Dagbok Augusti

English further down 


Måndag 1/8

Nu går vi vidare, lämnar bergen bakom oss och kommer till Château-Regnault. De har en fin flytbrygga här, där det ligger några båtar. ”Thorbjörn” får lägga sig utanför oss, för de får inte plats mellan båtarna närmast bryggan. Här finns ett snabbköp alldeles vid båten, men det är stängt på måndagar, så vi väntar med att handla till i morgon.

Det kommer en glassbil och stannar precis vid bryggan, så vi köper var sin glass i dag.

 

Tisdag 2/8

Vi handlar lite i affären, och går till apoteket och köper askorbinsyra att hälla i vattnet, för att bli av med kloret. Det är förskräckligt mycket klor i vattnet här för det mesta.

Ger oss av till Charleville-Meziers. Här finns en fin hamn i en liten lagun. För att komma in i lagunen, måste man köra under en bro som är väldigt låg, men vi har nog ca 2 – 3 dm tillgodo under bron. Tur att det inte var högvatten!

Björn köper en internet-pinne, men han lyckas inte installera den på någon av våra datorer.

 

Onsdag 3/8

"Sedan" heter nästa ställe. På vägen hit råkar vi ut för ett missöde i en sluss. Rita klättrar upp på stegen i slussen och lägger om tampar till båda båtarna. När vattnet kommer in och vi är på väg uppåt, visar det sig att vår aktertamp hamnat lite för långt fram, så båtarna går ihop, och flaggstången på ”Thorbjörn” går av, och topplanternan på ”Älvan” får sig en smäll.

När vi väl är i hamn, fixar Wolfgang flaggstången, så den blir i skick som ny, fast något kortare.

När vi ser oss omkring i hamnen, så visar det sig att toaletterna inte är nåt att skryta om, ett hål i golvet!
Även duscharna är förskräckliga.

Dessutom får vi betala den högsta hamnavgiften sen resans start. 10,14 €

 

Torsdag 4/8

Stenay som är nästa ställe är en härlig plats! Man går under en bro (dock inte så himla låg) för att komma till hamnen. Här finns tvättmaskin! Dock ingen torktumlare, men vad gör det? Jag är glad som en lärka! Jag tvättar och fyller båten med tvätt både högt och lågt!

På kvällen firar vi med en flaska ProSeco, att ”Thorbjörns” besättning har nått halvvägs (1000 km) till medelhavet! De har en totalsträcka på 2001 km att avverka från Wedel.

Björn har redan gjort 340 nm (629 km) mer. Totalt är det 2630 km från Göteborg.

 

Fredag 5/8

Björn mår inte bra , har varit kass i ett par dar. Magsjuk? Han har ont i hela kroppen, och har feber.

Trots det så följer han med till öl-museet i Stenay.

När vi kommer tillbaks till båtarna, gör vi loss och fortsätter ytterligare en bit.

Tankar på vägen, och hamnar till slut i Dun-Sur-Meuse.

 

Lördag 6/8

Björn är helt utslagen. Tar en huvudvärkstablett på morgonen, men han får inte behålla den.

Jag försöker att torka lakan och täcken, vilket inte är lätt, för det ösregnar och åskan går!

Cyklar till en affär för att handla lite proviant, men när jag ska åka tillbaks, trasslar jag in låsvajern i bakhjulet, så kedjan hoppar av.

Det är ingen bra dag i dag………..

På eftermiddagen får Björn i sig lite kokt fisk + ris. En Rani-Q senare (och ca en timme) är läget under kontroll. Nu sover han lugnt (18:15)

 

Söndag 7/8

Vi går till Verdun, 9 slussar framåt. I en sluss säljer de honung, så klart vi köper en burk!

Björn är trött, men biter ihop.

Wolfgang har antagligen fått en senskidesinflammation i vänster hand.

Så Rita och jag fixar det mesta i slussarna för ”Thorbjörn” och jag gör detsamma i ”Älvan”.

 

Måndag 8/8

I dag har Björn cyklat ut till ”Intermarche” 2 gånger trots magen! Han har också fixat internetpinnen! Så nu kommer man ut på nätet, härligt! Jag får koll på bank och mail.

För övrigt vilar vi i dag.

 

Tisdag 9/8

I dag har vi tänkt att gå till St Mihiel, men vi kommer bara till Rattentoit, för regnet öser ner, särskilt varje gång som vi kommer till en sluss! Motorn låter som ett tröskverk! Vi stannar efter bara 7,3 nm. Klockan är nu 13:00. Vi lyckas få ström med hjälp av en av Wolfgangs extra kablar, vår anslutning funkar inte. (Det sitter en extra pinne för jordanslutningen i kontakten, inte vår svenska standard men vanlig här nere.) (Björns kommentar). Allt är genomsurt. Nu kommer solen fram som ett hånskratt!

Björn är fortfarande riktigt dålig i magen. Kokt fisk för 4:e dagen i rad…. Nu orkar han inte mer, utan ringer Dr Rosén för konsultation. Beskedet blir Kåvepenin i några dagar för att se om det hjälper. Dubbel dos!!!

Nu har Björn faktiskt gått 2/3 av vägen till havet. Det är 877 km kvar. Vi orkar inte fira……….

 

Onsdag 10/8

Morgonen gryr och vi hör inget regn på rufftaket! Härligt! Genast går humöret upp ett snäpp.

Vi ligger utanför en dansk båt, Bisse från Marbeck. Det danska paret Bjarne och Dorte är också på väg till medelhavet. De har koll på lägsta temperaturen i natt; + 6 grader! Inte undra på att jag frös om huvudet i natt!

Vi ger oss av till St Mihiel. Vi får bra platser på en flytbrygga. Lite senare kommer även danskarna. På kvällen fixar vi picknick tillsammans med danskarna och Rita och Wolfgang.

Vädret är helt fantastiskt hela dagen.

 

Torsdag 11/8

I dag går vi till Commercy i strålande sol. Wolfgang tar en öl, och kopplar av efter dagens vedermödor. Då kommer en geting, som också vill ha en slurk, och resultatet blir att Wolfgangs överläpp svullnar upp och ser inget vidare ut! Ajj! Han får Clarityn av mig, får se om det hjälper.

Björn har hittat ett intermarche här, och tar sig en tur.

 

Fredag 12/8

Vi går till Pagny-Sur-Meuse. Ingen el, ingen hamnavgift.

Vi fick höra ett rykta i dag om att Canald´Est södra grenen skall vara stängd en månad! Det har redan gått två veckor av den tiden, så vi får väl se längre fram om vi måste stanna någonstans.

 

Lördag 13/8

I dag på morgonen kom Wolfgang och berättade att de just fått veta att Brigitte (Ritas äldsta, bästa vän) har fått en hjärtattack, och ligger på sjukhus. Så förmodligen blir det inget av med att åka till Luxenburg på bröllop, som Rita och Wolfgang hade planerat. Vi skulle vara kattvakter åt Hexe medan de skulle träffa bland andra Brigitte (som skulle ha med deras festkläder) på ett hotell i Luxenburg. Rita är förstås väldigt ledsen, men hoppas att hennes väninna ska klara sig bra.

Nästa smäll var när vi fick bekräftelse att kanalen var stängd för reparation till den 30/8.

Det betyder att antingen kommer vi bara till Charmes, nedanför Toul, eller så vänder vi om och kör ca 25 mil och 150 slussar extra för att komma förbi stoppet.

Vi bestämmer oss för att gå till Toul och vänta där.

Vi avverkar 12 slussar och en tunnel (867 meter lång), och ligger nu i Toul.

 

Söndag 14/8

Vi har bestämt oss för att åka hem . Björn åker tillbaks om nån vecka, men jag blir kvar hemma. Det finns en massa att ordna hemma, som till exempel uthyrning av båtvagn och båtplats, anskaffande av besättning för resterande färd, mm. mm. Eftersom det nu är väntetid på att kanalen ska öppnas igen, så passar det bra just nu att återvända hem.

Vi har köpt biljetter till på onsdag.

Nu försöker vi organisera oss, vad behöver göras innan hemfärden? Vad behöver göras hemma? Osv.

 

Måndag 15/8

Rita åker till Düsseldorf för att vara hos sin vän på sjukhuset.

 

Tisdag 16/8

Vi ordnar med undanstuvning av allt som finns på däck, som cyklar, jollemotorn, mm. På kvällen grillar vi tillsammans med Wolfgang, och tar farväl för denna gången. Förmodligen har de redan gått vidare när Björn kommer ner igen.

 

Onsdag 17/8

Klockan 06:00 lämnar vi båten för att bege oss till centralstationen och vidare hem.

Vi hoppas att Björn snart kan fortsätta äventyret.

 

16/8 – 28/8

Vi åker tåg från Toul till Nancy, byter till ett snabbtåg (går i ca 300 km/t!) tilll Paris Nord, letar oss fram till Paris Est, hittar ett nytt tåg till Paris- Beauvais, fortsätter med taxi till flygplatsen i Beauvais och tar slutligen plats i ett plan som tar oss till Göteborg-Säve!  Phuu!!

Det var en lång och krånglig resa, men vi är hemma igen 9 timmar efter det att vi lämnat vår kära ”Älvan”.

Nu startar en hektisk tid, framförallt för Björn, som ska handla reservdelar, fixa ny besättning, ordna med uthyrning eller uppsägning av båtplatsen, ta ställning till båtvagnens vidare förvaring, besiktning av bilen mm mm. Jag har det rätt lugnt och fridfullt och känner att jag fortfarande har semester och kan ta det med ro.

Till sist har Björn fått ordning på alla lösa trådar, och kan återvända ner till Toul igen.

29/8

Björn åker tillbaks, med vetskapen om att om en vecka kommer nytt manskap att mönstra på i form av Marita, en mycket trevlig och kompetent dam, som Björn har hittat genom Kryssarklubbens sektion ”solisterna”, och Lars, också mycket erfaren seglare, som liksom Björn har jobbat på Göteborg Vatten före pensioneringen.

En närmare presentation av dessa 2 personer kommer förhoppningsvis så småningom. 


                                     10 Augusti, Dorte o Bjarne är med

English

Monday 1/8 

We leave the mountains behind and Château-Regnault is next stop. Here they have a very nice pontoon with some boats. There is no room for BIG Thorbjørn so they have to go outside Älvan. Ashore there is a little store, is closed on Monday, we wait with shopping until tomorrow. A truck with ice/cream stops just at the bridge and we buy a couple.

Tuesday 2/8

We make some shopping in the store and also at the drug store we buy some c-vitamin to pour into the water to get rid of the chlorine. They put a lot of chlorine in the water down here in France.

We leave to go to Charleville-Meziers.

It is a little fine harbour in a little lagoon. To get into this lagoon you have to go under a bridge, very low, we have maybe 20-30 cm space in between. What about it with high water level?

An USB-key for internet Björn gets up in town but it will not install in any of our two computers. It should be self installing.

Wednesday 3/8

Next stop is at SEDAN. On the way we get into a conflict in a lock. Rita climbs up on the ladder and puts lines on the pollards for both our boats. When the water comes in and we are going up it shows that our aft line is placed a little too much forward. Our boat goes too much forward and breaks the flag staff of Thorbjørn and the anchor lantern of Älvan gets a turn.

In the next harbour Wolfgang fixes the flag staff, -- as new just a little shorter.

Looking around in the harbour we discover that the toilets are nothing to be very happy about. Just a hole in the floor!! The douches are veery bad. On top of that we have to pay the highest fee since our journey started, 10.14 €.

Thursday 4/8

Stenay, next stop, is a wonderful place! You go under a bridge, not very low, to get into the harbour. A washing machine they have, no dryer, but I am very happy nevertheless. I wash and fill the boat with the laundry high and low! No weather for drying clothes.

In the evening we celebrate with a bottle of ProSeco that the crew of Thorbjørn have reached half way (1000 km) to the Meds! Their total way is 2001 km from Wedel. Björn has already made 629 km more. In total it is 2630 km from Gothenburg.

Friday 5/8

Björn is not feeling well, he has been down for a couple of days. Bad stomach!! The whole body is bad with fever. Despite that he is joining us when we go to the museum of beer in Stenay.

Back in the boats we leave this wonderland and makes some more km. On the way we get some fuel and stops in Dun-Sur-Meuse.

Saturday 6/8

Björn is totally down. Can not even get an aspirin staying down there. I try to dry the sheets and blankets but it is not very successful, raining cats and dogs outside and also thundering!

I go to the store to get some food but on my way back the wire for locking the bike makes a turn into the bike chain and it jumps off.

Not a good day!

In the afternoon Björn gets a little boiled fish and rice. One Rani-Q later (and one hour) its OK. Sleeping good 6.15 PM.

Sunday 7/8

After 9 locks, we come to Verdun. In one lock they are selling honey, of course we buy one can!

Björn is tired but manage to make it.

Wolfgang has probably got an inflammation in his left hand.

Rita and I have to fix most of the things in the locks.

Monday 8/8

Today Björn went with bike to the Intermarche ( a big store ) in spite of his bad stomach and has also fixed the internet connection! Very good to have a check on bank and mail.

Otherwise we just rest today.

Tuesday 9/8

Our intension today is to go to St Mihiel, but we only come to Rattentoit cause it is raining cats and dogs, especially every time we come to a lock!

The motor sounds like it is going to break down!

We stop after just 13 km. It is just 1 PM.

We manage to get electricity with one of Wolfgangs extra cables. Ours is not good down here, must have an extra hole for the earth pin, not compatible with our Swedish standard.

Everything is soaking wet. Now the sun comes out from the clouds.

Björn is still very bad. Boiled fish 4th day in a row….now he cannot stand it anymore. He makes a call to Dr Rosen for consultation. The answer is-- Penicillin some days to see if it can help. DOUBLE dosis!!!

Now Björn has gone 2/3 of the whole way to the sea. He still has 877 km left. We can not celebrate…..

Wednesday 10/8

Morning breaks and there is no raining anymore! Lovely!

We are on side of a Danish motor boat, Bisse, from Marbeck. The Danes Bjarne and Dorte are also going to the Meds. They have got the lowest temperature at night, just 6 degrees. No wonder my head was freezing.

We leave at ten and go to St Mihiel.

At a pontoon we get fine birthing places. Later on comes the Danes. In the evening we have a picnic together, 6 persons.  The weather has been wonderful all day.

Thursday 11/8

Today we go to Commercy in a very bright sunshine. Wolfgang is having a beer to cool down after a long days hard work.

He does not see the wasp, also wanting a lick, and he gets stung in his upper lip which gets very swollen. It does not look good. I give him Clarityn, antihistamine, we will se if it helps. Björn has found an intermarche and takes a ride.

Friday 12/8

We go to Pagny-Sur-Meuse. No electricity, no fee.

Today we hear a rumor that southern bransch of Canal d´Est shall be closed for a month.

Two weeks left till they open again. Maybe we have to stop somewhere  further on.

Saturday 13/8

This morning Wolfgang told us that Ritas oldest friend. Brigitte, is in hospital for heart attack. Probably they cannot go to Luxemburg for a wedding as planned. We wore meant to be cat watchers for their cat Hexe meanwhile. Brgitte has their clothes for the wedding. Of course Rita is very sad and hopes that her friend will recover.

We also were told that the canal will be closed until August 30. It means that either we only get to Charmes and has to wait there or we can turn around and drive 250 km and 150 locks more to get around the whole thing. We decide to go to Toul and wait there instead of Charmes which is a minor place. We go 12 more locks and one tunnel (867 meter) and we end up in Toul.

Sunday 14/8

Now we have decided to go home. Björn goes back in maybe a week or so and I stay at home.

There is a lot of things to fix at home as for example getting the boat wagon rented out, and also the place in the harbour too and get crew for the rest of the canals and some more. It suites us well to stay home until the lock is fixed. Tickets are ready and we go home on Wednesday. Now is time to organize everything, what has to be done before leaving? And so on.

Monday 15/8

Rita takes a train to Düsseldorf to be near her friend at the hospital.

Tuesday 16/8

Everything on deck has to be stowed in the boat. Bikes, outboard motor and other things.

In the evening we grill something good together with Wolfgang who now is alone and say goodbye for this time. They are probably gone when Björn is back.

Wednesday 17/8

At 6 AMwe leave for the train station and hope that Björn soon can continue the adventure.

16/8 – 28/8

From Toul we take a train to Nancy and change to a fast train ( 300 km/h ) to Paris Nord. There is a little walk to the other station Paris Est where another train takes us to the city Paris-Beauvais. A taxi then takes us to the airport Beauvais. The plane takes us directly to Gothenburg City airport. POOO!! It takes ONLY 9 hours to get home.

Björn now has a hectic time to get some spare parts, get crew to the boat, fix things about the boat, and fix about the two cars and so on.

I, myself, is quite calm and can feel that my vaccation is not over yet. Peaceful it is.

At last everything is fixed and he can return to Toul.

29/8 – 31/8

Björn goes back to fix things in the boat and wait for the new crew, Marita and Lars.

You will know about theese two crew members later on.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.09 | 01:57

Hi again. Yeah we are ok. Hope you are as well. We and our boat is now back in Sweden. We want to sell but it can be hard, may be in springtime. Stay well you b

...
09.09 | 20:24

Hi Bjorn

Micheal and Elaine from (Aus registered) ISOBAR 1013 here, we spent some time on Amorgos with you. I trust you are well. where are you now. Cheers M&E

...
10.07 | 19:56

Härligt att höra! Ha en go sommar, Lisa! Kram från Åsa

...
09.07 | 14:34

Roligt att läsa och så otroligt bra skrivet. Kul att följa er. Kram Lisa

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS