Oktober 2013

English further down

 

Tisdag 1/10

 

I morse vid 6-tiden kom regnet. Sen har det blixtrat och åskat en del, men bara på avstånd. Återstår att se hur länge regnet håller i sig. Vi får en välbehövlig sköljning av båten och alla linor mm. Det är ganska mysigt att sitta och kura i båten medan regnet smattrar på taket, så vi klagar inte.

 Regnet avtar fram emot eftermiddagen och kvällen är skön. Lite kyligare blir det ju alltid efter ett regnväder, men vi har ca 22 grader på kvällskvisten. Fortfarande är det shorts och tunn tröja som gäller.

 

Onsdag 2/10

 

Vi ger oss av till en ö lite längre norrut, ungefär i höjd med norra änden av Khios. Ön heter Oiuonossa, och är lite speciell, för några av Greklands ledande skeppsredare kommer härifrån. Byn heter Mandraki, och bland andra så kommer den rikaste av de rika, Costa Lemos härifrån. Grekiska redare skeppar tillsammans ca 70 milj ton, ungefär lika mycket som alla EU:s övriga redare får ihop tillsammans.

 

Framför oss ligger en fin, välskött liten by, med många vackra hus. Synd att vi kommer hit så sent på året, antagligen är det massor av båtar här under sommarsäsongen. Nu ligger det en del båtar på land, och den lilla butiken har stängt för i år. Det finns en hel del monument och statyer på ”stora” män. Många av de som en gång startade här, bidrar på olika sätt för att hålla ön i skick. Någon har till exempel skänkt en avsaltningsanläggning.

 

Medan vi är här kommer det in en stor motorbåt på ca 40 – 50 meter. Man kan förmoda att det är nån av höjdarna som är på besök.

 

Det är mulet och lite blåsigt, och för första gången på mycket länge plockar vi fram våra fleecetröjor och sätter upp kapellet för natten.

 

 

Torsdag 3/10

 

Vi återvänder till Khios Marina i dag. Ser bra ut, vi får nordlig vind, ca 12 m/s bra då kan vi segla! Hmm, det är bara ett problem, sydlig ström!! Tänkte inte på det! När vi gått en bit får vi ta in seglet, sjön är otroligt gropig med vågor från flera håll. Nåväl, efter ca 2 timmar är vi åter innanför pir-armarna i Khios. Vi får lite problem med tilläggningen p.g.a. blåsten, men får hjälp av vår närmaste granne, en sydafrikan som vi lärde känna häromdagen. Som tack håller vi nästan på att ramma hans båt!! Men allt går väl och nu ligger vi tryggt vid kaj. Återstår bara att kolla allt som skramlat runt i skåpen, så att vi inte har några porslinsskärvor eller nån trasig flaska. Check!! Allt höll!

 

Som seglare sitter man då inte alltid med armarna i kors och bara njuter hela tiden! Men ibland, när allt stämmer och man glider fram som en Älva, då är det fantastiskt underbart!!

 På kvällen blir vi bjudna på en drink av ett par danskar som vi även träffat tidigare. En trivsam kväll med glada skratt.

  

Fredag 4/10

  

Nu ligger vi still. Det blåser rejält, och vi tänker inte ge oss ut i det blåsvädret.Dessutom är det kallt! Vi har bara 14 – 15 grader ute just nu. Vi har haft både kapellet uppe och luckorna på i natt, dessutom körde vi värmaren ett tag i går kväll och också en stund på morgonen. Vi har uppgifter om att det kommer att bli varmare igen om ett par dar, så vi biter ihop och klär på oss!

 

 Lördag 5/10

  

Vi hyr en bil, och ger oss iväg på upptäcksfärd. Khios är en stor ö, men dessvärre är största delen bergsmassiv. Vi styr kosan åt söder, där det finns en strand med svarta stenar har vi hört.

 Vi får en mysig dag med sight-seeing i den sydliga delen av Khios. Vi hittar en fin strand med både sand och stenar, dvs det var inte den stranden vi tänkt ta oss till från början, men bara en bit därifrån. Där fanns tillräckligt med svarta stenar för att göra amiralen nöjd, och så fanns det ett strandkafé där vi käkade grillad red mullet och lite annat. Sen fortsatte vi till ett ställe där det finns en grotta med stalaktiter som vi tänkte kika på. Tyvärr var det stängt, antagligen för säsongen, det är ju oktober månad nu, och turisterna är hemma och jobbar igen.

 Många vackra vyer fick vi se på vår resa, bergen tornar upp sig så majestätiskt, och när man är högt upp, så ser man grönskan i dalarna och det blåa havet som ramar in tavlan perfekt.

  

Söndag 6/10

 

Vi blir kvar här ytterligare en dag. Det blåste rejält hela dagen i går, och vi räknar med att havet behöver en dag på sig för att stillna något. Vi besöker vårt fantastiska bageri en sista gång, för att köpa med oss diverse läckerheter till Maria på Kalymnos. Vi VET att hon kommer att uppskatta dem!!

På kvällen går vi upp till byn för att käka pizza. Björn hade sett ett ställe där det såg ut som on de sålde pizza, men när vi kom dit, visade det sig attvi missförstått både text och bild! Det som fanns var inget som föll oss i smaken, så vi gick tillbaks till båten och käkade pytt-i-panna i stället!

Vi gick och lade oss tidigt och ställde klockan på ringning kl 5.

 

Måndag 7/10

 

Väckning 5 och avgång efter frukost kl 06:10. Nu går vi söderut igen. Vi har haft sällskap av Christine och Börje från Danmark här på Khios. De gav sig iväg en liten stund före oss, också med sikte på Samos liksom vi. Om de skulle gå öster eller väster om Samos visste vi inte, bara att de skulle stanna på södra sidan någonstans. Själva valde vi den västra sidan och runt udden, så vi skulle kunna stanna i Marathokambos. Vi hade danskarna inom synhåll hela tiden, och vi tyckte att det såg ut som att de skulle gå östra vägen till Pithagorion. Ibland hade vi ganska höga vågor som anföll ibland bakifrån ibland från sidan. Så småningom förstod vi att även danskarna skulle välja att gå samma väg som vi. Den sista biten innan vi rundade Samos, surfade vi på vågorna och kom upp i en fart på 7,4 knop! Efter det att vi svängt runt udden hade vi en lång vik framför oss där vi skulle gå in mitt på ungefär. Nu var det ingen vind alls längre, och vi tog ner våra segel. Då, plötsligt, kommer ett helt gäng med delfiner och hälsar oss välkomna!! Underbart!! De var minst 10 stycken. Som vanligt så kunde vi inte fånga dem på bild, man vet ju aldrig var de dyker upp och vart man ska rikta kameran! Vi var glada och tacksamma för att de kom till oss i alla fall. När de hade kollat in vår båt och hälsat färdigt, så begav de sig bort till Danskarna som just rundat hörnet., och hälsningsceremonien upprepades med att hoppa och dyka runt, bredvid, framför och under deras båt.

Efter 10 timmar och en kvart och 54,4 nm förtöjde vi båten längs kajen, och Christine och Börje fick plats utanför vår båt. När alla rep var slagna och alla fendrar på plats, gick vi tillsammans upp i byn och hittade ett ställe där man kunde få pizza. Så vi fick vår pizza till slut som vi hade längtat efter dagen innan. Vi hade en mycket trevlig kväll tillsammans med våra Danska vänner, och återvände till båtarna när mörkret hade lagt sig. Vi visste att vi hade ytterligare en lång etapp att göra nästa dag, medan Christine och Börje skulle stanna och ta det lugnt en dag innan de fortsatte till sitt nästa mål.

 

Tisdag 8/10

 

Vi startade kl 7 efter sedvanlig frukost. Stackars Börje och Christine var tvungna att komma upp och flytta sin båt, så att vi kunde ge oss iväg, varpå de lade sin båt längs kajen. Vi vinkade adjö, och sa att ”vi ses hos Maria om någon vecka!”

Dagens segling gick mycket bra, fast vi tidvis inte hade så mycket vind utan fick hjälpa till med motorn. När klockan var halv sex på kvällen, efter 10 timmar och 20 minuter och 53 nm, anlöpte vi så Kalimnos hamn. Jag hörde Marias rop redan innan vi fått fast båten, och det var härligt att mötas av glädjen!

Vi hade köpt med oss lite bakelser från det fantastiska bageriet på Khios, och både Maria och Vasilis blev riktigt glada!

Jag bad Maria att vi skulle få stifado, som är det bästa av det bästa här på Stoukas! Ett glas vin till det och vi mådde som prinsen och prinsessan!!

Vi var förstås trötta efter 2 så intensiva seglingsdagar, och gick och lade oss tidigt.

  

Onsdag 9/10

 

I dag går vi över till Kos, som ligger ca 3 timmars färd härifrån. Vi ska besöka en segelmakare för att få hjälp med vårt kapell. Det läcker in på vissa ställen när det regnar, och det är ju inte så bra när vi lägger båten för vintern. Dessutom måste vi lämna in ett segel för att få nytt UV-skydd på ytterkanten. Det är ett jobb som han får ta hela vintern på sig för att göra, vi kan hämta det till våren när vi fått i båten igen.

  

Torsdag 10/10

 

Jag har tvättat lite idag, och det är väldigt skönt att ha tillgång till ordentliga toaletter och duschar. Här är det väldigt fint och välordnat allting.

Vi tar fram cyklarna och tar en tur in till stan. Vi hittar efter visst sökande en turistinformation, där jag hämtar diverse brochyrer som jag ska vidarebefodra till min kära syster. Får väl se om hon tycker att det är nåt att ha....

 

Fredag 11/10

 

Vi har fått tillbaks kapellet efter att segelmakaren gjort sitt. Mycket bra! Vi har också lämnat in genuan för reparation, den hämtar vi i vår. Björn håller på med diverse underhåll, och jag latar mig mest, förutom lite hushållssysslor förstås.

 

Lördag 12/10

 

Vi ger oss av på morgonen, och går tillbaks till Kalymnos.

Jag agerar kapten, medan den ”riktiga” kaptenen ägnar sig åt att iordnigställa 2 nya rep som ska splitsas öglor på och förses med gummisträckare.

Jag försöker mig på att segla ett par gånger, men vinden dör ut varje gång vi hamnar bakom en ö. Så det får bli motorgång resten av vägen.

Det är väldigt lite båtar i hamnen, så det är bara att välja och vraka bland platserna. Innan vi lägger till, går vi bort till Jurkis båt för att lämna lite kött som vi köpt med oss till honom enligt beställning. Jurki är en finländare som har sin båt här permanent. Han ville också ha några burkar med fernissa eller nåt från Kos, men det fanns inte inne, och skulle inte komma förrän tidigast lördag middag. Det visade sig att Jurki sov, och när Jurki sover kan man köra över hans båt med en stridsvagn utan att han vaknar. Vårt bankande på båten med båtshaken och ropande funkade inte, så vi gick bort till vår vanliga kaj och ankrade. Senare på kvällen träffade vi Jurki så han fick sitt kött i alla fall.

På eftermiddagen kom Christine och Börje. De hade varit runt lite på några olika öar, och har tänkt stanna till på tisdag. Vi bjöd dem på ett glas vin, och satt och pratade en stund. På kvällen träffades vi igen hos Maria på Stoukas. Vi hade en väldigt trevlig kväll med många glada skratt bland både Danska och Grekiska vänner. Rätt som det var ringde Björns telefon! Det var Marie och Pär som satt på en restaurang inte så långt ifrån oss, närmare bestämt i Turkiet! Det var jättekul att höra ifrån dem.

Både Christine och jag gick och lade oss lite tidigare än våra respektive gubbar. Ännu en härlig dag här nere i värmen har passerat.

  

Söndag 13/10

 

I natt hade vi ca 20 grader hela natten, och just nu, ca kl 10:30, är det ca 28 grader. Det är lite overkligt med dessa varma sköna soliga dagar. 13 oktober betyder ju vanligtvis kanske 5 grader varmt och regn!

I dag är vi bjudna på lunch hos Maria. Det blir vi, Christine och Börje, Maria och Vasilis, Pantelis och så mamma Popi förstås. Det blev delikata fyllda tomater och paprikor, som Vasilis hade gjort. Smaskigt! Vi blev sittande ganska länge, och gick sen tillbaks till våra båtar.

Det kom in allt fler båtar under kvällen i takt med att vinden tilltog. I morgon är det förmodligen ingen som lämnar hamnen, eftersom vinden kommer att öka och vi har ett blåsigt dygn framför oss.

  

Måndag 14/10

 

Det blåser trots allt inte så mycket, och en hel del båtar ger sig av i dag. På eftermiddagen kommer ett nytt gäng, denna gång ett antal hyrbåtar med tjeckiska besättningar. En del av båtarna har dessvärre inte alltför erfaren personal ombord, vissa har betydande svårigheter att ankra. En stackare får något problem, kanske säkringen till ankarvinchen har gått. De blir liggande inne i hamnbassängen, kanske 50 meter från bryggan, och kommer ingenstans. Till slut är det en fiskare som förbarmar sig över dem, och kör ut och bogserar in dem till bryggan.

Det är Christines och Börjes sista dag här innan de ger sig iväg på nya äventyr. Vi sitter på Stoukas på kvällen och äter och skrattar och pratar och stämningen är hög! Tyvärr missade vi Adonis dans på kvällen, då hade vi redan gått till båten igen. Hade varit en upplevelse! Adonis är en mycket belevad och trevlig man i sina bästa år (73), alltid glad och vänlig, han pratar dessutom utmärkt engelska. Att få se honom dansa Grekisk dans hade varit en upplevelse!

  

Tisdag 15/10

 

Nu på morgonen ger ”Lucy” med Christine och Börje iväg. De ska närmast till Nisiros.

Alla de tjeckiska båtarna går också i dag. Vi bestämmer oss för en tur till Kos. Fint väder som vanligt, ganska svaga vindar åt ”rätt” håll. Vi är på Kos vid halv tre. Ska handla lite ”båtgrejer”, men naturligtvis är alla butiker stängda så här dags. Vi tar en fika i båten och väntar till efter fem, då de flesta öppnar igen.

Kvällen är lugn och skön, men väldigt varm.

  

Onsdag 16/10

 

Avgång från Kos ungefär kl 12, efter att ha inhandlat lite mer kött hos slaktaren, och hämtat några burkar fernissa åt Jurki.

Vinden är minsta sagt växlande den första biten, men stabiliserar sig efter ett tag.

Vi ankrar nära Stoukas, kopplar vår el, och allt är frid och fröjd. Efter ett par timmar kommer en turkisk katamaran in och klämmer in sig på vår babordssida. Det blir ganska tätt inpå, men OK.

På kvällen (efter att ha ätit middag i båten) går vi till Stoukas. Vi lämnar burkarna som vi skaffade tidigare på dan till Jurki, och sitter och pratar ett tag. Då kommer Rina och Per, ett svenskt par som vi träffat tidigare (Rina som är uppväxt på samma gata som jag i Västerås). De beställer mat, och samtidigt bjuder de oss på vin. Vi sitter och pratar länge, och när klockan närmar sig halv 12, säger jag till Björn att ”titta på vår båt, den gungar oroväckande mycket i blåsten” Straxt därpå visslar någon från katamaranen för att påkalla vår uppmärksamhet. Då är det flera på katamaranen som står och håller ifrån vår båt så att den inte ska gå emot deras. Vi rusar ut och Björn säger till mig att gå ombord och starta motorn. Det gör jag, och ser strömkabeln, och tänker ”oj, oj, oj nu är det bråttom att få bort den innan de lossar tamparna!” Jag får med mig kabeln fram, där står en massa karlar och hjälper till att hålla båten. Jag frågar Per om han kan tänka sig att följa med Björn ut med båten i stället för mig, och han ställer upp utan att tveka! Han går på och jag av. Tamparna lossas och de lyckas få ut båten och få upp ankaret. Jag är helt skakis vid det laget, men det finns gott om hjälpande händer här! Vasilis, Pantelis, Njotis, med flera, inte minst Rina som bär vår strömkabel över hela Pothias hamn, hjälps åt att lotsa Björn bort till nord-västra hörnan av hamnen, nästan en km från ursprungsplatsen. Där finns en turbåt (som jag åkte med när det var storm och jag landat på Kos och skulle till Kalymnos) som har blivit utsedd som bästa platsen att lägga sig vid. Vid det här laget har även ett par holländare anslutit till den frivilliga ”räddningsstyrkan”. En av dem kom på idén att ”man kanske ska signalera på nåt sätt så att de vet var vi vill att de ska gå in”, sagt och gjort, han tar upp en pytteliten ficklampa och skickar blinksignaler ut i natten. Björn svarar med att tänd och släcka sittbrunnsbelysningen, vilket följdes av jubel på kajen! ”Ja, han ser!” Så kom de till sist fram och fick slängt över tampar till de många väntande som nu stod ombord på turbåten. Nu hade vi en trygg och säker plats. Vi är så himla tacksamma för all hjälp vi fick! Utan alla våra vänner hade det kanske inte slutat lika lyckligt! Så TACK alla starka karlar! Och TACK Rina! Och TACK Popi och Maria som tröstade mig när jag var rädd!

 

 

Torsdag 17/10

 

Under natten har det blåst, regnat och åskat, men vi har legat tryggt!

På morgonen går jag bort till Popi på tavernan och tackar henne för hjälpen i går.

Efter frukost kastar vi loss och går tillbaks till kajen där vi låg i går. I dag har vinden nämligen vänt, så i stället för syd-ost, så blåser det nu nord-väst. Då är den här kajen ett mycket bra val. Vi vet att vinden kommer att hålla sig från nord eller nordväst ett antal dagar framöver. Det kommer en del regnskurar under dagen, men till kvällen är det lugnt igen.

Vi möts hos Stoukas och pratar om gårdagen.

Det är många som vill äta på tavernan i kväll, och man har flera bordsbeställningar till och med, för folk vill vara säkra på att få plats här.

Båtarna med Tjecker ( 12 båtar) som var här för några dagar sen har nu kommit tillbaks, och vi ser både finska, franska, tyska och holländska båtar bland andra. Seglingssäsongen är inte alls över ännu här nere. I morse var det 24 grader varmt kl 8.

  

Fredag 18/10

 

I dag på morgonen är det kyligt. Det märks ändå att hösten är på väg. När solen kommer upp och värmer så är det fortfarande kanske 25 – 27 grader, men kvällarna är ibland riktigt kyliga. Vi kör värmaren en stund i kväll för att få ut lite av kylan, och så sätter vi på luckorna till salongen varje natt nu.

Björn har bytt olja och grejat en del inför vinterupplägget i dag. Dingen är urblåst, rengjord och inpackad för i år. Vi sk ta ner genuan (förseglet), men vi väntar med det tills vi kommer till Leros, ifall vi skulle få seglingsbar vind dit upp.

På kvällen blir det som vanligt besök på Stouks, och Rina och Per kommer också dit, och vi har ännu en skön kväll i trevliga vänners sällskap.

  

Lördag 19/10

 

Det är en speciell dag i dag, för vi ska åka hem till Maria och Vasilis. De kommer och hämtar oss vid tavernan mitt på dagen. Maria kommer och hämtar oss och vi åker upp till huset. Den sista biten är det några vådliga backar, och vi säger att det är tur att de inte har snö på vintern! Då skulle de aldrig komma upp hela vägen!

Maria och Vasilis har ett mycket vackert hem, med fantastisk utsikt över havet och öarna runt Kalymnos. Vi blir bjudna på mycket god mat, Maria är en fantastisk kock! På eftermiddagen åker vi ner till tavernan igen, för Maria måste jobba som vanligt. Vasilis har fått en sträckning i nacken, och stannar hemma en stund, men kommer även han ner till tavernan efter ett tag.

Efter all den goda maten, så tar vi oss en middagslur, när vi är tillbaks i båten.

På kvällen kommer Rina och Per till Stoukas och vi firar deras sista kväll för i år. De går till Leros i morgon, och åker hem om ett par dar.

  

Söndag 20/10

 

Rina och Per går som planerat mitt på dagen. De får något problem med ankarlinan när de ska ut, men de löser det efter en liten stund. Vi vinkar av dem och hoppas att deras tur upp till Leros blir skön.

Dagen ägnas för övrigt åt en del förberedelser inför vintervilan. t.ex. impregnering av kapellet mm. Det är väldigt lugnt och stilla i hamnen sen en del båtar gett sig av och nästan inga kommit in.

 

Måndag 21/10

 

Björn skaffar en ny nyckel till elen eftersom den gamla kommit bort.

En ny svensk båt kommer in bredvid oss i dag.

Kvällen tillbringar vi som vanligt på Stoukas. Vasilis har fortfarande väldigt ont i nacken, men vi hoppas att det blir bättre till i morgon. Pantelis och Vasilis ska gå en utbildning i vinter för att lära sig segla och köra båt.

Vi kommer överens med Pantelis och Vasilis att om Vasilis nackspärr är bättre i morgon så ska de ta en tur med vår båt. Det är säkert bra med lite erfarenhet innan utbildningen startar.

Vi tänker inte på att de som bor här på öarna inte alltid är båtvana. Det känns så självklart att de ska kunna allt om båtar, men många har inte någon egen båt, och är aldrig ute på havet.

  

Tisdag 22/10

 

Tyvärr är Vasilis inte alls bättre i nacken i dag, så det blir ingen tur med båten. Och vi går upp till Leros i morrn, så vi får skjuta på övningarna till våren.

På kvällen går vi förstås till Stoukas, nu är det vår sista kväll här före vinteruppehållet. När vi ska gå tillbaks till båten på kvällen, överaskar Maria, Vasilis, Popi och Pantelis oss med att ha köpt presenter till oss, och Maria har skrivit ett så himla fint brev, så jag blir alldeles rörd, och kan inte hålla tillbaka tårarna! De är så omtänksamma och godhjärtade allihop!     Hjärta Hjärta

Det är få förunnat att ha sådana vänner! Hjärta Hjärta

TUSEN TACK allihop! Hjärta Hjärta

Vi ska tänka på er i vinter, och vi kommer tillbaks när påsken är över!

 

Onsdag 23/10

 

Nu är det dags att gå till Leros. Säsongen lider mot sitt slut, och vi ska ta upp båten om ett par dagar.

Vi kollade väderfilerna, de lovade nord till nord-väst ca 5 – 7 m/s. Verkligheten blev för det mesta ca 10 och upp till 19 m/s!! Det är inte lätt med väderprognoser här nere.....

Vi kom välbehållna i hamn i alla fall, och nu ligger vi still till på fredag, så båten tas upp på land.

 

Torsdag 24/10

Vi håller på med förberedelser inför upptagningen, och får veta att upptagning inte kan ske förrän på lördag. Det är nåt krångel med en maskin. Det passar oss bra, vi hinner gott och väl med det som ska göras efter upptagningen ändå. Vi har ju ändå ett par dagar på land innan vi åker hem.

 

 

Fredag 25/10

 

Vi tar ner genuan efter att ha haft den ute och spolat rent den från saltvatten. Det är bara svaga vindar nu så allt går fint. Björn fyller på vatten i alla batterier. Vi har inte riktigt tillräckligt med dest.vatten så han tar en tur och handlar mer.

Det är soligt och varmt, men så fort solen går ner är det lite kyligt. Vi tar på oss en tröja när vi går ut på kvällen. Det kommer nog inte att vara alltför varmt att ha jeans på sig när vi ska hem, men än så ligger de i väskan...

  

Lördag 26/10

 

I dag tar vi upp båten på land. Det är fascinerande att följa upptagningen. Först går vi in i en docka, där man lägger två band (ett fram och ett bak) under båten och upp till vad som ser ut som en liten bockkran. Sen lyfts båten upp och efter högtrycksspolning körs den fram till en annan mackapär, där man ställer båten och kör iväg den till rätt plats på hamnplanen. Därefter sätter man stöttor (stora stålkonstruktioner) under båten på 6 ställen. Sedan sänker man ner de stöttor som höll den på plats på mackapären och kör undan mackapären. Nu står båten alltså på land med rejäla stöttor runt om sig, och vi får en stege för att kunna komma på och av, och en lastpall för att kunna lägga ankaret + ankarkätting på.

Det är en konstig känsla att sitta 3 meter över marken och inte ha det minsta vatten omkring sig, bara en massa andra båtar som är mer eller mindre inpackade för att klara vintern.

Vi fikar tänker igenom vad som behöver göras härnäst.

Björn fixar el och vatten, och sätter igång med jobb på skrovet. Jag tar fram nål och tråd och börjar laga en huva till ankarolinan (band till ankaret).

 Vid ett tillfälle när Björn kommer upp på stegen, så följer en katt med honom! När katten, som har halsband på sig, kommer upp på båten, inser den tydligen att ”det här är inte ”min” båt, och jisses vad högt upp jag är!”,så den sätter gång att jama så ynkligt, och tittar anklagande på oss, som om det var vårt fel att den hamnade här! Björn tar katten och klättrar ner igen. Då den kommer ner på marken lägger den sig på rygg ett ögonblick och kråmar sig som om den ville säga tack för hjälpen! Sen sticker den iväg, antagligen för att leta rätt på ”sin” båt.

Den här dagen har varit händelserik, och när kvällen kommer är vi trötta men nöjda.

Söndag 27/10

 

Dagen ägnas åt putsning och fejning av skrovet, översyn av pumpar mm.

 

 Måndag 28/10

 

Ännu en dag med förberedelser.

  

Tisdag 29/10

 

Klockan 14 ger vi oss av med taxi till flygplatsen. Vi vinkar av Älvan, och hoppa att hon ska klara sig bra över vintern. Hon ser lite torr och butter ut, men vi lovar henne att hon får komma tillbaks i vattnet igen om några månader.

Vi flyger från Leros till Aten, och tar in på ett tjusigt hotell intill flygplatsen.

 

Onsdag 30/10

 

Vi lyfter från Aten kl 13:20 och mellanlandar i Köpenhamn. När vi åter är på Svensk mark på Landvetter möter Malin oss med ”limosinen”. Äventyret är över för denna gången. Till våren vänder vi näsan söderut igen.

  CoolKärlek

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

English

 

Tuesday 1/9

 

This morning at 6 o'clock the rain came. Then it has been some lightening and thunder, but only from a distance. It remains to be seen how long the rain lasts. We get a much needed rinsing of the boat and all the ropes and more. It's quite nice to sit and huddle in the boat while the rain patters on the roof, so we are not complaining.

 The rain subsides forward to the afternoon and the evening is nice. It is always a little chillier after a rain, but we have about 22 degrees in the evening. We are still in shorts and thin sweater.

 

Wendsday 2/10

 

We head off to an island a little further north, roughly the height of the northern end of Chios. The island is called Oiuonossa, and is a bit special, because some of Greece's leading ship owners come from here. The village is called Mandraki, and among others, the the richest of the rich, Costa Lemos comes from here. Greek shipowners control about 70 million tons of shipping, about as much as all other EU:s owners put together.
Before us is a nice, well-kept little village, with many beautiful houses. Too bad that we come here so late in the year, there is probably a lot of boats here during the summer season. Now there's some boats on land, and the small shop has closed for this year. There are a lot of monuments and statues of the "big" men. Many of those who once started here, contributing in various ways to keep the island in the state. Someone, for example, donated a desalination plant.
While we are here, a large motorboat at about 40 to 50 meters come in. One can assume that it's some of the top people who are visiting.
It is overcast and a bit windy, and for the first time in a long time we take our fleeces on and sets up the tent for the night.

 

Thursday 3/10

 

We return to Chios Marina today. Looks good, we get northerly wind, about 12 m / s, good then we can set sail! Hmm, it's just one problem, southerly stream! Did not think of that! When we have sailed a bit, we have to take the sail in, the water is incredibly rough with waves from multiple directions. Well, after about 2 hours we are back inside the pier arms of Khios. We get some trouble when we are going to more because of the wind, but gets help from our closest neighbor, a South African who we got to know the other day. As a thank you we are almost going to ram his boat!! But everything is going well in the end and we are now safely at the dock. It remains only to check everything that has been tossed around in the cupboards, so we do not have some porcelain shards or some broken bottle. Check! Everything is still in order!
Beeing a sailor is not always to sit with your arms crossed and just enjoy the ride the whole time! But sometimes, when everything is going well and you glides like an elf (Swedish; Älva!), then it's fantasticly wonderful!

 In the evening we are invited for a drink to a Danish couple that we have met earlier. It was a pleasant evening with laughters.

  

Friday 4/10

 

Now we stay put. It is very windy, and we will not go out in this weather.Also it's cold! We have only 14 to 15 degrees outside right now. We have had both the tent up and the hatches on to night, plus we ran the heater for a while last night and also for a while in the morning. We have heard that it will be warmer again in a few days, so we cope and get dressed!

 

Saturday 5/10

 

We rent a car, and set off on an expedition. Chios is a great island, but unfortunately most mountain ranges. We head south, where we have heard there is a beach with black rocks.
We get a nice day with sightseeing in the southern part of Chios. We find a nice beach with both sand and stones, although it was not the beach we intended to go to in the beginning, but only a short distance away. There was plenty of black stones to make admiral satisfied, and there was a beach cafe where we ate grilled red mullet and some other things. Then we proceeded to a place where there is a cave with stalactites which we liked to explore. Unfortunately it was closed, probably for the season, it's October now, and the tourists are at home working again.
Many beautiful views we saw on our trip, the mountains towering so majestic, and when you're up high, you can see the greenery in the valleys and the blue sea that frame the painting perfectly.

  

Sunday 6/10

 

We will stay here one more day. It blew sharply throughout the day yesterday, and we expect that the sea need a day in which to calm down somewhat. We visit our fantastic bakery one last time, to buy some assorted delicacies to Maria on Kalymnos. We KNOW that she will appreciate them!

In the evening, we go up to the village to buy pizza. Björn had seen a place where it looked like they sold pizza, but when we got there, it turned out that we had misunderstood both text and images! What they had was nothing that we liked, so we went back to the boat and prepared something instead!
We went to bed early and set the alarm at 5 in the morning.

 

Monday 7/10

 

We woke up at 5 and departed after breakfast at 6:10. Now we go south again . We enjoyed the company of Christine and Börje from Denmark here at Khios. They left just a little while before us, also with the intention to go to Samos like us. We did not know If they were to go east or west of Samos, only that they would stay on the south side somewhere. We chose the west side and around the cape, so we could stay in Marathokambos. We had the Danes in sight all the time, and we thought it looked like they would go the east way to Pithagorion.

Sometimes we had pretty high waves that sometimes attacked from behind sometimes from the side.

Eventually we realized that even the Danes would choose to go the same way as we did. The last bit before we rounded Samos, we surfed the waves and reached a speed of 7.4 knots! After we swung around the cape, we had a long bay in front of us where we would go in somewhere in the middle. Then there was no wind at all anymore, and we took down our sails. Then, suddenly , a whole bunch of dolphins came and greeted us ! Wonderful! There were at least 10 of them. As usual, we were unable to capture them on camera, you never know where they come up and where to point the camera ! We were happy and thankful that they came to us , anyway. When they had checked our boat out and the visit was finished, they went over to the Danes who has just rounded the corner, and the greeting ceremony was repeated; to jump and dive around , beside , above and under the boat.
After 10 hours and a quarter , and 54.4 nm, we moored the boat along the dock, and Christine and Börje got alongside our boat. When all the rope was tightened and all the fenders in place , we walked together up in the village and found a place where you could get pizza. So we got our pizza finally, that we had longed for the day before. We had a very nice evening together with our Danish friends , and returned to the boats when darkness had settled . We knew we had another long leg to do the next day, while Christine and Börje would stay and take it easy for a day before they went to their next destination.

 

Tuesday 8/10

 

We started at 7pm after the usual breakfast. Poor Börje and Christine had to get up and move their boat so that we could get out and away, whereupon they put their boat along the dock. We waved goodbye and said "see you at Maria:s in a week!"
Today's sailing went very well, though at times we did not have much wind, but had to start the engine. When it was half past six in the evening, after 10 hours 20 minutes and 53 nm, we sailed into Kalymnos port. I heard Maria calling me even before we had fastend the boat, and it was wonderful to be met with so much joy!
We had bought some pastries from the fabulous bakery on Khios, and both Maria and Vasilis got really excited!
I told Maria that we would like to eat some stifado, which is the best of the best here at Stoukas! A glass of wine to that and we felt that the prince and princess!
We were of course tired after two such intense days of sailing, and went to bed early.

 

Wendsday 9/10

 

Today we sail over to Kos, which is about 3 hours' drive from here. We'll visit a sailmaker for help with our tent. It is leaking at certain places when it rains, and it's not so good when we put the boat for the winter. Furthermore, we must submit a sail for new UV protection on the outer edge. It's a job he may take all winter in which to do, we can get it in the spring when we get back to the boat again.

 

Thursday 10/10

 

I have washed some clothes today, and it's very nice to have access to proper toilets and showers. It is very nice and orderly here.
We take the bikes and take a ride into town. After some troubble we find a touristagency, where I collect various brochures that I will pass over to my dear sister. I will have to see if she thinks it is something to consider....

  

Friday 11/10

 

We have gotten our tent back from the sailmaker. Very good job! We have also submitted the genua for repair, we will fetch it in the spring. Björn is doing some maintenance, and I´m mostly lazy, except for some household chores ofcourse.

 

Saturday 12/10

 

We leave in the morning to go back to Kalymnos.

I take the roll of captain, while the “real” captain

I'm acting captain, while the "real" captain is engaged in preparing 2 new ropes.They are to be spliced loops on and put rubberextenders on .
I try sailing a couple of times, but the wind dies out every time we get behind an island so we go by motor the rest of the way.
There is very few boats in the harbor, so we can just pick and choose among the sites. Before we put our ancor down , we go over to Jurkis boat to leave some meat we bought with us to him as ordered. Jurki is a Finn who has his boat here permanently. He also wanted to have a few cans of varnish or something from Kos , but there was not in, and would not come until at least Saturday afternoon. It turned out that Jurki slept , and when Jurki sleeps you can drive over his boat with a tank without him waking up. Our pounding on the boat with the boat hook and shouting did not work , so we went to our usual berth and anchored .Later in the evening we met Jurki so he got his meat anyway.

In the afternoon, Christine and Börje arrived. They had been around a bit on some islands, and have planes to stay until Tuesday. We offered them a glass of wine, and sat and talked for a while . In the evening we met again at Stoukas . We had a very enjoyable evening with lots of laughter among both Danish and Greek friends. All of a sudden, Björns phone rang! It was Marie and Pär sitting in a restaurant not far from us, namely in Turkey! It was great to hear from them .
Both Christine and I went to bed a little earlier than our respective men. Yet another beautiful day down here in the heat has passed.

 

Sunday 13/10

 

To night we had about 20 degrees all night, and just now, about 10:30 am, it is about 28 degrees. It's a bit surreal with these beautiful warm sunny days. October 13 at home means usually maybe 5 degrees and rain!
Today we are invited to lunch at Marias. It is we, Christine and Börje, Maria and Vasilis, Pantelis and so mommy Popi course. We stayed for quite some time, before we went back to our boats.

An increasing number of boats came in during the evening as the wind increased. I suppose nobody will leave tomorrow because the wind will increase and we will have a windy day ahead.

  

Monday 14/10

 

The wind is after all not too bad, and a lot of boats set off today. In the afternoon a new group is arriving, this time a number of rental boats with Czech crews. Some of the boats have unfortunately not too experienced crew on board, some have considerable difficulty to anchor . One of them gets a problem, maybe the fuse to ancor winch has blown. They are stuck inside the basin, perhaps 50 meters from the bridge, and getting nowhere. In the end, a fisherman who is kind to them, takes his boat out and tow them to the bridge.
It is Christine and Börjes last day here before heading off on new adventures. We sit on Stoukas at night and eat and laugh and talk and the atmosphere is high!

Unfortunately we missed Adonis dance in the evening, when we had already gone to the boat again .That would have been an experience! Adonis is a very well mannered and pleasant man in his prime (73) , always happy and friendly, he also speaks excellent English. Getting to see him dancing Greek dances had been an experience!

 

Tuesday 15/10

 

This morning "Lucy" with Christine and Börje leaves. They are aiming for Nisiros.
All the Czech boats leaves as well today. We decide to take a trip to Kos. Nice weather, as usual, quite weak winds in the "right" direction. We arrive at Kos at three in the afternoon. We will buy some "boatstuff", but of course, all the shops are closed at this time. We take a break in the boat and wait until after five, when most of them open again.
The night is calm and relaxed, but very warm.

 

Wendsday 16/10

 

 Departure from Kos about 12 pm, after having purchased some more meat at the butcher's , and fetched a few cans of varnish for Jurki.
The wind is changing to say the least, the first bit, but stabilizes after a while.
We anchor near Stoukas, connect our electricity, and everything is hunky-dory .

After a couple of hours a Turkish catamaran comes in and squezes in on our port side. It gets pretty tight and close by, but OK.
In the evening ( after eating dinner in the boat), we go to Stoukas . We leave the cans we brought in earlier in the day to Jurki , and sit and talk for a while. Then Rina and Per, a Swedish couple we met earlier ( Rina who grew up on the same street as me in Västerås) comes in. They order food, and while they eat, they offer us some wine. We sit there and talk for a long time, and when the time is about 11:30 pm , I say to Björn "look at our boat , it sways alarmingly in the wind " Shortly afterwards someone is whistling from the catamaran to attract our attention. By then it's several people on the catamaran who is standing and holding away from our boat so that it will not go against their. We rush out and Björn tells me to go on board and start the engine. I do, and see the power cable , and think " oh, oh , oh I have to hurry to remove it before they release the ropes " I take the cable to the front, there are a lot of men that helps to keep the boat stedy. I ask Per if he would be willing to take my place and go out with Björn on the boat, and he does without hesitation! He get on and I get off. Ropes loosenes and they manage to get the boat out and get the anchor up. I am quite jittery at that point , but there are plenty of helping hands here! Vasilis , Pantelis , Njotis , and others, not least Rina carying our power cable across Pothia port, helps to guide Björn over to the north- west corner of the harbor, almost one km from the place of origin. There is a tour boat (which I went on when it was storm and I landed on Kos and were heading for Kalymnos) who seemes to be the best place to put our boat on the outside of. By now even a couple Dutchman has joined the voluntary " rescue team ". One of them came up with the idea that "you might want to signal in some way so that they know where we want them to go in." Said and done, he takes up a tiny flashlight and sends flashes into the night. Björn responds by flashing the cockpit lights on and off , followed by cheers on the dock ! "Yes , he sees us ! " Finally they came in and got the ropes tossed over to the many waiting hands who stood aboard the tour boat . Now we had a safe and secure place. We are so very grateful for all the help we got! Without all of our friends things perhaps had not ended as happily! So THANK YOU all strong men ! And THANKS Rina ! And THANKS Popi and Maria who comforted me when I was scared!

 

Thursday 17/10

 

During the night there has been windy, rainy and thunder , but we have been safe !
In the morning I go to over to Popi at the tavern and thank her for the help yesterday .
After breakfast we cast of and goes back to the dock where we were yesterday . Today the wind has reversed, so instead of south-east , it blows from north-west. Then this dock is a great option. We know that the wind will keep from the north or northwest several days ahead. There will be some rain during the day, but at night it is quiet again.
We meet at Stoukas and talk about yesterday .

There are many people who want to eat at the tavern in the evening , and they even have several table reservations, for everybody wants to be sure to get a place here .
The boats with the Czechs (12 boats ) who was here a few days ago has now come back, and we see both Finnish, French , German and Dutch boats among others. Sailing season is not at all over yet down here. This morning it was 24 degrees at 8 am.

  

Friday 18/10

 

In the morning it´s chilly. You can see that the autumn slowly is coming. When the sun comes up and spread warmth, it´s still maybee 25 – 27 degrees, but the evenings sometimes is quite chilly. We put the heater on for a while tonight to get some of the cold out, and the hatches goes on every night now.

Björn has changed oil, and made some other stuff in preparations for the lift. The dinghy is deflated, cleaned and packed in for the season. We shall take the genoa down, but will wait until we are up on Leros, in case we would get some sailingwinds going up there.

In the evening, we go to Stoukas as usual. Rina and Per comes and joines us, and we have yet another pleasant evening together with very nice friends.

  

Saturday 19/10

 

It´s a very special day today, because we are going to Marias and Vasilis house. They will pick us up by the tavern in the middle of the day.

They will come and pick us up at the tavern at midday.

Maria comes and collect us and we go up to the house. The last bit has some dangerous slopes, and we say that it is fortunate that they do not have snow in the winter! They would never come up all the way!
Maria and Vasilis has a very beautiful home, with stunning views of the ocean and the islands around Kalymnos. We get treated with lot of good food, Maria is an amazing cook!

In the afternoon, we go down to the tavern again, Maria has to work as usual. Vasilis has a stretching of the neck, and stay at home for a while, but will come down to the tavern a little later.
After all that good food, we take a nap, when we're back in the boat.
In the evening, Rina and Per comes to Stoukas and we celebrate their last evening here of this year. They go to Leros in the morning and will go home in a few days.

 

Sunday 20/10

 

Rina and Per goes as planned midday. They get some problem with the anchor line when they go, but they solve it after a little while. We wave to them and hope that their trip up to Leros will be nice.
The rest of the day is devoted to some preparation for the winter. e.g. impregnation of the tent etc. It is very quiet and calm in the harbor since some boats had left, and almost none have come in.

 

Monday 21/10

 

Björn gets a new key to the electricity because the old one is lost.
A new Swedish boat is coming in next to us today.
The evening will be spent as usual on Stoukas. Vasilis has still a very sore neck, but we hope it will be better tomorrow. Pantelis and Vasilis are going to attend a training this winter to learn how to sail and operate a boat.
We decide together with Pantelis and Vasilis that if Vasilis neck is better tomorrow they will take a trip with our boat. It is certainly good to get some experience before the training starts.

 

We do not think about that those who live here in the islands is not always used to boats. It seems so obvious that they know everything about boats, but many do not have their own boat, and is perhaps never at sea.

  

Tuesday 22/10

 

Unfortunately, Vasilis no better in the neck today, so there will be no trip with the boat. And we will go up to Leros tomorrow, so we'll postpone the exercises until the spring.
In the evening of course we go to Stoukas, now it's our last night here before the winter break. When we are about to go back to the boat in the evening, Maria, Vasilis, Popi and Pantelis surprises us with some gifts, and Maria has written such a very fine letter, so I am very touched, and can not hold back the tears! They are so thoughtful and kind all of them!  Hjärta Hjärta
Very few people have such friends!  Hjärta Hjärta
THANKS everyone!  Hjärta Hjärta
We will think of you in the winter, and we'll be back when Easter is over!

 

Wendsday 23/10

 

Now it's time to go to Leros. The season draws to a close, and we'll take the boat up in a few days.
We checked the weather files, they promised north to north-west about 5-7 m / s The reality was most of the time around 10 and up to 19 m / s! It's not easy with the weather-forecast down here .....
We arrived safe and sound in Leros anyway, and now we stay put until Friday, when the boat is to get out of the water.

 

Thursday 24/10

 

We are doing some preparations for the lift, and learns that the lift can not take place until Saturday. There's something wrong with a machine. It suits us fine, we manage well with what is to be done after the lift anyway. We'll still have a few days on land before we go home.

 

Friday 25/10

 

We take the genoa down after having flushed clean from the salt water. It's only weak winds now so everything is going fine. Björn fills the water in all batteries. We do not have quite enough dest.water so he takes a trip and buy some more.
It is sunny and warm, but as soon as the sun goes down it's a bit chilly. We take on a sweater when we go out in the evening. It will probably not be too hot to wear jeans when we're going home, but for now they are still in the bag ..

  

Saturday 26/10

 

Today we are taking the boat up on shore. It is fascinating to follow the uptake. First, we go into a dock , where they put two bands (one front and one rear) under the boat and up to what looks like a travel lift. Then the boat is lifted up and after high pressure wash, it is moved to another sort of travel lift, where they put the boat and drive it to the right place in the harbor yard. Then they put struts (large structures) under the boat at 6 locations. Then they lower the bottom of the struts that held it in place on the travel-lift and drives the travel-lift away. Now the boat is on land with sturdy struts around it, and we recive a ladder to be able to get on and off, and a pallet to put anchor + anchor chain on.
It's a weird feeling to sit 3 meters above the ground and not have the slightest water around us, just a lot of other boats that are more or less packaged to survive the winter.
We have a cup of coffee thinking through what needs to be done next .
Björn fixes electricity and water, and starts working on the hull. I find some needle and thread and begin to repair the hood to the ancorband-holder.

 On one occasion when Björn comes up on the ladder, a cat follows him! When the cat, who has a neck-collar, comes up on the boat, it apparently realizes "this is not" my boat, and jeez what high up I am!", so it starts to meow so pitifully, looking accusingly at us, as if it was our fault that it ended up here! Björn takes the cat and climbs back down.When it is down on the ground, it turnes on his back for a moment and prances as if it wanted to say thanks for the help! Then it runs away, presumably to locate "his" boat.

This day has been eventful, and when the evening comes, we are tired but happy.

 

Sunday 27/10

 

The day is spent cleaning and polishing  the hull, overhaul of pumps, etc..

 

Monday 28/10

 

Yet another day of preparations.

 

Tuesday 29/10

At 2 o'clock in the afternoon, we set off by taxi to the airport. We wave goodbye to Älvan, and hope that she will do well over the winter. She looks a bit dry and grumpy, but we promise her that she will get back in the water again in a few months.
We fly from Leros to Athens, and checks in at a fancy hotel next to the airport.

 

Wendsday 30/10

 

We have lift of from Athens at 13:20 and a stopover in Copenhagen. When we are back on Swedish soil at Landvetter,  Malin meets us with the "limousine". The adventure is over for this time.

 

In the spring, we turn our nose south again.

 

 CoolKärlek

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Gudrun Karlsson | Svar 25.10.2013 17.41

Välkomna hem till Sverige och Göteborg. Från familjen Karlsson i Stallet, o så Soffi förstås!

Gudrun Karlsson | Svar 25.10.2013 17.38

En helt fantastisk resa ni gjort och dessutom lärt känna så goa vänner på Kalymnos! Jag förstår att det är överväldigande. Jag känner igen det från Portugal.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.09 | 01:57

Hi again. Yeah we are ok. Hope you are as well. We and our boat is now back in Sweden. We want to sell but it can be hard, may be in springtime. Stay well you b

...
09.09 | 20:24

Hi Bjorn

Micheal and Elaine from (Aus registered) ISOBAR 1013 here, we spent some time on Amorgos with you. I trust you are well. where are you now. Cheers M&E

...
10.07 | 19:56

Härligt att höra! Ha en go sommar, Lisa! Kram från Åsa

...
09.07 | 14:34

Roligt att läsa och så otroligt bra skrivet. Kul att följa er. Kram Lisa

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS