Dagbok Juli

7 juli

Lämnar hamnen tillsammans med Nya Zeeländska paret Andrew och Claudia. De hade hyrt båt för en vecka i Poros och ville gå ner till Monemvasia tillsammans med mig. Det blåste kraftg sidvind när vi skulle iväg. De gick iväg först och höll på att kvadda sin båt mot en motorbåt i lä men Andrew lyckades hålla ifrån så det var bara hästskobojen som fick sig en törn. Inga skador i alla fall. Gott. När jag skulle gå ut fick jag hjälp av en fransman från Toulon. Vi hade träffats lite tidigare då de ville bjuda på en öl. Han kom ombord och hjälpte till att först släppa loss fören och sedan hjälpa till med att få upp sista biten av kättingen eftersom jag fick ta över rodret då han var ovan att styra och manövrera vår båt. Allt gott och väl, jag släppte av honom på yttre kajen. Tack och farväl. Nu var jag ensam igen.

Skaplig segling ner till Monemvasia med god akterlig bris till en början men avtagande vart efter så inget att göra annat än att ta hjälp av den evigt underbart assisterande järngenuan, min underbara Perkins Prima, MD22, alltid startvillig, klagar inte. 

Bara ett litet problem just nu, den läcker från sötvattensystemet. Måste fylla vatten ibland. Inte så mycket, har gått över 50 distans utan att fylla under väg. Har tidigare, på Kos, köpt nya ändstycken, gummibälgar, till värmeväxlaren, den främre läckte som ett såll. Har bytt båda men ett litet läckage finns som får åtgärdas senare.

Framme i hamnen kollade jag om det fanns möjlighet att få plats utefter kajen men det var knökat.

OK ut med ankaret tack och lov ingen hård vind så det gick bra. Kom in till kajen och höll på med förtöjning när en kvinnlig Port Polis kom fram och gav mig ett formulär att fylla i. Tio minuter sa hon men jag sa att jag håller på att förtöja och sa 20 minuter, då sa hon kom till oss imorgon. Då sa hennes manliga kollega att jag måste flytta båten närmare en yttre båt för att jag låg för nära en ramp för upptagning av båtar. OK jag flyttade mina tampar ett snäpp närmare den andra och då var det bra men jag låg ganska snett. Undrar om de ofta har någon upptagning av båt.

 8 juli

Har idag varit borta till den gamla staden som ligger utefter den branta sluttningen på ett stort berg som bildar en halvö. Det var mycket sevärt men ack så jobbigt. Det var mycket turistiskt utefter den smala ”gatan”. Där fanns allt från utställning av konst och tryckta bilder, bishotterier, träsniderier, kafeterior, matutskänkning och ölhak. Efter jag gått hela denna gatas längd som befann sig i ungefär samma nivå gick jag ner till de lägre delarna av bebyggelsen och gick där nere men sen skulle jag upp hela vägen igen. Puh och puh och pust och stön, jobbigt, blev tvungen att få en öl när jag kom upp igen.

 Här i bukten simmade två sköldpaddor som var ca 45 cm i diameter. Jag såg den ena men fick inget kort.

 Här några foton från den gamla staden

9 juli

Lämnar Monemvasia för att runda södra änden av denna utstickande landtunga, den östra av dessa tre "fingrar" och hamnar efter 29 M(=sjömil) på Elafonisos där jag ankrar i Simos Beach. En smal sandförbindelse sträcker sig ut mellan ön Elafonisos och en liten ö strax utanför. Nästan paradisiskt. Man kan skönja vatten bakom sandremsan på bilden.

Stannar bara en natt här för jag vill vidare väster- och norrut.

 

10 juli

Efter en kortare resa på 33 M har jag kommit till den västra sidan av den mellersta landtungan som sträcker sig söderut på Pelopponesos och är framme vid nästa ankringsställe, Yerolimenas. Kunde inte lägga till vid land någonstans. Hade annars tänkt att besöka en taverna för en god bit mat. Låg lite dumt mitt i viken men det var ingen fiskare som opponerade sig så det var lugnt.

 

Methoni försvarsverket

11 juli

Till Methoni gick jag vidare nästa dag, en sträcka på 40 M. En stor vik som jag inte utforskar närmare. Här finns ett stort försvarsverk som underhålls med reparationer.

 

 

12 juli

Vidare till en intressant ort, Pylos, där ett stort sjöslag ägde rum slaget vid Navarino i oktober 1827. En vacker bukt med skydd åt nästan alla håll. Bara 8 M hit från Methoni men ville inte missa denna

Några bilder från Pylos nedan

Vid infarten till Pilos Bay, Navarino
Vid stadskajen, hög och svår att nå upp till
Här fick jag lite förfriskningar

13 juli

Idag blev det en något längre dagsetapp på 27 M upp till Kyparissia. Bild på badstranden i rutan bredvid.

Var ute och cyklade långt i denna ort och föll omkull från cykeln så tungt att jag skadade revbenen både framtill och bak i ryggen. Detta visade sig bli en utdragen läkningsprocess.

Jag hade stannat just i en gatukorsning och ville sätta ner foten, men fick inte loss den från trampan. Grova nabbar på både trampan och sandalen. Skall försöka förbättra stannatekniken.

 

14 juli

Nästa dag gick färden vidare till en ankringsvik. 29 M. Här låg stora kryssningsfartyg och en stor fyramastad segelbåt. Orten heter Katakolo och är tydligen värd ett besök av långväga resenärer.

Killini, bredvid ryss/grekbåten

15 juli

Idag avverkas ytterligare 26 M och jag landar i Kyllini på Pelopponesos nordvästra hörn. Detta är en STOR färjehamn för färjor till främst Zakyntos och Kefallonia. Innanför stora hamnen finns en mindre hamn för småbåtar och lokala fiskebåtar. Här lämnade jag båten 14 dagar och reste hem.

När jag låg här hade jag så ont i överkroppen att jag visste inte varken till eller från som man säger. Det var en plåga att ta mig ombord efter att ha varit iland och det blev MÅNGA ombordstigningar. Låg här i 7 dagar innan jag fick en resa hem och var under tiden med en taxi till Patras för undersökning, detta var i alla fall min avsikt, men kom inte längre än till en stad på vägen dit. Var tvungen att stanna till där för att få en röntgenplåt sa taxichauffören. Gick in där, taxigubben var kvar, fick tala med läkaren efter en stund, det var fullt med folk överallt, och han frågade vad som hänt och var någonstans. Jag berättade och sa att det hänt i Kyparissia. Han sa: gå ut och vänta. Där ute i väntrummet fattade jag att detta skulle ta hela dagen så jag gick ut för att få tag på taxisten, bilen var kvar men inte gubben. Gick in igen och där stod han. Jag sa till honom att jag ville åka tillbaka till hamnen och så blev det. 80 € fattigare till ingen nytta alls. Nästa dag gick jag bort till färjeterminalen för att få en taxi för att fråga om det fanns en röntgencentral på närmare håll och vem står där? så klart samma taxi. Va fan finns det bara EN taxi i denna stan? OK han sa att det finns en så han körde dit, till stan bredvid, inte så långt. In där och fick röntgat mina revben. Det var en ung kille som kontaktade en läkare för att fråga något. Sedan visade han plåten och sa att det nog inte var något brutet. Men va faan jag hade ju så förb..t ont. Läkaren hade sagt att eftersom jag kunde andas in djupt och hålla andan vid fotograferingen så kunde det troligen inte vara brott. Han vet ju inget om min smärttröskel och jag ville ju att fotograferingen skulle bli så bra som möjligt så jag led hellre. Nåväl inget att göra åt. Åkte tillbaka med samma taxi, ja han väntade så klart. Ytterligare 30 € fattigare, plus 20 för röntgen. Jag fortsatte lida.

16 juli

Här undersökte jag möjligheten att kunna lägga båten säkert och åka hem. Det visade sig att ägaren till min grannbåt hade haft den stora oförskämdheten att sätta två mooringlinor i fören på sin båt. Jag beslöt att ta loss den ena och sätta den på min båt. Satte fast den i styrbords akterpållare. Efter en liten tid, kanske dagen efter, visade det sig att när en fiskebåt som låg på andra sidan viken hade avslutat sina reparationer tog han upp sitt ankare och då började det knaka i repet. Det visade sig att repet var så långt att det gick hela vägen över till andra sidan och var fastsatt i en grov kätting som låg utlagd för just att sätta fast mooringlinor i. Ja beslutade att sätta fast det i en tunn lina som kunde brista om någon annan skulle dra i det. På så sätt skulle inte min båt skadas.

Amiralen Åsa undersökte om det gick att få tag i billiga biljetter så jag kunde komma hem ett slag. Jodå, om jag tog färjan över till Zakyntos så kunde jag flyga direkt till Landvetter.

17 juli

En mycket stor motorbåt kom in i hamnen och tog plats en bit ifrån mig. Ägaren började ansluta sin el till stolpen, då försvann elen helt. Jag gick bort och det hade samlats några gubbar för att försöka övertyga ägaren att det var fel på hans anslutning men han var säker på att den var helt felfri. Medan detta pågick drogs kablar ut och sattes in en massa gånger. Efter ett tag när det var utrett hade min batteriladdare lagt av. Stendöd. Jag tog isär den och bytte en finsäkring som var alldeles svart. Gott, i med en ny och pang, där gick den också. Ingen chans att kunna åtgärda detta fel. Den måste hem om jag skall kunna reparera den.

19 juli

Gick bort och köpte färjebiljett till Zakyntos. Flygbiljett skrev jag ut, så skönt att komma hem ett tag. Ont hade jag, verkligen.

Bredvid mig kom en stor segelbåt in med 7 personer. Ryssar och greker, tre barn. På kvällen pratade jag lite med ryssen " Alexander". Han var trevlig, hade jobbat hos en vän i Stockholm som hade ett bageri. Frågade om han gillade Putin men han var inte förtjust i honom. Bra sa jag. Vi snackade en del. Jag sa att jag hade födelsedag nästa dag.

20 juli

Blev väckt tidigt av någon som ropade mitt namn. Uppradade på sidan av deras båt stod båda familjerna och Alexander sa Gratulerar på födelsedagen på svenska. Sedan sjöng alla: Happy birthday to you. Sedan fick jag en stor hemmagjord tårtbit med ett litet ljus i form av en ETTA. Det var helt utomjordiskt, jag var helt tagen. 

21 juli

Dags att ta färjan hem. På Zakyntos hade jag gott om tid och åt gott på en taverna innan taxin tog mig till flyget.

På Landvetter stod Åsa och väntade. Gôtt att vara hemma ett slag.

                                            **********************************

Efter 8 dagar och mycket plågor av revbenen återvände jag till Zakyntos, Killini och båten

Hade med en ny batteriladdare med ner. Underbart!!

 Efter ett par dagar lämnade jag Kyllini och seglade norrut mot Homeros Ithaka. Det var eftermiddag när jag efter 30 M anlände till en fin ankarvik som jag stannade i bara över natten.

Nästa dag gick jag 8 M upp till en by på östra sidan av Ithaka som heter Kioni. Här var det mycket båtar och enda chansen till förtöjning var med lång lina iland och ankare i fören. Min båtgranne till höger var en trevlig dansk med ett par ungdomar vilka hjälpte mig att fästa linan i land. Med gummibåten kunde jag sedan komma iland för att utforska byn.

Denna var inte så stor men en stor skola hade de där barnen sprang omkring och lekte på den lilla skolgården. I övrigt var byn trevlig i sin litenhet. Jag var inte runt så långt på grund av att jag hade fortfarande ont i revbenen.

 

23 juli fortsatte jag norrut 25 M till Lefkas kanalen och landade vid stadskajen. Här skulle jag bara stanna över natten.

Jag måste upp till Preveza för att betala en reservationsavgift hos Aktio Yacht Yard för upptagning och vinterförvaring där senare.

24 juli fortsatte jag därför norrut 8,5 M genom kanalen förbi den upplyfta bron så snart de behagade öppna. Blev tvvungen att ligga bi länge men till slut kom jag igenom.

In till Prevesa går en lång muddrad kanal mellan stora bojar. Väl framme kunde jag ankra utanför Aktio för de har ingen brygga att lägga till vid. det blåste ganska mycket så jag väntade ett tag innan jag måste ro in med gummibåten vilket inte är så roligt i vågor och vind. Svårt att få fast båten också när man är ensam.

Fick iallafall till slut fast den och kunde gå till expeditionen och betala avgiften.

Efter slutfört uppdrag gick jag över till andra sidan och lade till vid Preveza stadskaj. Här kom så småningom en man och frågade om jag behövde bränsle och tvätt av kläder. Javisst jag behövde båda dessa tjänster. Senare kom han med en liten tankbil och fyllde tanken.  Senare kom han igen och hämtade tvätten. Jättebra!! Låg kvar här ett par dagar. Ganska stor stad som har allt. Fick även bunkrat mat och vatten.

27 juli stack jag iväg in i den stora insjön som ligger öster om Preveza och kom fram till Vonitsa som var en väldigt trevlig stad. På vägen in passerade jag stora kassuner där man odlar fisk. Nästa dag gick jag tillbaka ut till Preveza och stannade över natten.

29 juli stack jag upp till Paxos västra sida för att titta på de väldiga grottor som finns där. Mindre båtar kan gå in en bit men det var fullt med båtar överallt och sedan kom dessutom en passagerarbåt med en massa turister. När den lite senare lämnade så gick den med hög fart alldeles bredvid mig och jag fick stort svall !!! Jävla dålig kapten.

Jag fortsatte norrut och passerade ytterligare några grottor av varierande storlek men där fanns också en en liten vik med en fin sandstrand. Jag rundade norra toppen på Paxos och gick över till östra sidan och in i en underbart vacker lagun med turkos vatten. Här ankrade jag över natten. Fint var det men jag gick inte i land.

30 juli fortsatte jag upp till Korfu på östra sidan och hamnade i en liten jättetrevlig by som heter Petriti där de anordnade en hamnfest på kvällen. De bjöd på en bit grillat kött men drick fick man fixa själv. De hade öl och annat att sälja samt grillad korv om man ville ha mera. Där var dans och musik och väldigt trevligt. Ingen hamnavgift så klart. Låg kvar här ett par dagar och hade det trevligt.'

 

Alexander med familj till vänster och Grekiska familjen
En av de stora färjorna
Framme på Zakyntos
Gôtt att komma hem ett tag

Augusti 2015

Paret Olssons båt Nanny i Gouvia

2 Augusti

Idag lämnar jag Petriti för att gå upp till Korfu stad. Det var en fin segling hela vägen, 11 M.

Jag ville kolla in den nybyggda lilla baljan som byggts för båtar att förtöja och gick in där. Jodå där låg en färja som jag gick in bredvid.

Men hu vad det luktade avlopp. Skall det vara så här?

Gick upp till den lilla tavernan som man placerat alldeles nedanför ett bergstup. Ovanför gick gatan/vägen man kommer på om man varit uppe i centrum och ville tillbaka ner till hamnen. I Korfu stad är nästan alla gator enkelriktade så man måste alltid köra stora omvägar.

Här fick jag mig lite till livs och passade på att fråga om det fanns någonstans att fylla vatten. Nej, men vi kan ringa till en som kommer ner med liten tankbil. Ok, men det blev inget vattten idag, klarar mig nog ett tag till.

Trots den äckliga stanken från vattnet i hamnen kunde jag stanna en natt.

Var upp till staden och besökte en mycket liten taverna med bara några sittplatser. George, Giorgos, tog emot och hälsade mig igenkännande välkommen. Fick lite smått att äta innan jag återvände till båten.

3 augusti

Efter lite frukost kom jag mig iväg till den stora marinan i Gouvia där mina vänner Björn och Ulla-Kristina har sin båt, Nanny, på året runt plats. De skall var här nu när jag kommer dit.

När jag anländer ligger jag på ankare i bukten utanför hamnen och tar dingen in. Jag blir väl mottagen och blir bjuden på en kall drink. oh så gott.

Lite senare blir vi alla bjudna över till en stor motorbåt som ligger ett par platser vid sidan av. Ett äldre par, mycket trevliga och nya drinkar och mycket snack. Väldigt trevligt.

När vi lite senare blir ensamma igen kommer vi överens att vi skall nästa dag skall gå iväg tillsammans med båda båtarna och gå över till Sagiada som ligger rakt österut från Korfu stad.

Jag tar dingen tillbaka till båten och får lite att äta innan läggdags.

 

4 augusti

Vi kör iväg tillsammans och går sydost mot den större av de två öarna som ligger öster om Korfu stad. Den heter Ptichia och har en vik där björn går in och lägger sitt ankare. Han tecknar åt mig att jag kan lägga fast på deras båt. Gott och väl. Vi tar oss ett svalkande dopp innan jag plötsligt ser att vi driver mot en annan båt som ligger strax utanför. Jag får igång motorn och drar oss framåt medan de lossar mina tampar. Puhh. Nära ögat. Vi fortsätter senare till  Sagiada och går in genom den mycket smala öppningen i betongmuren.

Här kan vi tanka vatten, rent dricksvatten direkt ur kranarna i hamnen. Det kommer från källorna uppe i bergen ovanför som utgör gräns mot Albanien.

På kvällen går vi bort till en av flera tavernor, som paret Olsson varit på flera gånger tidigare, och äter stora räkor. Dödsgott!!!

 

5 augusti

Nu tar vi språnget söderut till Sivota, en mycket trevlig plats och lägger till i hamnen. Vi tar en tur bort till badet, skönt! Senare går vi upp i stan och handlar bröd, grönsaker och  kött.

Vi går vidare en liten bit innanför de båda stora öarna och ankrar i en vik för att få oss ett dopp.

Vi stannar inte här utan går vidare söderut raka vägen över till en lagun på norra sidan av Paxos, Lakka. Ett underbart grönskimrande vatten som vi ankrar i. Vi går inte iland. Här stannar vi över natten.

 

6 augusti

Vi går ut ur lagunen och rundar norra udden av Paxos över till västra sidan för att kolla in de stora grottorna som finns här. Mystiskt. Mytiskt. Vi går ner utefter västra sidan söderut och rundar södra udden och går norrut på östra sidan för att hamna i Staden Gaios som ligger innanför en ö så att man kan passera och komma ut längre norrut. En fin tripp men det var fullt med båtar i stan så vi passerade och gick ut och vidare norrut mot Korfu.

Vi rundar en udde med ett rev utanför som sträcker sig långt ut och går lite sydväst och hamnar vid en brygga. Olssons har varit här förut. När man kommer in i djungeln öppnar sig en underbar trädgård med alla möjliga olika växter. Det är helt betagande och längre upp har man anlagt en restaurang/taverna/kafé mitt i all skönhet. Så vackert. Fi förfriskade oss lite och mådde mycket bra.

Vi lämnade detta ställe för att gå tillbaka upp till Gouvia.

 

 

 

 

Överst Juli 2015

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Gudrun Karlsson | Svar 17.07.2015 01.53

Ja du Björn, man får inte ha det lätt med att lägga till så som man skulle vilja
Jag tycker du klarar av det bra, mycket bra!
På väg norröver? Tummen upp fö Dig

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.09 | 01:57

Hi again. Yeah we are ok. Hope you are as well. We and our boat is now back in Sweden. We want to sell but it can be hard, may be in springtime. Stay well you b

...
09.09 | 20:24

Hi Bjorn

Micheal and Elaine from (Aus registered) ISOBAR 1013 here, we spent some time on Amorgos with you. I trust you are well. where are you now. Cheers M&E

...
10.07 | 19:56

Härligt att höra! Ha en go sommar, Lisa! Kram från Åsa

...
09.07 | 14:34

Roligt att läsa och så otroligt bra skrivet. Kul att följa er. Kram Lisa

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS