Juli

Juli 2013

English further down                                                Kul kaktus

1 juli

Varmt varmt och bara mycket svag bris. Det tar på prestationsförmågan, men so what. Skall inte göra så mycket heller.

Efter frukost, lite försenad, blir jag bjuden över på en drink till den båt som hade fastnat när de skulle iväg. Det var tre franska båtars besättning och så lilla jag. Kan inte franska så bra men en del saker som sades fick jag engelsk översättning till. Hade kul och fick lite att dricka och lite snacks till. Fick reda på att en hamn väster om Chania blivit utbyggd nyligen och där finns nästan inga båtar alls. Tänker att det kan vara något att kolla upp. Får se när det blir av.

Tills vidare blir jag kvar här och väntar tills Angela med familj kommer ner. 10 juli kommer de på en veckas medelhavsvistelse i båt. Hoppas vi får chans att segla lite också. Annars är det fint här i Retymnon även för barnen med en fin playa med underbart fin sand. Rundturer och annat finns också och gamla stan är väl värt att genomkorsa hit och dit. Skall bli kul att få träffa dem här på min bakgård så att säga.

Idag köpte jag en fryst pizza och bakade den färdig i ugnen. Jättegod. Har en bit kvar till i morgon, blir bra till lunchen.


2 juli

Lika hett idag 30° i sittbrunnen, i skuggan.

Idag kom en Amerikansk-Italiensk kille ensam med en STOR Hallberg-Rassy, 49 fot. Han köpte den av en svensk och säger att det finns inga bättre båtar. Verkade som att han bara umgicks med HR-båtsfolk då han på min fråga om han möjligen kände en italienare som jag träffade i Rochella i Italien sa ”har han en HR?. Han hade en egenbyggd stor stålbåt så det var inte tillräckligt för kändisskap.

Idag har jag sett att det blev inte så bra med arbetet med nåten i däcket. Jag råkade trampa på den nylagda nåten och fick nåtmassa på flera ställen direkt på teaken. Bara att låta det torka och sedan slipa bort det. Men det blev för lite massa kvar i den nya nåten på ett par ställen. Får bättra på det imorgon.

Käkade upp midsommarfisken idag. Fanns ingen matjessill här nere så Åsa och jag fick ingen riktig midsommar. Men vi hade iallafall försökt få till det så vi köpte rökt herring i olja och den blev kvar till idag. Jordgubbar fick vi men före midsommar. Ska se om jag kan få tag på nya imorgon som är OK och till hyfsat pris.

Idag fyller ett av mina barnbarn år, Lukas nio år, och imorgon ett andra, hans syster, Julia. Julia är född 3 juli, samma dag som min far och hade han levt så hade han varit 105 år.

Ska bli roligt att träffa dem om en vecka.


3 juli, lilla Julias födelsedag, fem år.

Dessa förbaskade myggor! Man kan inte få sova ut när de surrar i örat eller sticker till i nacken eller någon annan stans. Bara att stiga upp och eventuellt få tag på dem. Vi har en ”myggsvets”, ett galler på en ”tennis”racket med högspänning mellan trådarna. Om man träffar dem blir de grillade. Härligt varje gång man får tag på en men lukten är mindre rolig.

Nya båtar kommer och går och här ligger jag kvar. Lämnar jag platsen för att gå ut och segla så vet jag inte om det går att få en när jag återvänder.

En Australiensare,Dennis, med katamaran kom in. Han ska med fru resa till hennes fd hemland, Polen, och vill lämna båten här i en vecka. Det går säkert mycket bra, här finns ju säkerhetsvakter 7/24. Jag hade tidigare satt upp min Austaliska flagga under Medelhavsseglarnas flagga under babords nedre spridare och han frågade om jag var Australiensare. Jag sa att det är en hyllning till min syster i Sydney.

Vi hade lite snack om allt möjligt och han fick reda på att det finns en affär för marina tillbehör. Han behövde lämna in sin utombordsmotor för service och det skulle vara hos en med Yamaha-service. Det råkade vara en sådan som jag visade honom. Sicken tur.

Idag har jag köpt fryst fisk i supermarketen. Betydligt billigare än den färska hos fiskarena häromkring.

En dag för ett tag sedan köpte jag en, visserligen stor, ett kilo, fisk utav en här i hamnen. De har försäljningsstånd här. Han sa thirteen, 13€, trodde jag och det var ett helt OK pris, och bad honom filéa den eftersom jag vet att Åsa inte vill rensa och filéa själv om hon kan slippa detta skitiga jobb. Någon hejare på att filéa var han då rakt inte. Halva jobbet kvar till Åsa, minst. Han skulle också ha thirty, 30€. Jag va helt kall, men vad i hel...e!!! Det är normalt pris här sa han. Under tiden han ”filéade” kom en man och satte sig intill. Det visade sig vara ägaren till fiskebåten och den andre var bara hjälpreda. Jag förstår att han inte kunde filéa.

Det blev en utomordentligt underbar middag efter Åsas utomordentligt underbara kokkonst. Lyxfisk. Hon skrev lite om den tidigare, och efter det var vi bjudna över till grannbåten med alla engelska och australiska människorna. Inte kunde vi sätta i oss den goda pizzan som bjöds. Stört omöjligt så mätta som vi var.

Tillbaka till min betydligt billigare frysta fisk så efter att den tinat blev den stekt i smör, ingen panering, men jag tycker det är godare med den stekta ytan utan panering. Den blev skapligt god och mätt det blev jag också.


4 juli

En liten svensk segelbåt, en Albin av okänd storlek, kom in idag. En ensam dansk, som sa vad det var för storlek men inte ens jag kunde uppfatta vad han sa. Jag behärskar ju iallafall danska räknesystemet.

De var någonting som slutar på ”tres” och då är den lite mer än 6 meter. Jag kan inte Albinmodellernas storlekar. Det finns ju namn på dem, som tex Viggen,Nova, Delta, Express osv. Många är de.

Idag gjorde jag inte så stor sak av middagsmaten. Det blev tre stekta ägg med riven ost uppepå som fick smälta. Lite tomatklyftor och skivad slanggurka ovanpå och ett par rostade brödskivor, och ett gott rödvin till detta. Blev minst lika gott som fisken igår. Mätt idag också.

Senare på kvällen gick jag till en taverna och tog en dubbel espresso och en liten Mythos öl. Tittade på TV, de hade tre st med olika program med sport. Det var damtennis, fotboll och boxning. De första två gillar jag att titta på men boxning är bara fördärv tycker jag.

Italien – Uruguay, 2 lika efter full tid med straffar som Italien lyckades vinna. Jag slogs av att en del som ska lägga straffar blir på något sätt alldeles knäsvaga eller kanske fega och vågar inte klämma till, inte ens de sparkar som går nära mitten av målet, lätt match för målvakten att knipa.

Damtennisen var en ganska jämn uppgörelse mellan en tyska som till slut vann efter 6-4, 2-6, 8-6 mot en Polska tror jag av namnet att döma. Detta var Wimbledontennis. Anonyma damer för mig. Serena Williams och hennes syster känner jag till men de syns väl inte förrän framåt finaldags. Maria Agapova spelar kanske inte längre men det finns en annan mycket bra Ryska. Minns inte hennes namn.

Nåväl,blev tvungen att avsluta med en Ouzo. Trevlig kväll bland trevliga Grekiska vänner. Man blir som en familj. Skall på söndag ta med ett par stycken ut på en liten seglats om det blir väder (läs: inte för mycket vind eller för lite heller för den delen). Får se hur det blir.


5 juli

Idag gick en annan stor italiensk segelbåt iväg efter bara en natt här. När de kom igår fick de inte någon mooring-lina utan fick lägga ut ankaret. Jag sa åt dem att lägga ankaret så långt ut som de kunde för att slippa fastna i kättingen som ligger utlagd här. Det gjorde de och idag när de skulle ta upp det så hade de inga problem. Jag sa också att de inte skulle ta hem kättingen, och ankaret, för långt för att slippa fastna och att de kunde hänga en lina på min båt om det blev stark sidvind. Tacksamheten var stor för detta men det behövde inte genomföras.


6 – 7 juli

Båtar kommer och går och det är alltid samma visa. Ingen mooringline. Tråkigt för dessa, och securitykillarna säger inte till dom att lägga ankaret långt bort utan bara att lägga ut ankare.

Jäkla security.

Inget särskilt att berätta, som inte hänt!!

Var iväg och åt en pizza på söndag kväll. Åsa och jag var där tidigare och då fick jag deras visitkort där det stod att jag har 15% så det utnyttjade jag, men fick behålla kortet. Kanske det kan utnyttjas om Angela med familj vill ha pizza eller nåt annat på deras meny. Pizzan var helt utsökt god. Tunnt bröd med spröd-frasig botten. Vedugnsbakad. Det blev en Hawaiji.


8 juli

Har idag eftermiddag, när solen stod lägre och däcket inte var så varmt längre, påbörjat ”målning” av teaken med en förseglingsvätska som skall skydda mot den starka UV-strålningen här nere. Kom nästan halvvägs. Tar resten imorgon.

Fick ett kontrakt på en hyrbil idag. Skall ha den på onsdag så jag kan hämta Angela med familj från flygplatsen i Chania. Dom landar vid 1-tiden på natten och då går inga vanliga kommunikationer. De har bara flygstolar, ingen transfer till Hotell Älvan, så jag får själv ombesörja detta.


9 juli

Målade färdigt däcket idag på morgonen.

Tog det väldigt lugnt sedan, tänkte på vad som komma skulle. Kommer att bli ganska fartfyllt med lilla Julia som det är en väldig fart på. Får fixa omstuvning av alla gejor imorgon.10 juli

Hämtar hyrbilen vid 9-tiden och sätter fart på städning och omstuvning av allt som nu ligger i akterruffen, plus en del som hamnat på sängarna i salongen, för att kunna inhysa mina ärade gäster.

Det blir ett svettigt jobb för det är dundervarmt i akterruffen. Måste sätta in någon sorts ventilation där.

Mattorna ut och skakas av så gott det går, tur att ingen ligger med sin båt i lä om mig för det blåser en stadig fin bris.

På eftermiddagen blandar jag till en fin köttfärssmet med ½ kg malt nötkött, finhackad rödlök, 3 hela ägg, salt och peppar efter behag samt steker detta till fina pannbiffar. Smarrigt.

Ca halv elva på kvällen kör jag till Chania flygplats. Ca 1½ timmas färd dit och anländer i god tid före kl 00.40 då de ska anlända enligt schema och även vad som visas på monitorn.

Min GPS visade vägen dit, men vad i hela friden, varför måste jag köra genom staden Souda, en lång slingrig bit kvar till flygplatsen. Anländer dit och kan inte för mitt liv känna igen mig ens när jag kör in framför huvudbyggnaden. Jag kör runt alltihopa och kör ut igen, inga P-platser som är gratis. Förbud att parkera överallt. Strax utanför grindarna, vadå grindar, fanns inga förra gången jag var här, ligger en Taverna eller snabbfik där jag köpte en dricka. Satt en stund och försökte få tiden att gå. Åkte så småningom bort till flygplatsen och fann en plats att ställa bilen bland en hel rad andra, men naturligtvis var det P-förbud. Här var markeringar snett inåt gjorda för att parkera bilar!! Ja se Greker. Svårt att veta vad de menar. I ankomsthallen visade monitorn att planet skulle landa kl 00.40, precis enligt schema. Jag gick tillbaka till bilen, jag var lite orolig att jag skulle få P-böter, en polisbil stod utanför avgångshallen och fyra poliser stod och pratade bredvid. Bäst att hålla kollen tänkte jag. Nästa gång jag kollade monitorn sa den att planet hade landat. Men vad i ….!!! Jag har inte hört något plan landa! Nåväl, jag väntade och väntade och väntade men inga passagerare kom. ”A´ men va faaaen” som Johan Falk säger, och Bittan också har jag fått höra av mina små barnbarn när jag vid ett tillfälle yttrade detta tillmäle. MORMOR gapade dom i kör. Jaså hon säger så. Ja till hundarna när de gjort något säger de.

Det står en ung dam med ett plakat som säger: Langley. Jag tänker att hon är där för att hämta upp Mr Langley, jag frågar henne på engelska om hon väntar på flyget från Göteborg och jovisst, hon talar svenska. Hon är där för att ta emot alla passagerarna som flugit med deras RESEBYRÅ. Hade ingen aning om att det fanns en resbyrå med detta namn. Jodå, huvudkontoret ligger i Göteborg sa hon. OK då. Får väl vänta ett slag, de kommer väl. Hon sa att det kommer att ta ett tag för planet har inte fått någon P-plats!!! Vadå, p-plats ska det va så svårt att ställa ett plan framför huvudbyggnaden. Det brukar väl vara dit dom kör planet. Väldigt konstigt att hålla kvar passagerarna i planet så länge, ca en timma.

Till slut kommer de vandrande ut och till slut även Mina kära. Nu är klockan nästan två och vi har lång väg till Rethymnon, ca sju mil.

På väg från flygplatsen kommer jag ihåg att det var ju inte denna flygplats som jag varit på tidigare utan Heraklions som Åsa skulle resa från. Vi var där och rekognocerade. Från motorvägen var det bara ca 3-400 meter till huvudbyggnaden. Inte underligt att jag inte kände igen mig. Resan tillbaka gick efter GPS-en och vi (jag) missade att köra vänster vid ett tillfälle, det var så mycket snack om allt möjligt så det var inte så lätt att komma ihåg att svänga också. Vi råkade in i ett myller av smågator hit och dit och jag trodde att GPS-damen visade oss alldeles galet. Till slut var vi på rätt spår igen, puh!

Väl i båten var allt färdigt att installera de små i aktern och de stora i salongen, men se det gick inte alls. Det slutade med att Angela och Julia låg där bak och Lukas och Robert i salongen. Färdigt, klockan var över tre. Lite nattamat blev det med gott bröd och pannbiffar som jag lagat till.

Strax men sent var vi i säng allihopa.


11 - 17juli

En underbar sandstrand låg för våra fötter alldeles bredvid hamnen. Den sträckte sig många kilometer österut. Ett paradis för ungarna, underbart varmt i vattnet. Sol, sol, sol. Lite för mycket för det mesta men kvällarna var underbara när det fläktade lite. Stora vågor var det gott om, lite för stora mot slutet av veckan. Helt underbart om man bortser från alla myggorna som var en riktigt plåga för alla. Det var för varmt att stänga till om oss och en dag kom en cikada och invaderade akterruffen så det var ingen som ville ligga där. Men sittbrunnen dög gott, det fläktade skönt. Ungarna hamnade i salongen.

Angela visade sig vara mest allergisk och fick efter ett tag stora röda bulor. De små såg ut att ha fått mässlingen och Robert hade minst 50 stick bara på ett underben. Han var inte allergisk utan klarade sig bra. Stackars Angela. Jag har turen att inte ha speciellt ont av myggorna, det kan klia högst en halv timma men sedan försvinner det.

När vi inte var ute och åt så blev det mat i båten. En dag köpte Angela ett kilo köttfärs som skulle bli både köttfärssås och pannbiffar men det blev bara pannbiff av alltihop. Slukades begärligt.

Jag hade också fyra skivor fläsk. Här nere är det stora och tjocka skivor med både ben och brosk, tror inte de har gått styckningskursen. Dessa styckade jag i småbitar och Angela lagade till en spagetti med sås och hade i allt köttet. Gott var det.


Vi hittade ett ställe,La Piazza, som Åsa och jag varit på en gång då hon tog en Frappe med grädde och jag en stor glassportion i kupa. Vi fick ett visitkort där det stod att vi har 15 % på det vi äter och dricker. Det kortet hade jag kvar i fortsättningen men behövde bara visa första gången. Detta utnyttjade vi till fullo. Vi blev stammisar där och var mycket uppskattade av personalen. En Italien-inspirerad pizzeria med vedugn och all mat man kan tänka sig. Även Grekiskt naturligtvis. Lukas slukade pizzor men Julia var lite mer reserverad och åt inte så mycket men hon var väldigt duktig för att bara vara fem år.


Vi gjorde många besök i den Gamla Stan som alla tyckte mycket om. Små trånga gränder omväxlande med trånga gator. Det fanns mycket som ungarna ville ha och det blev lite inköp ibland.

Det var ju EM i damfotboll också så det blev ett par dagar vi fick se lite. Svenska tjejerna är ju mycket bra och kommer väl till semifinalen tror jag. Dagen före hemfärd var Robert, Lukas och jag på en mindre bar och kikade påSverige-Italien medan Angela packade deras stora resväskor.

Sammandraget för denna vecka blev att det var en mycket fin samvaro, alla var så nöjda när det var dags att åka hem även om det hade varit fint med två veckor som framfördes ibland, inte minst av mig själv.


17 juli, hemfärd

Jag var iväg och hämtade hyrbilen vid nio och mannen där sa att vi skulle köra motorvägen tills det stod Airport på en skylt.

Sista dagen tog vi det lugnt. Vi måste ju ge oss av vid ett-tiden, planet går kl 16.30.

GPS-en visade oss vägen ut till motorvägen, ja den försökte lura in oss i en smal gränd men förra gången jag körde dit var det bökigt så jag gick inte på den niten en gång till utan tog en större gata.

Framme i Chania kollade vi efter skylten med AIRPORT men ingen sådan som vi kunde se så när vi upptäckte att vi var långt förbi vände vi och körde av och hamnade i stan såklart. Genom stan och alla rödljus men ibland grön våg kom vi så småningom till flygplatsen men då var det för sent att komma till ett ställe för att få lite mat i magen innan avresa. Jäklar!!!

Jag blev tvungen att bara lämna av dem vid Avresehallen. Det blev ett kort, intensivt avsked. Hoppas de kommer iväg och får lite mat innan avfärd.

Senare på kvällen fick jag ett SMS att de kommit fram och allt var väl. Angela hade åkt raka vägen till akuten för att få något medel mot alla myggbett som svullnat betydligt.

De var iallafall väldigt glada och tacksamma för denna vistelsen.

Fick reda på att de kommit hem till ett underbart sommarväder. Så skönt att veta, det kunde ju varit som ett par dagar tidigare bara 15 grader och grått.


19 juli

Har idag fått till det med skrivandet av en del som hänt under denna intensiva men helt lyckade vecka.

Måste ut och handla lite mat för helgen så man överlever.

Har nu haft tre dagar med molnigt väder, en dag kom till och med några droppar men inte tillräckligt så jag spolade av båten. En hel del stoft sköljde jag bort. Vattenledningarna hit ut är svarta polyetenslangar som ligger helt exponerade för solen så vattnet håller minst 45 grader och det går inte att fylla i båten utan man måste då tappa bort en massa. Idag fyllde jag vatten kl 07 då det hade svalnat istället under natten.

Blir väl kvar här ett tag för att så småningom låta Älvan sväva österut med västliga vindar.


20 juli

Idag har ytterligare ett år lagts till handlingarna och jag blivit ett år äldre.

Många uppvaktningar från alla hörn både via SMS, Mail, Telefonledes och FaceBook.

Så är det att fylla år i mitten av semestertider, de flesta är ute på sina egna färder både långt bort och nära.

Nu är det jag själv som valt att inte ha stort hov hemma, alla är visserligen hjärtligt välkomna hit men dels är det inte nästgårds och dels rymmer båten inte hela släkten samtidigt. Hade varit kul att se alla här men naturligtvis helt omöjligt.

Idag mumsar jag på pannbiffarna som jag stekte i förrgår. Det finns fortfarande några kvar. Blir nog till både lunch och en middag till. Jag har inget emot att äta likadan mat ett par dagar. Man kan variera den lite med komplementerade tilltugg.

Vår kylbox är helt fantastisk. Vi kan hålla mycket låg temperatur i den så varorna håller sig länge. Nu har vi ca 3-4 grader men den har tidigare legat på 0 till 1 grad. Inställbart i manuellt läge. Lägger jag över till autoläge så går den ner till minusgrader.

Den känner av om det finns gott om ström, tex då man kör motorn eller har landström då den fryser ner ett element så det skall hålla kallt längre tid. Jag har valt att ligga på manuellt läge då jag kan ha kontroll på hur kallt det blir. Jag kan naturligtvis också ställa in för infrysning av varor.


Vi har nu fyra stora solpaneler som tillsammans kan ge 200 Watt (eller 12 Amper) om solen strålar in med full kraft vinkelrätt mot panelerna. I verkligheten har jag som bäst lite över 9 Amper men det räcker gott till för vårt behov.


21juli

Har gjort lite reparationer av diverse småsaker. Vår myggsvets slutade fungera när Angela & Co var här. Sista två dagarna hade vi stora problem att hålla dom borta. Idag tänkte jag att nu får det vara nog för jag har blivit väldigt stungen nu. Som om de är jättehungriga efter all blåst då de inte fått nog med BLOOOOD. De hinner inte mer än sätta sig så sticker det till.

Jag tog isär den och tog ut hela elektroniken, synade den noga, nejdå inga trådar som lossnat, allt såg helt ut. Jag sätter in det igen och kopplar in batterierna och YES det fungerar. Härligt, nu kan jag ta dom djä..a igen.

Jag behöver flytta om i båten igen och lämna in till tvätt. Det är bra om allt är som förut så att säga när vi kommer ner igen. Än har jag nästan två veckor tills jag skall resa hem. Varför inte uppskjuta till morgondagen allt som du kan göra då!! Imorgon!

22 - 23 juli

Senaste dagarna har jag varit i bryderi med mig själv huruvida jag skall ta en tripp upp till Kalymnos och mina kära vänner i Tavernan där. Det är ju så förfärligt långt dit. 150 sjömil snyter man inte ur näsan så där fort. Måste fundera vidare om det är genomförbart, får kolla väderfilen noga.

                      ........................

Det verkar genomförbart. OK go for it.

Måste proviantera lite och laga till lite att äta och dricka på vägen. En termos med kaffe, lite, stekta korvar, pannbiffar som är kvar, lite uppskuret bröd, bananer, frukt mm.

24 – 25 juli

Tar fram tomater och frukt i korgen under sängen, men va i h...e någon har knaprat på mina tomater och nektariner och äpplen!! Råtta...Mus...vet ej, hittar inga lortar som kan säga vad det är. Bär ut soppåsen och det kan ju tänkas att detta skadedjur var kvar där för jag har inte sett flera spår av inkräktaren senare. Den kanske blev så sjösjuk av sjöresan att den hoppade av. Får se om det blir några flera spår. Shit happens. Men det är inte kul när det händer, kan bli stora skador.

Jag fick två möss i båten för några år sedan och hittade den ena i toan. Den hade nog varit väldigt törstig efter alla torrvaror den varit på. Den hade simmat ihjäl sig, kunde inte komma upp igen. Den andra tog jag i en fälla. Tack och lov slutade det bra, för mig vill säga.

Resans start blir ordentligt försenad

Ska skriva lite om denna resa till Kalymnos.

153 distansminuter, 28,3 mil, medelfart 4,6 knop.

Jag lämnade Rethymnon på Kreta kl 08:10 på onsdag och seglade ensam hela natten och var framme vid 15-tiden i Pothia på Kalymnos där jag har min "andra familj" så att säga, Maria,Vasilis, Poppi o Pantelis. Jag hade lite grus i ögonen denna kväll men ville inte lägga mig utan fick en tunasallad och Mythos öl innan läggdags vid 10-tiden. Gissa om jag har sovit gott.

26 juli

Idag är jag OK igen förutom en härlig träningsvärk i lårmusklerna av allt ”upp och titta om det kommer något i vägen” 33 timmar. Har inte varit på ”gymmet” på länge.

Stannar här några dagar innan jag måste ner till Kreta igen. Nästan lika långt, iallafall 120 M som tar ca 26 timmar. Måste vara i Agios Nikolaos före 5 augusti då jag reser hem tre veckor. Får se om Åsa reser med ner 25 augusti eller om hon tar ett senare flyg. Har ett kontrakt på en månad där nere som båten får ligga i vattnet medan jag åker hem.


Den 20 juli

I dag är det Kaptens FÖDELSEDAG!!!
JÄTTESTORT GRATTIS min älskade man!!
Jag önskar att jag kunde gratulera dig på plats, men det här får duga så länge till dess att du kommer hem!
   
Amiralen


Tack tack tack tack min älskade Amiral, Hustru mm


Kapten på skutan


English                                            Cret@qvarium

July 1

Hot hot and only very slight breeze. The performance is lacking, but so what. Will not do much either.

After breakfast, a bit late, I get invited over for a drink on the boat that was stuck when they were off. There were three French crew on the boats and me. I don´t speak French very good, but some things were said in English for me so I could follow. Had fun and got a bit to drink and some snacks to eat. Found out that a port west of Chania has been developed recently and there are almost no boats at all. I think that it might be something to check. We'll see when it will be.

Until further notice I will remain here and wait for Angela with family coming down. July 10th, they will stay with me for a week in the Mediterranean sea. Hope we get the chance to sail a bit too. Otherwise, it's nice here in Retymnon even for the kids with a fine playa with wonderful fine sand. Tours and more are also available and the old town is well worth to traverse back and forth. Should be fun to see them here in my backyard, so to speak.

Today I bought a frozen pizza and baked it in the oven. Yummy. Have some way to go in the morning, will be good for lunch.


July 2

Equally hot today 30 ° in the cockpit, in the shade.

Today an American-Italian guy came alone with a BIG Hallberg-Rassy, ​​49 feet. He bought it from a Swedish guy and says there is no better boats. Seemed like he was just hanging around with HR-yacht people when he on my question if he possibly knew an Italian who I met in Rochella in Italy said “ does he have a HR yacht”. He had a custom built large steel boat so it was not enough for fame

Today I saw that my work on my deck was a little spoiled. I accidentally stepped on the newly laid joint and got in several places directly on the teak. Just let it dry and then sand it off. But it was too little mass left in three places. Will improve it tomorrow.

Today I had my midsummer fish. There was no pickled herring down here and Asa and I had no real midsummer. But at least we had tried to get it so we bought smoked herring in oil instead, and it remained until today. Strawberries we had but before midsummer. I'll see if I can get new ones tomorrow if they are OK and on a decent price.

Today one of my grandchildren, Lukas, is celebrating his birthday, 9 years old, and tomorrow his sister, Julia. Julia was born on July 3, the same day as my father and if he had lived today he would have been 105 years old.

It will be fun to see them for a week, in a week.


July 3, little Julias birthday, five years

These blasted mosquitoes! You can not sleep when they are buzzing in the ear or biting the neck or elsewhere. I just have to get up and possibly kill them. We have a "mosquito welder," a grid of steel pins on a “tennis racket” with high voltage between the pins. If they come near, they are grilled. Beautiful every time you get one but they smell no good.

New boats come and go and here I am still. If I leave my place to go out sailing I do not know if I can get one when I return.

An Australier, Dennis, with catamaran entered. He will travel with his wife to her former homeland, Poland, and want to leave the boat here for a week. It is certainly very good, here are the security guards 7/24. I had previously set up my Australian flag under the flag of the Mediterranean Sailors below port lower spreader and he asked if I was Australian. I said it is a tribute to my sister in Sydney.

We had a little chat about anything and everything and he found out that there is a business for marine accessories. He needed to service their outboard motor and it would be at one with Yamaha service. It happened to be the one that I showed him. What a luck.

Today I bought frozen fish in the supermarket. Significantly cheaper than the fresh with the fishermen around here.

One day a while ago, I bought one, admittedly large, one kilogram, fish from a fisherman here in the harbor. He said thirteen, € 13, and I thought it was a perfectly OK price, and asked him filleting it because I know that Asa did not want to clean and fillet herself if she can avoid the dirty jobs. He knew nothing about filleting I could see. Half of the work left to Asa, at least. He would also have thirty, 30 €. I was totally cool, but what the he. l! It's normal price here, he said. Meanwhile he was "filleting" a man came and sat next to. He turned out to be the owner of the fishing boat and the other guy was just a helper. I understood that he could not filleting.

It was an extraordinarily wonderful dinner after Asa's extraordinarily wonderful cuisine. Luxury fish it was. She wrote a little about this before, and after that we were invited over to the neighboring boat with all the English and Australian people. We could not eat any of the good pizza that was offered us. Absolutely impossible to eat anything more.

Back to my much cheaper frozen fish. It was fried in butter, no breading, but I think it tastes better with the fried surface without breading. It was alright good, but not as good as the other one.


July 4

A small Swedish sailboat, an Albin of unknown size, came in today. A lone Dane, who told me the size (in Danish that I happen to speak fairly well) I could not understand what he said. I, who is familiar with the Danish counting system could not hear what he said. Danish is not a language, it is a bad sound.

It was something that ends in "tres" and that makes it a little more than 6 metres. I don´t know all Albin models' sizes. They have names like for instance Viggen, Nova, Delta, Express etc.. Many they are.

Today there was no big deal about the food for dinner. Three fried eggs with some melting cheese on top of it. A little tomato wedges and sliced cucumber on top and a couple of slices of toast, and a good red wine together with this. Was just as good as the fish yesterday.

Later in the evening I went to a tavern and took a double espresso and a small Mythos beer. Watched on TV, they had three pieces, with different programs of sports. It was women's tennis, soccer and boxing. The first two, I like to look at but boxing is only blight I think.

Italy - Uruguay, two equal after full time with the shootout as Italy managed to win. I was struck by the fact that some players become quite weak in the knees or perhaps cowardly and afraid to punch the ball, not even the balls that goes near the centre of the goal, cakewalk for the goalkeeper to pinch.

Women's tennis was a pretty even deal between a German who in the end won by 6-4, 2-6, 8-6 against a Polish lady, I think. This was the Wimbledon Tennis. Anonymous ladies for me. Serena Williams and her sister, I know, but they will possibly not be seen until later, near the final. Maria Agapova is maybe not playing any more but there's another one very good Russian lady. Don´t remember her name.

Well, I had to close down with an Ouzo. Nice evening with attractive Greek friends. You become like in a family. On Sunday I will take a couple of them out on a small sailing trip if there is weather (read: not too much wind or too little, for that matter). We'll see how it goes.


July 5

Today another great Italian sailboat was off after just one night here. When they arrived yesterday, there was no mooring-line and they had to put out the anchor. I told them to put the anchor as far out as they could to avoid having to get caught in the chain which is laid out here. They did, and now when they would bring it up, they had no problem. I also said that they would not take home the chain and anchor too far to avoid getting stuck and that they could hang a rope on my boat if there would be strong wind from aside. Their gratitude was great for this but it did not need to be implemented.


July 6 to 7

Boats come and go and it's always the same. No mooringline. Sadly for them, and the security guys don´t tell them to lay anchor far away but just to lay out anchors.

Damn security.

Nothing special to tell, that has not happened!

I had a pizza on Sunday night. Åsa and I were there before, and then I got their business card saying that I have 15% so I took advantage of it, but got to keep the card. Maybe it can be used if Angela with family wants pizza or anything else on their menu. The pizza was absolutely delicious. Thin bread with crispy-crunchy bottom. Wood oven baked. I had a Hawaiji.


July 8

Has today afternoon, when the sun was lower and the deck was not so hot anymore, began "painting" the teak with a sealing fluid to protect against the strong UV radiation down here. Came almost halfway. Taking the rest tomorrow.

Got a contract on a rental car today. Should have it on Wednesday so I can get Angela with family from the airport of Chania. They land at 1 o'clock at night and then there are no ordinary communications. They have only bought seats, no transfer to Hotel Älvan, so I have to make my own arrangements.


July 9

I finished painting the deck this morning.

Took it very easy then, thinking of what was to come. Will be quite speedy with little Julia who is a huge boost. Will fix rehash of all things tomorrow.


July 10

Getting the rental car at 9 o'clock and speeds up cleaning and rehash of all that now lies in the aft cabin, plus som that ended up on the beds in the cabin, in order to accommodate my honored guests.

It will be a sweaty job because it´s hot in the aft cabin. Gotta put some sort of ventilation in there.

The carpets out and shaken as good as possible, what a luck that there is no boat to leeward of me, there is a steady light breeze blowing.

In the afternoon, I make a fine mixture of ½ kg of minced beef, one chopped red onion, 3 whole eggs, salt and pepper to taste and cook theese great hamburgers. Real good.

About half past ten at night I drove to Chania airport. About 1 ½ hour journey there and arrived well before 0:40 am when they will arrive on schedule and also what is displayed on the monitor.

My GPS showed the way there, but what the heck, why do I have to run through Souda, a long winding way to go to the airport. Arriving there and can not for my life recognize the place even when I run in front of the main building. I run around the whole and runs out again, no parking spaces that are free. You must not park anywhere. Just outside the gates, what gates, there were no gates last time I was here, there is a Taverna or fast food place where I bought a drink. Sat for a while and tried to pass the time. Went away to the airport and found a place to put the car among a lot of others, but of course it was forbidden to park. There were paintings on the ground made for parking cars! Yeah you see Greeks. Hard to know what they mean. In the arrival hall, the monitor showed that the plane would land at 0:40, right on schedule. I went back to the car, I was a little worried that I would get a P-ticket, a police car was outside the departure hall and four police officers stood talking aside. Best to keep a watch out I thought. The next time I checked the monitor said that the plane had landed. But what the ....! I have not heard any planes landing! Well, I waited and waited and waited but no passengers came.

There is a young lady with a placard that says Langley. I think that she is there to pick up Mr. Langley, I ask her in English if she was waiting for a flight from Gothenburg. Sure, she speaks Swedish. She is there to accommodate all passengers flown with their TRAVEL AGENCY. Had no idea that there was a travel agency with that name. Yes, headquartered in Gothenburg, she said. OK then. May as well wait a minute, they will come. She said it will take a while for the plane has no Parking-spot! What, parking space? Could it be so hard to put a plane in front of the main building. It is usually there they are placing the plane. Very strange to keep the passengers on the plane for so long time after landing, about an hour.

At last they are coming out and also my dear ones. Now it´s almost two and we have a long way to go to Rethymnon, about seventy km.

On the way from the airport I remember that it was not this airport I have been at before. It was Heraklion that Asa should travel from. We were there to look how it was. From the highway, it was only about three to four hundred metres to the main building. No wonder I did not recognize this place. The trip back went by the GPS and we (I) failed to run left at one point, there was so much talking about everything so it was not so easy to remember to turn too. We went into a lot of small streets here and there and I thought the GPS lady was just crazy. In the end, we were on the right track again, phew!

Back in the boat all was ready to install the little ones in the stern, and the adults in the cabin, but of course it did not work out at all. It ended up with Angela and Julia in the stern and Lukas and Robert in the cabin. Finished, it was past three. A little midnight snack we had with nice bread and hamburgers which I had cooked in the afternoon.

Shortly but late we were all in bed.


11 - 17juli

A wonderful sandy beach right at our feet next to the harbor. It stretched for miles to the east. A paradise for kids, wonderfully warm in the water. Sun, sun, sun. A little too much most of the time but the evenings were wonderful when it blew a little. We had a lot of big waves running on the shore, a bit too big at the end of the week. Absolutely wonderful. We also had a lot of mosquitoes. They were a real nuisance for everyone. It was too hot to close up around the cockpit and one day a cicada invaded the aft cabin so there was no one who wanted to sleep there. But the cockpit was good enough with a nice breeze. The kids ended up alone in the cabin.

Angela proved to be most allergic and got after some time huge red spots. The small ones looked like they had got the measles and Robert had at least 50 stings just on the lower part of one leg. He was not allergic. Poor Angela. I am fortunate not to be especially hurt by mosquitoes, it may itch not more than half an hour and then it disappears.

When we were not out for a meal we hadf our meals in the boat. One day Angela bought one kilogram of minced beef that would be both meat sauce and hamburgers but it became just hamburger of it all. Devoured greedily.

I also had four slices of pork. Down here it's big and thick slices and containes both bone and cartilage, I don´t think they have learned how to cut up the animal. I cut them in pieces and Angela cooked a spaghetti with sauce and put all the meat in. Good it was!

We found a place, La Piazza, which Åsa and I have visited one time when she had a Frappe with cream and I had a large cup of ice cream. We received a card saying that we have 15% of what we eat and drink. The card I still have but just needed to show the first time. This we exploited to the full. We were regulars there and were much appreciated by the staff. An Italian-inspired pizzeria with wood oven and all the food you can imagine. Also Greek of course. Lukas devoured pizzas but Julia was a little more reserved and did not eat much, but she was very good for being only five years of age.

We made many visits to the Old Town which everyone liked. Small narrow streets alternate with just a little bigger narrow streets. There was much that the kids wanted and sometimes they made some shopping.

It was also the European Championships in women's football as well so it was a couple of days we had to see a little bit. The Swedish girls are all very good and will come to the semi-final I think. The day before going home Robert, Lukas and I went to a smaller bar and watched the game between Sweden and Italy while Angela was packing their large suitcases in the boat.

To sum this week it was a very nice time together, everyone were so happy about what had been, when it was time to go home even though it would have been fine with two weeks.


July 17

I was off and picked up the rental car at nine and the man there said we would drive the highway until Airport was seen on a sign.

The last day we were lazy. We had to leave at one o'clock, the plane is lifting at 16.30.

The GPS showed us a way out to the highway, yes it tried to trick us into a narrow alley, but the last time I drove there it was messy so I did not do it again but took a major street.

Arriving in Chania we looked for the sign with AIRPORT but none that we could see so when we discovered that we were long past the town, we turned and ended up in the town of course. Through the town and all the red lights but sometimes green wave we reached the airport, but by then it was too late to get some food before departure. Damn!

I just had to leave them at the Departure. It was a short, intense farewell. I hope they will get some food before flying.

Later that evening, I received an SMS that they had arrived home and that all was well. Angela had gone straight to the emergency room to get any remedy against all mosquito bites as swollen considerably.

They were anyway very excited and grateful for this stay.

Found out that they had come home to a wonderful summer. So nice to know, it could have been like a few days earlier, only 15 degrees and covered all over.


July 19

Today I have got it written, the things that happened during this intense but completely successful week.

Must get away and buy some food for the weekend so I´ll survive.

I have now had three days with cloudy weather, one day even a few drops but not enough so I washed the boat. A lot of dust swept away.

Sweet water pipes in the harbour are black polyethylene tubing and are fully exposed to the sun so the water is at least 45 degrees and it is not possible to fill the boat without spilling a lot to the sea. Today I filled the water tank in the boat at 7 AM when it had cooled down during the night.

I think I will stay here for a while before swaying eastward with the winds.


July 20

Today one more year has been added to my life time.

Many greetings I´ve received via SMS, Mail, Tele and FaceBook.

That´s how it is to celebrate in the middle of time of vaccation, most people are out on their own both far and near.

This time I´ve choosen not to have big party at home. Of course, everybody are welcome to come here but it´s far to go and the boat isn´t big enough for the whole gang. Had been fun to see the whole croud here but of course quite impossible.

Today I greedily eat my hamburgers which I made the day before yesterday. There are still some left. Will be fine for booth lunch and dinner. I don´t mind eating the same food for a couple of days. It can be varied by adding some complementing stuff.


Our refrigeration box is fantastic. It´s possible to hold a very low temperature, the food will hold for a much extended time. Now we have appr. 3 to 4 degr C but it was recently down on 0 to 1 degr. In Manual position you can decide what temp you want. In Auto position it will reach minus degr.

With a lot of power, ie with the motor running or connected ashore, it will freeze down an element for keeping low temp for an extended amount of time. I choose Man position so I better can control what temp there will be and of course it can freeze down very low too if I want it to.


Now we have four big solar panels, together 200 Watts (or 12Ampere) if positioned perpendictional to the fully bright sun. In reallity I have at the most 9+ Ampere, good enough for our needs.


July 21

Today I´ve made some repair on some smaller things. Our mosquito welder stopped working when Angela &Co were here. The last two days we had big problems to keep them away. Now I said: It´s enough. I´ve got stung very much. It´s like they are very hungry after all strong winds when they haven´t got BLOOOD enough. They hardly land before they eat.

I had this equipment diassembled and took out all electronics. I put my eagle eye on it but nothing broken, all wiring intact, all components looked good. Well I´ll put it back and connect the batteries and will see if it works. And YES it works again. Wonderful, now I can get the bastards again.

I need to reorganize in the boat and put some laundry away. Very good if everything is just as before so to say when we return after the break. There is still almost two weeks before I go home. Why not postpone until tomorrow everything you can do tomorrow!! That is tomorrow! Yeah


July 22- 23

The last days I´ve been wondering about if I should go up to Kalymnos to see my dear friends in the Taverna. It´s so damned far away. 150 miles, you just don´t go for a while. Must think a little more about it before decision, if at all feasible. Have to look more on the wheather sites.


…........

Looks to be feasible. OK go for it.

Gotta get provisions and cook something to eat and drink along the way. A thermos of coffee, some fried sausages and hamburgers left over, cut up some bread, bananas, fruits, etc..July 24 – 25

Brings up the tomatoes in the basket under the bed, but what in hell... someone has nibbled on my tomatoes and nectarines and apples! Rat ... Mouse ... do not know, can´t find any shit that can tell what it is. Carry out the trash and it's possible that this pest was in the bag because I have not seen any traces of the intruder later. Perhaps it became so seasick from the voyage and maybe jumped off. We'll see if there will be some more tracks. Shit happens. But it's not fun when it happens, there can be major damages from a mouse or rat. Shortages in the electric system and fire.


I had two mice in the boat some years ago and one had fallen in the heads, maybe from thirst after eating a lot of dry things in the locker. Drowned after a long swimming tour. The other I took in a trap.

Thankfully it ended well, for me that is!


Much delayed the voyage started at last.

-----------------------


Some about this voyage to Kalymnos.

153 miles, 283 km, mean speed 4.6 knots

I left Rethymnon on Kreta at 8:10 AM on wednesday and sailed all alone all night and at appr. 3 PM I was at Pothia on Kalymnos.

There I have my ”second family” so to say. Maria, Vasilis, Poppi and Pantelis.

I was really tired now this evening but I wanted to stay up and have a nice chat with them and had a nice tuna sallad and a Mythos beer before going to bed at around 10. Guess if I´ve had a good sleep this night.


July 26

Today I´m OK again besides a good pain in my legs muscles from all ”up and have a sharp look if something´s in my way” ...33 hours. Not been in the gym for a long time before.

Will stay here some days before I have to go down to Krete again. Almost the same distance, 120 miles anyhow. Will take another 26 hours. Must be in Agios Nicolaos before august 5 when I´m going home for three weeks. Will see if Åsa comes back down whith me august 28 or if she will take a later plane. I have a contract for one month in water for the boat while I´m home.


Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.09 | 01:57

Hi again. Yeah we are ok. Hope you are as well. We and our boat is now back in Sweden. We want to sell but it can be hard, may be in springtime. Stay well you b

...
09.09 | 20:24

Hi Bjorn

Micheal and Elaine from (Aus registered) ISOBAR 1013 here, we spent some time on Amorgos with you. I trust you are well. where are you now. Cheers M&E

...
10.07 | 19:56

Härligt att höra! Ha en go sommar, Lisa! Kram från Åsa

...
09.07 | 14:34

Roligt att läsa och så otroligt bra skrivet. Kul att följa er. Kram Lisa

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS