Dagbok Oktober

In English further down

Lördag 1 okt i St Gilles

 

Samma underbara väder. Efter frukost tog vi cyklarna och åkte upp till tourist office. Vi frågade hur man kunde se Camargue bäst och fick broschyrer på båtturer för att se de halvvilda svarta tjurarna, vita hästarna,flamingos vita hägrar och saltsalinerna. Jag frågade också var man kunde koppla upp sig på internet och det gick bra där. Vi surfade på internet än da till de stängde för lunch 12: 30. Vi gick i Gamla stan och ledde cyklarna runt. Det var jättemysigt. Vi drack Coca-Cola resp kaffe på en uteservering. Vi lämnade St Gilles 14: 35. Jag satt i baddräkt på däck och spanade. Vi såg 2 vita hästar. Vi kom till platsen där kanalen delade sig i en gren mot Canal du Rhone à Sête kl 17. Där lade vi oss för natten utefter kanalen bakom en pråm. Björn lagade Spagetti Carbonara och vi började på den nya 10 liters dunken rödvin. Kvällen var varm och skön. Månen har nu återkommit men är ganska ny. Totalt hade vi kört 13,6 M.

 

Söndag 2 okt

 

Vi gick 10:15 och kom till Aigues-Mortes 11. Vi cyklade in till stan och kollade turbåtarna. Vi låste sedan fast cyklarna innanför ringmuren och gick runt. Det var fantastiska smågator eller gränder och massor av folk ute, det var ju söndag. Vädret var lika underbart som vanligt. Turistbyrån låg på en plats med staty av St Louis och massor av uteserveringar. Vi satte oss på en restaurang för att äta lunch, men det var ett bottennapp av sällan skådat slag. Vi fick vänta 1 tim innnan maten kom. 5 friterade räkor med skal på, kött med pommes frites och crème caramel med öl och Coca-Cola för 17 Euro per pers. Köttet var hemskt, trots att det var beställt "well done" så var det blodigt och så segt att det inte gick att skära igenom med tandad kniv. Vi skickade ut det igen och de stekte det litet mer, men fortfarande kass, jag lämnade hälften. Vi cyklade till järnvägsstationen, men den var stängd, och sedan stod vi och tittade när de spelade boule i en park. Det var samma underbara väder som vanligt. Totalt gick vi 2,36 M.

 

Måndag 3 okt

 

Samma underbara väder. Vi åt frukost och sedan cyklade vi bort till turbåtarna. Vi tog en som hette Croisière de Camargue Peniches Isles de Stel. Det kostade 10 Euro/pers och varade 10:30-12:30.  Det var inget märkvärdigt. Vi såg ett par vilda hästar och stannade vid en farm, där de hade uppvisning med svarta tjurar. Det var trevligt. Det var vid platsen där vi hade legat på natten. När vi kom tillbaka cyklade vi ut till en intermarché. Där handlade vi litet mat och jag köpte ett par hörlurar. 14:25 stack vi iväg. Jag satt i baddräkt på däck och spanade efter djur, men såg bara ett par hästar och tjurar på några gårdar. Jag såg många hägrar men de är svåra att fotografera, de flyger iväg! Vi mötte 2 stora pråmar och kl 17 var vi i slussen i St Gilles. Därefter mötte vi inte en enda båt på hela vägen till Arles, dit vi kom 17:15. ” Rembrandt ” låg redan där. Vi låg utefter en kaj med mycket djupa stålspont. Det var svårt att förtöja så att inte båten skulle skadas. En tysk dam, Bettina, från Heidelberg tog emot ändarna. Härligt väder, 25 grader kl 22.30. Vi åt kalkon och potatis och "Åsas sås" som Björn lagade till. Krossad ananas, créme fraiche och lite kryddor.
Det var redan halvmåne. Vi gick totalt 28,5 M.

 

Tisdag 4 okt

 

Samma underbara väder. Björn har blivit förkyld och låter litet risig. Vid 12-13 tiden cyklade vi in till stan över stora bron, dvs under för det var cykelväg under bron. Vi cyklade till Mc D. Vi åkte till turistbyrån och frågade vad vi skulle se här, och fick en karta. Vid Place de la Republic var vi inne i en kyrka, sedan antika teatern och Amfiteatern. Den är under renovering på utsidan men används som arena för tjurfäktningar under april och september, men nu är säsongen över och de har bullraces i stället, dvs de sätter något på tjurens horn som tjurfäktaren skall ta bort. I tjurracing är det tjuren som är stjärnan och inte som i tjurfäktning då den skall dö. Tjurfäktning finns bara i södra Frankrike. Vi fick förtöja om båten för att den slog i botten när det kom vågor. Vi kollade med ekolodet hur djupt det var. Vi lade den snett med aktern utåt, 11 fendrar varav 3 kulor. Vi åt lax och potatis och majonnäs. 32 grader i skuggan på navigationsbordet.

 

Onsdag 5 okt

 

Samma fantastiska väder. Björn ringde Navy Service kl 11 och vi fick tid att sätta på masten dagen efter på torsdagen kl 13:30. Vi åkte ut till Fourchon i södra Arles och handlade telefonkort till Björn på Casino intermarché och gick till Mc D och surfade. Det var lunchtid och jättemycket folk men vi hittade ett bord i ett hörn. Det var så mycket folk så vi beställde inget. 14: 10 var vi tillbaka i båten. 14:30 lämnade vi Arles och jag körde större delen av vägen, medan Björn lagade mat som vi åt vid 17-tiden under gång. Vi mötte inte en enda båt på vägen till Port St Louis. Slussen i Port St Louis öppnar bara på vissa tider och vi hade siktat in oss på 18:45. Vi var vid slussen 17:45. Slussvakten önskade oss trevlig resa. Det stod ung 50 st husbilar parkerade utefter kajen efter slussen. Nu var vi i Medelhavet. Vi lade oss längst ut vid kranen där masten skulle sättas på. Vi träffade det trevliga tyska paret Sabine och Wilfried med hunden Don som varit i medelhavet 5,5 år. De rekommenderade starkt Turkiet som billigast och gästvänligast. På Capri var hamnavgiften 150 Euro, och i monaco fick de inte komma in (för liten båt). De är på väg till Tyskland nu. Vi hade förtöjt här kl 19:30. Här finns duschar och toaletter. Vi hade kört totalt 22,1 M, ung 42 km och passerat en sluss.

 

Torsdag 6 okt

 

Lika underbart väder. Mitt på dagen var det 38 grader på navigationsbordet. Vi jobbade med att sätta på spridare och vant på masten, så att den skulle vara klar för riggning kl 13:30. Det gick på 30 min att sätta på masten och fästa vanten, (100 Euro/30 min!). Att spänna vanten går att göra efteråt. Sabine och Wilfried och Don (minischnauzer) kom och gratulerade och sjöng "Congratulations". Vi blev bjudna dit på en öl på kvällen kl 19. Vi jobbade vidare med att sätta på bom, rodkick och genua innan jag gick och duschade och sedan lagade middag, fläskkarré och potatis. Vi tog med oss champagnen som vi köpt för att fira att masten var på. Vi hade en jättetrevlig kväll med många skratt. Björn fick en tjock bok av dem över den franska delen av "Bloc Marine 2008, Mediterraneé", Medelhavets bibel. Det kommer en ny varje år. De tyckte inte att de behövde den mer för de skall inte segla mer i Medelhavet nu. De har varit här i 5,5 år. Det kom en tysk bekant på besök också, Kaj. Han hade två hundar i bilen som skällde så mycket att skepparen på "Icebird", på väg till Kap Horn, blev alldeles vansinnig. Kaj har köpt en båt i USA och grejat med den här i 3 år. Det kom några regnstänk medan vi satt i sittbrunnen, max 50 st, man blev inte ens våt. Det hade inte börjat blåsa ännu, men man väntar på Mistral i natt.

 

Fredag 7 okt

 

Härligt solsken, men Mistralen kom i natt, så nu blåser det rejält. Björn var uppe och skaffade krympslang och kabelskor, och kollade in att det fanns gratis internet på Capitaineriet. När vi surfat färdigt 17:45 så åkte vi till båten med datorerna och sedan cyklade vi in till Intermarché och handlade mat. Vi var tillbaka vid halv åtta-tiden. Vi hade stark motvind när vi cyklade in till stan, men medvind tillbaka. Vi åt biff med lök och potatis, jättegott!! Jag kände mig litet halvdan av förkylning.

 

Lördag 8 okt

 

Härligt solsken, men väldigt kraftig vind. Mistralen jobbar på. Sabine och Wilfried kom förbi båten och pratade en stund och vi bestämde att de skulle komma över på kvällen vi 19-tiden.Björn cyklade in och handlade och jag stannade i båten för det blåste alldeles för mycket för min förkylnlng. När Björn kom tillbaka bakade han en kaka med färdigmix och lagade Spagetti Carbonara. Vi åt, jag diskade och vi lade en liten duk på bordet,satte ut värmeljus och dukade fram godis, jordnötter mm tills Sabine och Wilfried skulle komma. Vi hade en mycket trevlig kväll.

 

Söndag 9 okt

 

Solsken, men en del moln och en oerhört kraftig vind. Mistralen i högform. Jag började skriva "Andra Dagboken" på datorn, och hann skriva från den 26/9 och tom den 5/10. Jag hann alltså inte ända fram till dagens datum som jag hade hoppats, men kom ju en bra bit på väg, det tar ju ganska lång tid. Björn satte upp Navtexantennen på pulpiten i aktern. Han fick plocka ur allting ur styrbordsbänken för att kunna dra kabeln och jag plockade bort dyna och allting från styrbordskojen i akterruffen. Sedan borrade han och drog igenom kabeln ända in till salongen där instrumentet skulle sitta. Han spände också vanten mm. Jag höll på och skrev och skrev på datorn ända till kvällen. Jag skulle nog inte kunna försörja mig som författare. Vi åt lövbiff och stekt potatis.

 

Måndag 10 okt

 

Solen sken härligt men en enorm vind. Björn kopplade upp Navtexen mm under dagen, och på kvällningen cyklade han in och handlade i denna enorma vind. Vi åt litet och satt och pratade en stund.

 

Tisdag 11 okt

 

Solen sken och vinden hade lagt sig, nu blåste det bara 6 m/s. "Icebird" som skulle till Kap Horn gick vid 10:30-tiden. Wilfried blåste i hornet till avsked och Björn tutade också. Vi önskade dem "Bon Voyage". Sedan kom Wilfried och Sabine och hjälpte till att fira upp Björn i båtmansstolen så att han kunde sätta upp vindgivaren i masttoppen. Björn monterade upp antennerna bak till VHF och radio och höjde upp röret som antenner och radar sitter på. Han gav sig sedan i kast med dävertarna bak för dingen. Jag har under tiden skrivit dagboken klar till dags datum.

 
Åsa skriver
Den 26 oktober kommer både Marita och Björn att åka hem.
Var båten kommer att befinna sig då är inte helt klart ännu, men någonstans längs Franska sydkusten blir det i alla fall.
Björn återvänder förmodligen ganska snart igen, men "Orsa kompani lovar ingenting bestämt".....någon som är sugen på en höstvecka, eller fler längs Franska rivieran? Korsika? Italiens långa kust.

Onsdag 12 okt

Härligt solsken och inte allt för mycket vind, runt 8 m/s. Vi åt frukost och hade bestämt med Sabine och Wilfried att åka till marknaden i stan kl 10. På vägen var Björn och Wilfried inne i 2 skeppshandlar.
Det var trevligt på marknaden, den var rätt stor och det fanns massor av småprylar, kläder, mat och mycket olika grönsaker mm.
Vi beställde varsin grillad kyckling i ett stånd och hämtade dem kl 12 (6,40 Euro/st). Marknaden varade mellan kl 10 och 12. När vi kom till båten åt vi grillad kyckling till lunch.
Björn fixade med däverterna på båten. På eftermiddagen cyklade vi med Sabine, Wilfried och Don på utflykt till stranden. Det var jättehärligt. Vi passerade Port Napoleon, åkte genom träskområdena i Camargue och såg röda flamingos på vägen. Wilfried och Björn åkte först och sedan kom Sabine, jag och Don i litet lugnare tempo. Vi pratade och hade trevligt och stannade och då och då och fotograferade. Det var härligt med de stora vidderna på stranden. Vattentemperaturen var ganska OK. Mycket trevlig utflykt.
På kvällen åt vi upp resten av kycklingen till middag.

 

Torsdag 13 okt

 

Solen sken härligt men det blåste kraftigt, runt 18 m/s. Wilfried kom ned i båten och installerade väderprogrammet "Zygrib" i min dator och visade också hur " windfinder ” fungerade. Jag åkte upp till Capitaineriet och tog ut en väderrapport för att träna. Jag tvättade litet vitt till mig och ett par skjortor åt Björn. När jag skulle låta dem blåsa litet torra så fick jag stå och hålla ett rejält tag i dem annars hade de nog flugit iväg till Spanien !
Kl 15 kom Sabine, Wilfried och Don och drack kaffe och åt bakelser som jag inköpt i boulangeriet dagen innan.
Vi bestämde att komma till dem kl 19.30 tillsammans med Kai. Det var ju sista kvällen med gänget, nästa morgon skulle de gå genom slussen och uppför Rhone mot Vallance där de skall tillbringa vintern. Vi satt inne i kajutan, det var väldigt mysigt och Sabine hade dukat så fint. Kai hade med sig den lilla vita hunden som han kallade Tito, men den fick sitta i sittbrunnen för den hade loppor !
Vi fick springrolls i bitar, ostbitar,oliver, stänger att doppa i tzatziki, lakritsrullar, små biscuits och så drack vi vin eller öl. En riktig fest. Kai visade bilder från sitt "åsneskjul" i Spanien.
Vi hade en mycket trevlig kväll.

 

Fredag 14 okt

 

Härligt solsken och nästan vindstilla. Sabine och Wilfried skulle åka med sin båt "WISA" genom slussen 08:45.
Jag var uppe tidigt för att vinka av dem.
Jag fyllde vatten medan jag väntade.
De åkte iväg  08.15. Björn och jag cyklade bort till slussen och väntade på dem och stod och pratade med dem medan de var i slussen. Sedan åkte vi över bron igen och ut till Rhone och vinkade åt dem när de kom på Rhone. Där var en vacker palmallé utefter Rhone, Alleé du Rhone.
Vi åt frukost när vi kom tillbaka. Jag satt och skrev mellan 12.30 och 17.00. Jag skrev ett förslag på e-mail till hamnarna för att fråga om hamnplats och prisuppgift from 24/10 och 2-4 veckor framåt. Sedan skrev jag en lista på hamnarnas e-mail adresser,telnr, öppettider och ev. hemsidor. Vid 17-tiden gick vi upp till Capitaineriet och Björn skickade de 5 mailen till hamnarna.
Björn pumpade senare upp gummibåten och började kolla på biminin, för att måtta in längden på rören som behövde kortas av.
På kvällen åt vi kycklinglår och ris. Det var en mycket vacker kväll, nästan fullmåne, och vattnet låg som en spegel.

 

Lördag 15 okt

 

Härligt solsken och nästan ingen vind. Björn jobbade med gummibåt och bimini.
Vi åkte och handlade vid 13-tiden. När vi kom tillbaka åt vi lunch och fortsatte att jobba.
Vi fortsatte att arbeta med att mäta rören för biminin etc, men det mörknar strax efter kl 19 nu .
På kvällen åt vi kycklinglår och ris, och senare kaffe och pain de chocolat (croissant).
Underbar kväll nästan vindstilla och månsken.

 

Söndag 16 okt

 

Underbart solsken och så gott som vindstilla. Alldeles ljuvligt!!! Efter frukost började jag leta upp hamnar i närheten av Toulon och skrev upp e-mailadresser och telnr. Det tog ända fram till 14-tiden innan jag var klar.
Vi drack kaffe vid 12-tiden och jag åt pain du chocolat. När jag var klar med skrivandet började jag göra rent fendrarna. De hade blivit väldigt smutsiga i slussarna.
Jag satt på däck i det härliga vädret.
Björn kortade stängerna till biminin och böjde om dem och borrade hål längst ned så att de kunde sättas fast med vantskruvsband. Vi provade med tyget på och höjde en del stänger och sänkte andra. Vi satte på kapellet igen under biminin, för att kunna göra litet mer justeringar nästa dag.
Vi åt grillskiva,potatis och blomkål till middag.
Månen kom upp sent inte förrän vid halv tio-tiden.
Vattnet var nästan spegelblankt på kvällen.

 

Måndag 17 okt

 

Underbar sol och väldigt litet vind.
Björn tvättade båten på utsidan med hjälp av dingen. Vi hängde upp dingen i dävertarna i aktern. 
Vi skickade mailen till de 6 hamnarna runt Toulon. Vi fick jakande svar från Toulon. I Toulon kostade det 16,85 Euro/natt eller 427 Euro/mån.
På kvällen gjorde Björn Spagetti Carbonara.
Vi har nu legat 13 dgr på Navy Service utan att behöva betala hamnavgift och med tillgång till gratis el och internet. Det är ju mycket generöst.

 

Tisdag 18 okt
  Avgår idag från Navy Service i Port Saint Louise

Vi gick upp direkt på morgonen till Capitaineriet och bad flickan där ringa till Hyères eftersom vi hade sett att flygplatsen låg vid Hyères.
De hade en regatta så de hade inga lediga hamnplatser.
Björn ringde också till Bandol men de skulle ha 30 Euro/natt. Björn skickade då ett mail till Toulon och tackade ja till platsen där.
Jag fyllde vatten och samlade ihop skräpet och sedan sjöstuvade vi överallt.
Kl 13 gav vi oss iväg. Det var litet lagom vind.
Vi stuvade in fendrarna i babords bänk. När vi kommit utanför revet och svängt av litet så satte Björn segel.
Äntligen ute på böljan.                    Flamingos vid Medelhavets strandäng 


English


Saturday 1 / 10 in St Gilles

The weather is just as wonderful as it has been for a long time now.

After breakfast we went to the Tourist Office. We asked about where and how we could see the Camargue best. We got broshures for tours by boat to be able to see the black, half wild bulls, white horses, flamingoes, exotic burds and the salinas. I also asked about connection to internet and they had it in the office. We surfed the internet til they closed for lunch at 12.30. The old town was very seeworthy and cosy. We had a rest in an outdoor café with coke and coffe and left St Gilles at 2.35. I was sitting on foredeck in just a batheingsuit. Two white horses came in sight. At 5 we came to the bransh where the Canal du Rhône a Sête split into a canal down to Aigues-Mortes. Here we spent the night behind a bark. Björn made Spaghetti Carbonara anthe new 10 liters box of red wine was opened. The night was warm and cosy. The moon can now be seen again. Just a little slice. In total this day we made 24 km, no locks.


Sunday 2 / 10


The bark left early an we at 10. Aiges-Mortes was seen at 11. After mooring at a very tiny little ”bridge” we went to town to check the tour boats. Then we checked inside the ring wall around the old city. Small streets where a lot of people were walking around this sunday.

In a square there were two big restaurants serving outside. We had to wait for an hour to get the food after waiting for a table in half an hour. Five shrimps frité with the shell on, almost impossible to peel off, beef with frensh fries and Créme Caramel plus beer and coke, 17 € each. The meat was not grilled at all, we ordered well done and it was bloody and we could not cut it with the saw toothed knives. We sent it out and it was only a little better but I could not eat it at all. I had to leave half of it. The railway station was closed and we watched some people playing boule in a park. The weather was stunning. We made 4 km today.


Monday 3 / 10


Sunny as usual. We went down to the tour boats and embarked one with the very nice name: Croisière de Camargue Peniches Isles de Stel. We paid 10 € each and the voyage took two hours. Not very special at all. We saw a couple of white horses and stopped at a farm where they had a show with the black bulls. You can watch the video ”Canal Rodeo” under a tab under Videos. It was nice. This was nearby the place we stayed before we got to Aigues-Mortes. Back in town we went to an Intermarché and bought some food and a headset for my computer.

This place was very expencive: 15,5 € so we left at 2.30 PM. I was sitting on deck in my batheing suite looking for animals but could only see a couple of horses and bulls in some farms. We had a meeting with a couple of barks and at 5 we wore in the lock at St Gilles. After that we did not see any boats the whole way down to Arles where we arrived at 5.15. ”Rembrandt” was already there. We had to stay at a kay, very bad mooring and a very shallow depth. We hit the bottom some times when a big bark was passing. We managed to put all fenders we had in between and only the fore part of the boat aside the quay. The rear part of the boat had to be further out so we could avoid hitting the ground. Now we were afloat again. Puuh!!! A german lady, Bettina from Heidelberg, took the lines when we came in. Weather as usual. 25 degrees at 10.30 PM. We had fried turkey, potatoes and ”Åsas sauce” that Björn made. Crushed pineapple, créme fraiche and some spices. Unknowened mixture! The moon was already half full. Today we made 53 km.


Tuesday 4 / 10


The weather as usual. Björn has cauth a cold and sounds bad. He´s not giving in!! At 12.30 we went to town and to Mc Donalds. At the Tourist office we asked what to see and got a map. At "Place de la Republicue" we looked into a  church and then the antique theatre and the Amfi theatre. This one is under renovation on the outside but is used as arena for bull fighting during April and September but out of season they have bull races instead. They put something on the horns of the bull which the bullfighter has to take away. In bull racing it is the bull who is the star. Not to be killed as in bull fighting. Bull fighting exists only in the southern parts of france.

For dinner we had salmon, potatoes and maionnaise. We had 32 degrees in the shadow


Wednesday 5 / 10

Same weather.

Björn called Navy Service at 11 and next day at half past one we could put the mast up.

We went to Fourchon in south of Arles shopping a phone card for Björn in Casino Intermarché and then to Mc Donald for surfing. We did not order anything because there was so many people, lunch time. Back at 2 and we left Arle at 2.30 and i was at the helm while Björn cooked our dinner that we had during the run. We didn´t meet anyone on the way down to Port St Louise This lock is only opened in some special hours. We had to wait for half an hour to get into the loch at 5.45. The lock operator wished us happy voyage. Now we were in the Mediterranean Sea.

In the harbour we met the nice german couple Sabine and Wilfried and their dog Don, a little mini schnauzer. They had been in the Meds for 5, 5 year and recommended Turkey as the most cheap and friendliest country. In Capri, Italia, the fee per night was 150 € and in Monaco they had a too small boat to suit their interrest. Now they are going home to Germany again.

Here we have toilets and doushes and all is free. Moored at 7.30. One lock and 42 km we had made today.


Thursday 6 / 10

Today we had 38 degrees in the boat. We put on the spreaders and stays on the mast to be ready for rigging at 1.30 and we managed in time. 30 minutes more and the mast was in place. 100 € it cost for 30 min. Afterwords we had to put tension on the rig. The germans came and sang to us Congratulations. We were invited on a beer at 7. We continued with putting on the boom, rodkick and furling genua before I had a doush. Then I maid dinner, karré and potatoes. The champagne, saved for celebrating mast up, we brought to their boat Wisa. We had a very nice evening. Björn got the french part of the Block Marine 2008 Mediterranée. Updated every year. They did not use it any more. A german friend, Kaj, came on visit and he had two dogs in his car. They barked a lot and the skipper on Icebird, on its way to Kap Horn ??, got really mad. Kaj bought a boat in USA and has worked on it for three years now. While we were sitting in the cockpit we had some rain drops but we never got wet.

This night the mistral is coming but still it is calm.


Friday 7 / 10


Tonight the Mistral struck us but the sun is shining as before. Björn checked that there was free internet in the Capitainery and we were surfing til 5.45. In the town we visited the Intermarché and were back at 7.30. It was hard in the wind to get to town but home it went smooth. For dinner we had beef with onion and potatoes. Good!! I felt a little down from coldness.


Saturday 8 / 10


The Mistral is working. Sabine and Wilfried came up to us for a chat and we decided they are come over in the evening. Björn went to town and I stayed in the boat. The wind was too strong for my coldness. When Björn was back he baked a cake with instant mix and made Spaghetti Carbonara. After dinner I made the dishes and we put a little cloth on the table, put some candles, goodies, peanuts and some more before Sabine and Wilfried were coming. We had a very pleasant evening.


Sunday 9 / 10


Sunny but some small clouds and a very stong Mistral. Björn put up the Navtex antenna on the pushpit. He had to take everything out from the starboard stew and my bed on starboard side in the aft to drill holes and put the antenna cable all the way to the cabin where he mounted the control panel. He also tensioned the stays plus some other things. I was wrighting on the computer all day until evening. Probably I could not survive as a writer. For dinner we had beef and potatoes.


Monday 10 / 10


Sunny and an enormeous strong wind. Björn connected the Navtex and made some other things and in the evening he went by bike to shop in this storm. We had a little to eat and had a chat.


Tuesday 11 / 10


Sunny and the wind had decreased to only 12 knots. The ship ”Icebird” aiming for Cape Horn?? left at 10.30. Wilfried blow his horn, Good Bye!! and Björn also. We said ”Bon Voyage”. After this big event Wilfried and Sabine came to help getting Björn in the bosun´s chair up to the top of the mast. He had to put up the anemometer. Björn also put up the VHF- and radio antennas on top of the radar mast. Then he mounted the consoles for lifting the dinghy and also tested the whole combination and lifted the dinghy up. It looked good. I am ready with the rest of the diary up to this date.


Åsa has written

Oktober 26 they will booth go home.

Where the boat will be placed is for the moment a deep secret, but somewhere along the south coast of France it will be.

Björn will probably return rather soon but nothing is decided yet ….someone who is tempted to join for an autumne week or more along the Frensh Riviera? Korsica? The Long coast of Italy?

Wednesday 12 / 10


Good weather, sunny and only 16 knots of wind After breakfast we decided to go to the market in town together with Sabine and Wilfried. Björn and Wilfried were on the way in two Marine Chandler stores. The market was really big and there were all kinds of stuff, clothes, food and very much of different kinds of vegetables.
We ordered a grilled chicken in a stand and fetched it later when it was ready grilled. 6.40 €. The market closed at 12. In the boat we had this chicken for lunch, very good indeed!! In the afternoon we went to the beach together with Sabine, Wilfried and Don, very nice. We passed Port Napoleon, went through marsh land in Camargue and we also saw a bunch of red Flamingoes. Wilfried and Björn went afore and we after in a more calm tempo. We discussed and had very nice and now and then we stopped to take some photos. The wide scenery on the beach was lovely. Water temperature was OK. A very nice trip. Later we had the rest of the chicken for dinner.


Thursday 13 / 10


Very nice, sunny weather but the wind was very strong, around 36 knots. Wilfried installed the computer programme ”Zygrib” in my computer and also showed me how ”Windfinder” is functioning. I went to the capitainery to get a weather report to train. I washed some white for me and a couple of shirts for Björn. When I tried to dry them in the wind I had to stand there holding them for a long while, otherwise they had surely flewn all the way to Spain!

At 3 Sabine and Wilfried and Don came for a cup of coffey and some sweet bakery of some kind I bought the day before. We decided that we will come to them at 7.30 together with Kaj. This was the last day together. Next morning they should go out through the lock up the Rhône to Vallance where they will stay for the winter. We spent some cosy time in their cabin, Sabine had mad it very nice. Kaj had brought his little white dog, Tito, but he had to stay in the cockpit cause it had flees! We got spring rolls in pieces, bits of cheese, olives, pins to dip in the tzatsiki, licourice rolls??, small bisquits and wine or beer. Quite a feast!! Kaj showed us pics from his ”Donkey Shed” in spain. The evening was so good!


Friday 14 / 10


Sunny and almost no wind. Sabine and Wilfried were going with their boat WISA through the lock at 8.45. I was up earley to wave them off. I filled water while waiting. They went off 8.15 and we went to the lock, waiting for a last chat in the lock. After they had left the lock we went over to the side of the Rhône and waved to them when they came up the stream. On the side of the Rhône was an allé with palmes, "Allée du Rhône". Back in the boat we had brakfast. Between 12.30 and 5 I was writing. I also wrote an example of e-mail to send to the harbours asking for a birthing place and prices. Then I made a list with e-mail addresses, phone number, opening times and home pages. At 5 we went to the capitainery and Björn sent five mails to harbours. Björn started checking the bimini to see what lenght it should be on the pipes holding up the bimini. He has made it himself and the pipes were not ready made. They had to be shortened to the right height. We had rice and chicken legs for dinner. A very beautiful evening, almost full moon. The water like a mirror.


Saturday 15 / 10


Sunny and almost no wind. Björn worked with the bimini. Beside that we took a trip to the shop and had lunch, we worked all day. For dinner we had chicken legs and rice. After dinner we had coffey and "Pain du Chokolat", some kind of Croissant. Wonderful evening and a beautiful moon up above.


Sunday 16 / 10


Sunny as ever and almost no wind. Just lovely!!! After breakfast I started looking for harbours nearby Toulon and wrote down e-mail addresses and phone-numbers. I had to do until 2 PM. We had coffey at 12 and I had a "Pain du Chokolat. After writing I started cleaning the fenders. They were very dirty after the locks. I was sitting on deck in a beautiful weather.

Björn had to do with cutting the pipes for the bimini and bend them here and there. Then he drilled wholes in the ends so they can be set fast to the other pipes and fittings. This is made by placing a bondages around the pipes, these are originally made for the stay tensioners so they won´t unscrew. We put the bimini up and ajusted the pipes up or down to make it looking good. For dinner we had grilled pork, potatoes and cauliflower. The moon was not up on the sky until 9.30. The water, as a mirror.


Monday 17 / 10


Sunny and no wind. Björn was sitting in the dinghy washing the boat. After that we lifted the dinghy up in the aft. We sent the e-mails to the six harbours around Toulon. We got some answeres and in Toulon old harbour they charge 16.85 € a night or 427 € per month.

In the evening Björn made Spaghetti Carbonara. Now we had stayed at Navy Service 13 days without paying any fee and with both electricity and water and also internet for free. Very generous indeed!


Tuesday 18 / 10


Today we leave Navy Service in Port Saint Louise.

In the morning we asked the girl at the Capitainery to call the harbour at Hyères as it was close to the airport. They had no available places since they had a regatta.

Björn called the harbour at Bandol but they wanted 30 € a night. Then Björn sent an e-mail to Toulon to accept their invitation. I filled water and gathered all garbage and then we stewed for seagoing. At one PM we took off. A little wind we had. The fenders came in and when we had reached outside the reef Björn put up the sails.

At last, for real, out in the Mediterranean Sea.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.09 | 01:57

Hi again. Yeah we are ok. Hope you are as well. We and our boat is now back in Sweden. We want to sell but it can be hard, may be in springtime. Stay well you b

...
09.09 | 20:24

Hi Bjorn

Micheal and Elaine from (Aus registered) ISOBAR 1013 here, we spent some time on Amorgos with you. I trust you are well. where are you now. Cheers M&E

...
10.07 | 19:56

Härligt att höra! Ha en go sommar, Lisa! Kram från Åsa

...
09.07 | 14:34

Roligt att läsa och så otroligt bra skrivet. Kul att följa er. Kram Lisa

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS