind from aside. Very hard to get the boats up against the sidewind and I had to help the man on the big boat from Athens. A hard job. The girl on the Greek boat has been working a lot in Stockholm, Sweden and also at the Najad warf in Orust. There are laid mooring lines from the cay set fast on some stone far out aft.
Will bunker diesel tomorrow and I think I will stay until thursday.
Was in to town today and had a look at the big fort up there. Some parts they are repairing but it was OK to come in and look around. Interresting it was.
On the way back I bought a filét of some fish. As I´m almost out of gas there was a man coming to take my bottle for refilling. No gas and the fish had to be prepared. The grill up and running. The fish and some cooked, cold potatoes was steaked and now when I had heat I could also steak my minced meat and make some hamburgers. Meanwhile the gas-man came back and told me that he could not fill because the standard on my bottle was not the same as the Italian. That I could have told him, but in some places they can fill in some way still. I thought he could. It ended with me buying a three kilos campinggas bottle with regulator for 90 €. I don´t know if it was expensive but now we are guarded.
I heard that it is not the same standard in Greece and Italy so why buy an Italian. I will be most in Greece. Camping-gas you can buy here and there. Will see if I buy a Greek bottle later, will be there for some time. Cheaper to refill than the camping-gas.

Friday April 27

At 6AM I leftCrotone to get to Santa Maria di Leuca down at the bottom of the “heal”. This ride was a long trip, 73 M and I arrived at 7.50 PM.
Here it is really wonderful. Warm!!  17 °C in the water and you can feel it in the evening, no coldness! Very good!  The town is full with grandiose villas, a fine boardwalk, a heartfelt folk and of course the Mussolini stairs situated a little left from the powerful lighthouse.

Saturday April 28

Tried to get some food today but when I at last found one, after having biked around almost all streets and had been highest up where the town ends, it was closed. Last chance getting some will be on monday morning, they open at 7, then I´m off to get to the nearest Greek island, Othoni. In one of the tavernas there is a guy who can talk Swedish, Babis I think he is called. Maybe I can see him for a chat and some food.
This weekend there is a big event for motorbikers. It´s the MotoGuzzi World Club having a meeting here and there are MotoGuzzi owners from all Italy, Greece and Malta here. I also saw some other brands like BMW, Honda, Ducati and one more. Only one of the kind. But it is MotoGuzzi that counts this weekend. Last year MotoGuzzi had a 90 year anniversary. 1921 they started the manufacturing. It was very nice to look at all these beauties, take some pics and chat a little with some of them. I got a business card from a guy who had a wonderful bike and he got mine. Another guy and his woman were from Malta and I got some brochures about Malta. Also the Greek representative I had a chat with and got 5 MotoGuzzi stickers and more brochures. Tonight at 11 they will have a concert with some famous players. I have to go there and check them out.

Now I´ve heard them and their music isn´t my favorite. A lot of noice, I had to stand in a distance. I love most music but this, no! I had a Panini with a sausage and mustard and some french fries. Had a beer, Corona Extra, also.

Sunday April 29

Had intension to sail away today but almost no winds so it will be monday with some more, northerly, winds. More checking on the motorbikes later.

Monday April 30

Today I leave Leuca and go to Othoni.
My internet is down from now. Will get another in Greece so I can continue writing.
A trip to the store first before departure.

Live well and have a good life my friends.

Denna fina familjen träffade jag, det var den äldre dottern, Maria, som ville prata lite engelska med mig. Hon har studerat i London. Jättego familj.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Bo & Barbro | Svar 13.05.2012 19.45

Hej Björn & Åsa !
Trevlig läsning om Era upplevelser hoppas det går bra
framöver önskar vi i Boniba

Björn 14.05.2012 02.05

Hej Barbro & Bo. Kul att ni följer oss. Vi försöker att uppdatera när vi kan och hoppas det kan vara lite underhållning. Här är allt på topp. Underbar värme.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.07 | 19:56

Härligt att höra! Ha en go sommar, Lisa! Kram från Åsa

...
09.07 | 14:34

Roligt att läsa och så otroligt bra skrivet. Kul att följa er. Kram Lisa

...
04.07 | 12:26

Har glömt datumet men gratulerar på bemärkelsedagen.Ha det bra!!!
Hälsningar Lars Åke.

...
08.05 | 11:15

Tack för kontakten. Den betyder mycket för oss.Läget är oförändrat.

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS