Dagbok Juni 2014

Älvan i Pothia, Kalymnos

Ligger kvar här i Pothia sedan Åsa åkte hem för att hjälpa sin pappa att överklaga ett beslut om äldreboende.

Tisdag 3 juni

Fixar lite med installation och lite ändring i båten. Den blir aldrig färdig men så skall det vara. Förbättringar hela tiden.

Värmen låter vänta på sig, på dagen ibland upp till 28 - 30 grader men om kvällen blir det svalt och på natten ännu svalare. Idag helt molnigt och mycket svalt. Inte mer än 20 grader i vattnet.

Kollar mest på, och skriver lite ibland på FaceBook. Kan vara riktigt underhållande ibland.

Har ingen större lust att göra så mycket innan jag skall segla ner till sydsidan av Kos dit min dotter Camilla med familj, Lars och dottern Lina kommer på svenska flaggans dag för att bo på hotell en vecka. Skall bli kul att träffa dem igen. Får se om de vill segla lite också.

 5 juni

Seglar idag ner till Kos Marina för att ligga över natten så blir det inte så långt kvar till Kardameina dit mina kära kommer.

Som vanligt underbart att komma till denna fina marina. Alltid hjärtligt välkomnande. Går en tur ner till stan och tar en bit hos Tony´s.

 

6 juni Svenska flaggans dag, Nationaldag

Sticker iväg och rundar Kos östra ände. Väldigt oroliga vindar när jag passerar de höga bergen i öster. Starka fallvindar kommer nerdansande så det bästa är att gå ut från kusten en bit. Väl i hamn i Kardameina vet jag inte var jag skall lägga till. En kille ropar att jag skall ankra. OK, lägger ut akterankaret (alldeles för långt ut skall det visa sig) och går in, allt väl så långt. Vid 4-tiden kommer flera stora färjor in och lägger ut sina stora ankare och vänder och går in med aktern före. Detta sker i 90 graders vinkel mot kajen där vi små båtar lagt till. Jag hade ingen aning om att dessa 4 stora färjor skulle komma. Jag var nere i salonget när jag plötsligt hör hur det knakar i min akterlina som jag satt fast på vinschen. Jag springer upp och ser att en färja håller på att backa in på sin plats och att linan håller på att brista - och pang, där gick den av. Båten åker med stor kraft fram och in i kajen. Mitt förliga ankare åker in i en stor bygel avsedd att förtöja i och sitter ohjälpligt fast. Stegen som var nerfälld kilades fast. Så småningom fick jag hjälp att komma loss. Men nu hade jag inget akterankare. Jag har en stor dragg på 10 kg som jag kan lägga ut. Dingen är inte uppblåst. Jag gick utefter kajen och hittade en svensk båt som hade sin dinge klar. Jag frågade om han kunde hjälpa mig att lägga ut draggen och javisst det gick bra. Han fick trevligt sällskap av sin lille dotterson som var väldigt ivrig att följa med. Stort tack. Med draggen på plats kunde jag i alla fall hålla ut båten från kajen. Måste försöka få upp ankaret med 25 meter kätting och 40 meter lina. Jag hade lagt ut ankaret alldeles för långt ut. Visste inte att det var bra hållbotten här.

 

7 juni

Efter frukost blåser jag upp dingen för att kunna fixa ankaret. Har pratat med mina kära som installerat sig i AKTI Palace hotell med all inclusive. De skall komma till mig lite senare för att hjälpa mig.

När vi sitter där tillsammans i sittbrunnen med lite att dricka ser vi en av färjorna gå ut. De får upp mitt ankare, ser det för att det är gulmålat. Vi kastar oss i dingen och ror ut för att få det i dingen trodde vi. De har stora besvär att få loss det och får hjälp av en liten fiskebåt som hakar av det från deras grova kätting. Sen släpper de bara ankaret. Plums!!! Måste hämta en liten dragg i båten så vi får upp linan. Vi kör några gånger tvärs linan som ligger där någonstans  på botten och får upp den. Gott. Lars drar upp linan och sen kommer ankaret. Han fortsätter och drar i andra änden av linan för att få upp resten men till slut sitter den fast, säkert under den andra båtens ankare. Måste kapa linan, med vad??? Hade inte tänkt på att ta med kniv. Vi rodde bort en bit till en liten fiskebåt och frågade om vi kunde låna en kniv, ja det fick vi. Kapade linan och lämnade tillbaka kniven och rodde hem med ankaret. Vi lade ut ankaret på behörigt avstånd från alla färjor och tog upp draggen. Äntligen klart, Puhh!!!

Vi fortsatte ha det lite mysigt ombord innan det var dags för dem att gå tillbaka till hotellet. Vi kom överens om att jag skulle cykla över till dem lite senare.

Denna vecka, 6 till 12 juni, var jag hos dem 3 dagar med all inclusive som de betalade. Vi badade, solade, drack en massa drinkar och åt både frukost, lunch och middag tillsammans. En otroligt fin tid hade vi.

Fredag 13 juni åkte de hem igen och det gick bra hela vägen dagen till trots. Nu var jag helt ensam igen.

Men jag gick till en bar i stan och drack öl och drinkar och lärde känna lite folk i Jam Bar. Tre flickor, Lynne, Julie och Alexandra som serverade och lockade in kunder samt ägarna Janis, Nicos och Kostas. Det var mycket trevligt. De kallade mig Kapten hela tiden.

Jag seglade tillbaka till mina vänner på Kalymnos efter några dagar där man välkomnade mig.

Resten av juni månad låg jag kvar i Pothia på Kalymnos och stekte. Varmt!!!

 Högst upp Juni

 

English

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Lars-Åke och Margareta | Svar 01.07.2014 19.22

Glad sommar önskar Margareta och Lars-Åke. v

Kristina | Svar 18.06.2014 19.06

Björn! Klarar du dig utan Åsa? Ganska trist eller hur? Tänk vilket stöd vi kvinnor är för er män! Eller?
Mvh/Kristina

Björn 18.06.2014 19.28

Svårt är det, medges. Inte kul som man säger. Hon är hemma och gör större nytta än här. Får trösta mig med det. Kanske jag kan ta en tur hem snart. Vill gärna.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.09 | 01:57

Hi again. Yeah we are ok. Hope you are as well. We and our boat is now back in Sweden. We want to sell but it can be hard, may be in springtime. Stay well you b

...
09.09 | 20:24

Hi Bjorn

Micheal and Elaine from (Aus registered) ISOBAR 1013 here, we spent some time on Amorgos with you. I trust you are well. where are you now. Cheers M&E

...
10.07 | 19:56

Härligt att höra! Ha en go sommar, Lisa! Kram från Åsa

...
09.07 | 14:34

Roligt att läsa och så otroligt bra skrivet. Kul att följa er. Kram Lisa

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS