English further down


Månd 7

 

Vi tar vår bil upp till Stockholm och Anna-Sofia.

 

Tisd 8

 

Vi tillbringar en skön dag tillsammans med Anna-Sofia, bl.a. handlar vi myggracketar som ska dräpa många myggor i Grekland!

 

Onsd 9

 

Anna-Sofia kör oss till Arlanda och tar sen hand om bilen. Hon kommer att köra ner den till Götet lagom till påsk.

Vi flyger till Aten, och tar ett litet flygplan vidare till Leros. Väl framme på Leros hittar vi Stella, som är taxichaufför och en god vän till oss. Vi ger oss iväg mot båten, men stannar först hos grönsakshandlaren för en del proviantering. Sen går färden vidare mot supermarketen, men på vägen blir vi påkörda av en bil, som har mycket hög hastighet. Föraren var mycket ung och saknade både körkort och försäkring, och hade tagit sin mammas bil utan lov. Tack vare Stellas sinnesnärvaro och snabbhet, kom vi mycket lindrigt undan. Hon lyckades ratta undan bilen från ett träd, annars hade det säkert slutat mycket värre. Som det var nu körde vi i stället in i en mur som fanns en bit längre ifrån trädet. Björn slog ögonbrynet i sidorutan, och fick åka till sjukhuset. Jag fick ont i huvudet och togs också med till sjukan.

Stella var till synes OK, likaså pojken som körde på oss. Stellas bil blev mycket illa åtgången, och det betyder att hon just nu inte har något jobb och ingen inkomst. Det är den största tragedin i den här händelsen. Polisen tog pojken till polisstationen, och vi vet inte riktigt vad som händer med honom nu.

På sjukhuset sydde de ihop Björns ögonlock, och röntgade oss båda. Vi fick inte lov att lämna sjukhuset på 24 timmar. De satte dropp på oss båda, och kollade blodtryck, puls och jag vet inte allt stup i ett hela natten.

Stella och hennes vänner hjälpte oss med allt möjligt hela tiden, vi fick mat (som vi inte fick äta för doktorn!), vatten, nattkläder mm mm och även hjälp att förstå vad en del av personalen sa. Flera av Stellas vänner tittade in till oss under kvällen.

 

Torsdag 10

 

Stella hade tagit hand om alla våra saker, och på morgonen kom hon till sjukhuset med fika och smörgås. Hon fixade alla papper som skulle skrivas, och körde oss sedan (med en bil hon lånat från en vän) till båten, via supermarketen. Stella är en mycket omtänksam, vänlig kvinna med ett STORT hjärta, som har en mycket svår situation nu när hon inte kan tjäna några pengar.

Väl framme vid båten, kunde vi konstatera att Älvan klarat vintern bra. En presenning hade blåst av, men allt var i gott skick. Vi röjde ur ruffen där vi stuvat gummibåten, ett par segel mm mm. Sen packade vi upp våra grejer. Björn fixade med el och vatten, och vi gick upp till marinans kontor, och hejade på tjejerna där. De är alltid så glada och vänliga, och det känns bra att vara välkommen tillbaks. På eftermiddagen kunde vi sätta oss till ro i sittbrunnen och sola lite och må bra efter att ha ätit en god middag. Vi gick till sängs tidigt efter ännu en händelserik dag.

 

Fredag 11

 

Vaknar till strålande sol och ca 16 grader. Det har regnat lite i natt, så vi slipper sand som yr. Vi ska äta första frukosten för säsongen i sittbrunnen! Härligt! Just när vi ska sätta oss, kommer Stella med fika, pajer och nybakta kakor som hennes mamma skickat med, vin, vatten och ytterligare ett par bitar spenatpaj! Hon har ett hjärta av guld!

Vi sitter och fikar tillsammans och pratar om olyckan och hur det ska gå för henne och hennes man nu. Stella hade varit på sjukhuset för att kolla upp sina egna skador, något som hon inte ville göra i förrgår. Hon kommer också att bli helt OK fysiskt, men saker är inte lätta i det här landet, där folket går på knäna under den ekonomiska bördan. Pojken som körde på oss hade ingen försäkring, inget arbete och förstås inga pengar, det har inte heller hans mamma, vilket betyder att Stella får stå för alla kostnader för att reparera bilen, vilket måste ske för att hon ska kunna få några inkomster. Hon måste dock lägga alla sina pengar på en operation för hennes man, som just nu är på sjukhus i Aten. Så hon sitter i en otrolig rävsax just nu. Man kan undra varför sånt här ska drabba de allra bästa av jordens människor. Detta får oss att reflektera över hur lyckligt lottade vi är i Sverige, inte minst vad gäller försäkringar.

 

Lördag 12

 

Vi har börjat jobba på utsidan av båten, och konstaterat att det blir för mycket jobb att klara av själva (eller rättare sagt för mycket för Björn, mina armar är alldeles för skruttiga för att kunna vara till nån större nytta vad gäller slipning och målning), så vi har anlitat ett par gubbar här på varvet, som kommer och hjälper oss med bottenslipning och målning på torsdag. Så nu ska vi putsa överdelen och måla vattenlinjen innan torsdag. Sen finns det förstås en hel del annat kvar att göra, tex slipning och strykning av däcket mm.

Vi skaffade lite färg i butiken här i marinan för en stund sedan, och när vi kom tillbaks hade Stella varit här och lämnat mat till oss! Hon är så himla omtänksam, och orolig för att vi inte är helt bra efter olyckan. Vi försäkrar henne att vi är fullt OK, men det är lite svårt att övertyga henne, särskilt när hon ser på Björns vackert lilafärgade öga! Det lila passar bra ihop med hans blåa ögon, men Stella ser det inte på det sättet!

På kvällen följde vi med till en invigning av en ny bageributik här på ön. Det var en viktig händelse, prästen var där och mässade och välsignade affären, och polismästaren, borgmästaren m. fl. var närvarande. Lokal-TV var där och filmade och intervjuade. Vi stannade inte så länge, men det var en annorlunda upplevelse.

 

Söndag 13

 

I dag kommer Stella och hämtar oss för att bjuda på lunch. Påsktraditionen börjar redan nu. I dag äter alla fisk enligt gammal sed. Vi fick se en del av denna vackra ö på vägen upp till Stellas hus. Fantastiska vyer! Vi åt en underbar lunch, Stella är väldigt duktig på att laga mat! Jag fick en gardenia med mig hem! Det är min absoluta favoritblomma. Stella har lovat att ta hand om den över vintern, eftersom jag inte kan ta med den hem. Stellas man var inte alls bra när vi åkte hem.

Björn har färdigställt vattenlinjen nu. Snyggt!

 

Måndag 14

 

I natt har Stella och hennes man varit på sjukhuset nästan hela natten. Hon har pratat med läkaren i Aten, som sa att de skulle vänta ett par dagar till, om det inte blir bättre, så måste han åka tillbaks till Aten innan själva påsken. Vi håller tummarna.

 

Vi handlar både proviant och färg i dag med Stellas hjälp. Vi har lånat en ställning, så att vi kan göra klart översidan på skrovet (putsning).


I dag har vi gått ut med en vädjan via facebook för att hjälpa Stella att få tillräckligt med pengar för reparationen av bilen, så att hon kan jobba igen. Vi har öppnat ett konto; 6689-810 337 428 för alla som har möjlighet och vill hjälpa oss att hjälpa till. Stella har bett att få namn på alla som bidrar, för hon vill tacka er personligen. Vi kommer att stänga kontot så snart vi har fått in vad som behövs. Vi kommer också att meddela både via facebook och vår hemsida hur det går.

 

 

Vi handlar både proviant och färg i dag med Stellas hjälp. Vi har lånat en ställning, så att vi kan göra klart översidan på skrovet (putsning). Björn har jobbat med putsning och dessemellan cykelvård. Cykelkedjan var full med sand, och stänkskärmen hade fått sig en törn, så att hjulet skavde emot bakskärmen. Tramporna var utslitna, men nu är hela cykeln nästan i skick som ny!

Vädret är på vår sida, ca 17 grader, svaga vindar och sol, vad mer kan man begära!

 

Tisdag 15

 

Mera puts på skrovet. Det tar längre tid än man tror.

Jag har målat guldranden på utsidan av skrovet, blir väldigt snyggt, om jag får säga det själv!

Vi har fått många svar på vår vädjan på facebook, och en del pengar har börjat komma in. Vi är så tacksamma, och ni ska veta att Stella älskar er alla för er givmildhet!

 

 

Onsdag 16

 

Stella kom på morgonen och körde oss till sjukhuset. Björn skulle bli av med bandage och stygn på ögonbrynet, och få klartecken från läkaren att allt är OK nu. Allt gick enligt plan.

Thassos (Stellas man) har åter varit inne på sjukhuset i natt, och på morgonen fick Stella veta att hans blodprover nu visar lite bättre värden. Det var en stor lättnad.

 

Vi fortsätter med puts, fejning och målning av guldrand i dag. Vädret är perfekt för våra aktiviteter, en tunn molnslöja ligger över oss, så solen kommer bara delvis åt att lysa på oss. Fortfarande ca 17 grader i dag.

 

Jag har berättat för Stella hur mycket pengar som kommit in hittills, och hon är så väldigt tacksam. Hon har haft en sån stor börda på sina axlar, och man kan se på henne att hon nu börjar kunna räta på sig igen. Det är klart att bekymren med hennes man fortfarande är stora, men det finns ändå en liten ljusglimt även vad gäller Thassos. Och den totala bördan har ändå minskat något tack vare alla våra vänner. Vi hoppas fortfarande att det ska komma in fler bidrag, så att vi med er hjälp kan göra det möjligt för henne att återuppta taxijobbet. Bilen är inlämnad för reparation nu, men hon får förstås inte ut den förrän hon kan betala hela räkningen. Stella skickar sin tacksamhet till er varje gång vi träffas!


Torsdag 17

 

Vi har fått hjälp med slipning av skrovet i dag. Därefter sköljde man av hela skrovet, lät det torka och målade sedan en grundfärg. Den ska nu torka till i morgon, då själva bottenfärgen ska målas på. Det var väldigt skönt att Björn slapp göra detta jobb. Det är inte längre lika lätt att kravla omkring under båten, hans knän är inte längre vad de varit.

Jag har tvättat lite i dag. Torkvädret är det inget fel på, så alltsammans torkade på några timmar.

Vad gäller insamlingen till Stella, så har det inte kommit in några pengar i dag.

 

Fredag 18

 

Ett par killar från varvet kom tidigt på förmiddagen och gjorde färdigt bottenmålningen, så nu skulle vi kunna lägga båten i vattnet när som helst.

 

En norrman, som också har sin båt här, har gett oss 50 € till insamlingen till Stella.  Vi tackar för alla bidrag vi har fått in, och vet att det bidrar till att hon kan komma igång med taxiverksamheten igen. Vi har hittills fått ihop motsvarande 835€, som ska sättas i relation till de 2500€ det kostar att fixa bilen. Pengarna kommer hon att få på påskdagen, då vi är bjudna på påskmiddag och ska få träffa alla Stellas och Thassos nära och kära.

Vi ska sjösätta båten, och gå ifrån Leros på tisdag (den 22:a), så vi hoppas att alla ni som har funderat på att lämna ett bidrag, gör slag i saken nu, innan vi åker härifrån. Visserligen kommer vi att ha kontakt med Stella via telefon sedan, och om det behövs så återvänder vi upp till Leros under sommaren, men annars har vi tänkt dra oss något söderut under sommarmånaderna. Dessutom är det ju förstås så, att det är nu hon behöver hjälpen, läget blir värre ju längre tid det tar innan bilen är körbar igen.

 

 

Lördag 19

 

I dag fyller Anna-Sofia år!  GRATTIS, GRATTIS, GRATTIS! Hoppas att dagen blir glad, trevlig, spännande och alldeles underbar!

 

Vi har haft regn, åska och blåst här under natten, men framåt förmiddagen lättade molnen och nu skiner solen på oss igen.

Björn fixar allt möjligt som behöver översyn nu innan sjösättningen. Lite proviantering ska vi också hinna med i dag.


Söndag 20 (påskdagen)

 

Här på marinan bjöds alla båtägare på mat och dryck vid lunchtid i dag. Vi gick förstås inte dit för Stella kom och hämtade oss vid 12-tiden, och vi åkte hem till hennes hus. På vägen dit, hämtade vi också upp ett par svenskar, som har hus här på Leros. Margaretha och Bo Högsten. De är pensionerade journalister, mycket trevliga och intressanta. Vi fick träffa många härliga människor. Förutom Margaretha och Bo, så var förstås Stellas mor och far där, och även hennes och Thassos barn med eller utan respektive, och även andra släktingar och bekanta. Vi åt helstekt påsklamm och en massa goda tillbehör, och drack vin eller öl, och hade en härlig påskmåltid i Stellas och Thassos trädgård Det var festligt, stökigt, högljutt, hjärtligt och alldeles underbart grekiskt!

 

Måndag 21

 

I dag är det min tur att fylla år. Jag har fått många gratulationer under dagen, både via facebook och per telefon. Tack alla goa vänner som tänkt på mig!

Vid lunchtid dök 2 seglarkompisar, Christine och Börje, upp här på marinan! Vi träffades förra året, och seglade en del tillsammans. Det var ett kärt återseende! De hade varit hos Maria på Kalymnos, och berättade att allt var bra där. Vi ska gå ut tillsammans i kväll; jag, Björn, Stella, Thassos, Christine, Börje och även en norrman som heter Torsten och som har sin båt här på land liksom vi.

Det blev en underbar födelsedagskväll!

Tack snälla pappa, som betalade kalaset!

Vi skålade för dig också!

Vi tog ett känslosamt adjö av Stella och Thassos på kvällen när de släppte av oss vid båten på kvällen. Nu kommer Stella att följa med Thassos till Aten inför operationen. Vi kommer att hålla kontakt per telefon, för att höra hur det går.

 

Tisdag 22

 

Vi sjösätter båten tidigt på morgonen, och efter att ha fått på genuan mm. Så startar vi färden mot Kalymnos.

Vi är framme vi 15:30-tiden. Det ligger inga båtar utanför Stoukas taverna, så vi siktar in oss på en plats där. Då blir det ett himla liv på kajen, och vi hänvisas till en plats längre bort. De säger nåt om bomber! Det måste väl vara så att de ska sanera botten just där efter helgens bombande, tänker vi. Fel! Fel! Fel! Man hade i stället en massa bomber kvar, som skulle smällas av just där under kvällen!! Vi som var så säkra på att bombandet var över för denna gången. Fy tusan!!!

Vi fick i alla fall träffa hela gänget på Stoukas; Popi, Maria, Vasilis och Pantelis. Vi hade några små presenter med oss från Sverige, och det blev en riktigt glad kväll trots allt.

 

Onsdag 23

 

Dags för en tur till supermarket för att fylla på förråden.

Sedan blir det Port Police också, förstås. Där får vi veta att man antagit en ny lag (eller egentligen har man börjat implementera en lag som stiftades för flera år sedan!) fr.o.m. den 14 april 2014, som säger att turistande båtar under 23 meter inte behöver stämpla in och ut i varje hamn längre! Fantastiskt! Nu behöver man bara ha en stämpel en gång per år, vilket innebär att vi inte behöver stämpla våra papper förrän senast den 17 april 2015 nästa gång. Hur de nu kom fram till det datumet,  det är höljt i dunkel, annars kunde man tänka att ett år från den 23 april i år, skulle bli 23 april nästa år, men det var ju förstås alldeles för konstigt att räkna så……!

Nu börjar man i alla fall närma sig EU:s regler om fri rörlighet på land och i vatten.

 

Torsdag 24

 

Vi försöker att ordna bredbandsuppkoppling så som vi hade det förra året, med Vodafone. Men det strular en del och det tar hela dagen i anspråk, och vi får det inte att funka ändå. På kvällen fick vi veta att Vodafone vill prata med oss igen, för det fattades någon stämpel i båtpappret som vi visade….!

 

Toapumpen pajade i går, så Björn har letat upp en firma som ska fixa ett lager i motorn. Det ska vara klart klockan 18 enligt uppgift, sen är det ”bara” att sätts ihop motor, pump och koppla in alltsammans igen. Hoppas kaptenen fixar det. Det är tur att vi har Stoukas taverna att gå till när nöden blir som störst!

Maria gav sig av till Aten i morse för att kolla upp att allt är som det ska med bebisen. Hon kommer att stanna i fyra dagar då man gör flera undersökningar och tar prover. Hon kommer också att få veta vilket kön det är, det ska bli spännande! Vi håller förstås tummarna för att allt är som det ska.

 

 

Fredag 25

 

Vi har fått besked från Maria! Det är en flicka! Hurra!

 

Vår vän Adonis var snäll och följde med till Port Police som tolk i morse. De hade glömt att sätta rätt stämpel på våra papper i går (vilket de förstås inte medgav), men nu fick vi den rätta stämpeln. Därefter nytt besök hos Vodafone för att visa upp den, och då fick vi besked att komma tillbaka om en timme, så ska det vara klart. Pust och stön! Näää, det funkar inte ändå! Ny tur till Vodafone, vänta en timme så kommer det nog igång efter nya ändringar…..

Slutligen efter ytterligare en lång väntan funkade faktiskt internet igen på fredag kväll!

Nu kan vi i alla fall kommunicera med omvärlden igen efter några dagars tystnad.

 

Vi var på Stoukas en stund i väntan på att Vodafone skulle göra klart vad de nu var de skulle göra, och då ringde Maria! Allt är bra med henne, och hon kommer hem på söndag.

Söndag 27

 

Ett rejält åskväder kom över Kalymnos på kvällen. Strömmen gick och det blev mörkt i alla tavernor längs kajen. Regnet öste ner precis när vi skulle gå iväg till Stoukas för att äta middag och att välkomna Maria tillbaka från Aten. Vi grävde fram ett par regnponchos och beväpnade oss med en rejäl ficklampa och trotsade regnet. I tavernan hade man tänt värmeljuslampor, och precis när vi hade kommit, så kom strömmen tillbaka.

 Maria hade handlat en hel del jättesöta babykläder, mestadels rosa! Popi bjöd på väldigt goda dolmades och potatissallad. Maria var trött, och Vasilis körde hem henne tidigt. Det var fullt med gäster på tavernan när vi sa ”kalinichta” och gick tillbaks till båten.

 

Måndag 28

 

En norrman kom in i dag, en kille som heter Christoffer. Han var välkänd på Stoukas, och nu fick vi tillfälle att träffa honom också. En sympatisk man, som ofta seglar ensam. Han har sin båt på Samos nordsida på vintrarna. Han har nu tänkt sig att gå ner till Kreta, och där ska han hämta upp några vänner. Sen ska de segla utefter Kretas kust ett tag. Han fick en del synpunkter med sig från oss vad gäller hamnar mm. Det är alltid bra att veta lite i förväg när man kommer till ett nytt ställe. Vi önskar honom en skön sommar, och hoppas vi ses igen, kanske på Stoukas?

 

Onsdag 30

 

Efter att ha kollat väderrapporten, bestämmer vi oss för att vänta ytterligare en dag innan vi beger oss till Kos. Prognosen säger ev. åska, så vi väntar.


Högst upp  http://www.sy-alvan.se/124634985


ENGLISH

Mon 7

We drive our car up to Stockholm and Anna -Sofia.

Tues 8

We spend a leisurely day with Anna -Sofia, among other things, we buy mosquito rackets that will kill many mosquitoes in Greece!

Wed 9

Anna -Sofia drives us to the airport and then takes care of the car. She will be driving down to Gothenburg in time for Easter.
We fly to Athens, and take a small airplane on to Leros.
Once arrived on Leros we find Stella, who is a taxi driver and a good friend of ours.
We head out to the boat, but make a stop first at the grocery store for some provisioning. Then the journey continues towards the supermarket, but on the way we hit by a car, which has very high speed. The driver was very young and lacked both driver's license and insurance, and had taken his mother's car without permission. Thanks to Stella's presence of mind and quickness, we were fortunate to escape with very light injurys. She managed to tune the car away from a tree, otherwise it would certainly have ended a lot worse. As it was now, we drove instead into a wall that was a bit further away from the tree. Björn hit the eyebrow into the side of the car, and had to go to hospital. I got a headache and was also taken to the infirmary.
Stella was seemingly OK, as was the boy who ran us down. Stella's car was very badly damaged, and that means that she now has no job and no income. It is the greatest tragedy of this event. Police took the boy to the police station, and we do not really know what will happen to him now.
At the hospital, they sewed Björn's eyelids together, and x-rayed both of us. We were not allowed to leave the hospital 24 hours. They put a drip on us both, and checked blood pressure, pulse, and what not the entire night.
Stella and her friends helped us with everything all the time, we were given food (which we were prohibited from eating for the doctor !), water, night clothes, etc. etc. and also help in understanding what some of the staff said . Many of Stella's friends looked in to us during the evening.

Thursday 10

Stella had taken care of all of our things, and in the morning she came to the hospital with coffee and sandwich. She took care of all the papers that had to be written , and then drove us ( with a car she borrowed from a friend ) to the boat, via the supermarket. Stella is a very caring, friendly woman with a BIG heart, and she has a very difficult situation now that she can´t earn any money.

Once at the boat, we found that Älvan passed the winter well. A rain cover had blown off, but everything was in good condition. We cleared out the saloon where we had the dinghy stowed, a couple of sails etc, etc. Then we unpacked our stuff. Björn fixed power and water, and we went up to the marina office, and cheered on the girls there. They are always so happy and friendly, and it feels good to be welcomed back. In the afternoon we were able to sit in the cockpit sunbathing a bit, and we feel great after eating a good dinner. We went to bed early after yet another eventful day.

Friday 11

I wake up to bright sunshine and about 16 degrees. It has rained a little tonight, so we do not have any problem with sand blowing around. We'll eat first breakfast of the season in the cockpit! Lovely! Just when we are going to start, Stella comes with snacks, pies and freshly baked cookies that her mom sent, and with wine, water and a couple pieces of spinach pie!
She has a heart of gold!
We drink coffee together and talk about the accident and what will happen to her and her husband now. Stella had been to the hospital to check up on her own injuries, something she did not want to do the day before. She will also be absolutely fine physically, but things are not easy in this country, where the people are on their knees during the financial burden. The boy who ran us down had no insurance, no job, and of course no money, nor has his mother, meaning that Stella must bear the cost of repairing the car, which must be done so that she can get some income. She must put all their money on a surgery for her husband thou, who are currently in hospital in Athens. As it is she is in an incredible “fox trap” right now. One might wonder why things like this will affect the very best people of the world…. This leads us to reflect on how fortunate we are in Sweden, not least in terms of insurance.

Saturday 12

We've started working on the outside of the boat, and found that it's too much work to manage ourselves (or rather too much for Björn, my arms are too bad to be some greater benefit in terms of sanding and painting), so we have hired a couple of guys here in the shipyard, who come and help us with the bottom sanding and painting on Thursday. So now we're going to polish the top and paint the waterline before Thursday. Then of course there is a lot more left to do, such as grinding and oiling of deck etc.

We bought some color in the store here in the marina just a minute ago , and when we came back Stella had been here and left food for us ! She is so amazingly caring, and concerned that we're not quite all right after the accident. We assure her that we are perfectly OK, but it's a little hard to convince her, especially when she looks at Björn's beautiful purple eye! The purple goes well with his blue eyes, but Stella do not see it that way!

In the evening we went to a grand opening of a new bakery shop on the island. It was a momentous occasion, the priest was there and read prairs and blessed the shop, and the police chief, the mayor and others was present. Local TV was there and filmed and interviewed. We did not stay very long, but it was a different experience.

Sunday 13th

Today, Stella comes and invites us to lunch. Easter tradition starts right now. Today everybody eats fish according to custom. We got to see a part of this beautiful island on the way to Stella's house. Amazing views! We ate a wonderful lunch, Stella's very good at cooking! I got a gardenia to take home with me! It is my absolute favorite flower. Stella has promised to take care of it over the winter, because I can´t take it home. Stella's husband was not at all good when we went home.

Björn has completed the waterline now. Neat!

 

Monday 14

Last night, Stella and her husband was in the hospital almost the whole night. She has talked to the doctor in Athens, who said they would wait a few more days, if it does not get better, so he must go back to Athens before the actual Easter. We keep our fingers crossed.

We shop both for provisioning and color today with Stella's help. We have borrowed something to stand on, so that we can make the top of the hull ready (polishing).

Björn has worked with polishing, and in between with bicycle care. The bicycle chain was full of sand, and the mud guard had suffered a blow, so that the wheel was rubbing against the rear fender. The pedals were worn out, but now the whole bike is almost as good as new!
The weather is on our side, about 17 degrees, light winds and sunshine, what more could you ask for!

Tuesday 15

More polishing on the hull today. It takes longer than you think.
I've painted the gold line on the outside of the hull, it gets very nice, if I may say so myself!
We have received many responses to our appeal on Facebook, and some money has begun to come in. We are so grateful, and please know that Stella loves you all for your generosity!


Wednesday 16

Stella came in the morning and drove us to the hospital. Björn would get rid of the bandages and stitches in the eyebrow, and get clearance from the doctor that everything is OK now. Everything went according to plan.
Thassos (Stella's husband) has been in hospital for the night and in the morning Stella got told that his blood tests now show a bit better values. It was a great relief.

We continue with the
polishing , painting and gold stripe today. The weather is perfect for our activities, a thin veil of cloud is upon us, so the sun will only partially shine on us. It´s still about 17 degrees today.

I have told Stella how much money that has been received so far, and she is so very grateful. She has had such a huge burden on her shoulders, and one can see that she begins to straighten up again. It is clear that the troubles for her ​​husband are still great, but there is still a small glimmer of light even in terms of Thassos. And the overall burden has nevertheless decreased slightly due to all our friends. We still hope that we will get more contributions, so that with your help, we can make it possible for her to resume her taxi job. The car is submitted for repairs now, but of course she can´t collect it until she can pay the entire bill. Stella sends her gratitude to all of you every time we meet!

Thursday 17

We have gotten help with sanding the hull today. Then they poured water on the hull, let it dry and then painted a base color. It should now be left to dry until tomorrow , when the bottom color is to be painted on. It was very good that Björn didn´t had to do this job. It's no longer as easy to crawl around under the boat, his knees are no longer what they were.
I have washed a little today. Drying is no problem in this weather, so it all dried in a few hours.

Regarding the collection of money to Stella, we have not received any money today.

Friday 18

A couple of guys from the yard came early in the morning and did finish the bottom painting, so now we could put the boat in the water at any time.

A Norwegian guy who also has his boat here, has given us 50 € for the collection to Stella. We thank you all for the contributions we have received, and know that it helps Stella to get started with the taxi business again. So far we have gotten € 835, which should be compared to the € 2,500 it costs to fix the car.
The money she will receive on Easter Sunday, when we’re invited to Easter dinner and will be able to meet all Stellas and Thassos loved ones.
We will launch the boat, and go from Leros on Tuesday (the 22th), so we hope that all of you who have been thinking of making a contribution, make it happen now, before we leave here. Certainly we will be in contact with Stella over the phone later too, and if needed we return up to Leros during the summer, but otherwise we have planned to move slightly south during the summer months.
Furthermore, it is now she needs your help, the situation gets worse the longer it takes before the car is drivable again.


Saturday 19

Today it´s Anna–Sofia’s birthday! CONGRATS, CONGRATS, CONGRATS!
We hope that day will be happy, enjoyable, exciting, and absolutely gorgeous!

We have had rain, thunder and wind here during the night, but now things are brighter and the sun is shining on us again.
Björn fixes everything that needs an overhaul now before launching. We have to do a little bit of shopping today too.

Sunday 20 (Easter-day)


Everybody in the marina was offered food and drinks at lunch today. Of course we didn´t go there, because Stella came to pick us up at 12 and we went to her house. On the way, we picked up a couple of Swedes, Margaretha and Bo Högsten. They are retired  journalists, who has a house here on Leros. They were very nice and interesting. We got to meet a lot of wonderful people. In addition to Margaretha and Bo, there were of course Stellas mother and father, hers and Thassos children, with or without spouses, and also other relatives and friends. A whole lamb was grilled over a fire, and we ate that plus a bunch of other tasty dishes on the side, and we drank wine or bear, and we had a fantastic Easter-meal in Stella´s and Thasos’s garden. It was festive, messy, loud, heartfelt and absolutely wonderfully Greek!

 

Monday 21

Today it's my turn to have a birthday. I have received many congratulations during the day, both via Facebook and by phone.
Thanks all good friends who thought of me!
At lunchtime two sailing buddies, Christine and Börje, turned up here at the marina! We met last year, and sailed a bit together. It was a happy reunion! They had been to Maria in Kalymnos, and told us that everything was fine there.
We'll go out together in the evening; Me , Björn, Stella, Thassos, Christine, Börje and also a Norwegian guy named Torsten that also has his boat here up on the ground like us.
It was a wonderful birthday evening!
Thank you my dear dad, who paid for the party!
We drank a toast to you too!
We took an emotional goodbye of Stella and Thassos in the evening when they dropped us off at the boat in the evening. Now Stella is going to accompany Thassos to Athens before the surgery.
We will keep in touch by phone, to check how it works out.

Tuesday 22

We launch the boat in the early morning, and after setting the genoa up etc.
we start the journey towards Kalymnos.
We arrive at 15:30. There are no boats outside Stoukas tavern, so we are aiming for a place there. Then there is a lot of noise on the dock, and we are referred to a location further away. They say something about bombs! It must surely be that they shall clean up the bottom right there after the weekends bombing, we think. Wrong! Wrong! Wrong! Instead they had a lot of bombs left, that would be used right there in the evening! We were so confident that the bombing was over for this time.
What the hell!
Anyway, we did get to meet the whole gang on Stoukas; Popi, Maria, Vasilis and Pantelis.
We had some small gifts with us from Sweden, and it was a really happy night after all.

Wednesday 23


It´s time for a trip to the supermarket to stock up on supplies.
Then it´s the trip to Port Police too, of course. There we learn that there was a new law (or actually have started to implement a law that was passed several years ago !) Fr.om April 14, 2014, saying that tourist boats under 23 meters do not have to clock in and out at each port anymore! Amazing! Now you only need a stamp once a year, which means we do not need to stamp our papers until April 17, 2015 next time.
How they came up with that date I don´t know, it is shrouded in mystery , one could think that a year from April 23 this year, would be April 23 next year , but that was of course far too simple to think like that ......!
Anyway, now they start approaching EU rules of free movement on land and in the water.

Thursday 24

We try to arrange broadband like we had last year, with Vodafone. But it is messed up, and it takes all day, and we can´t get it working in spite of several visits to the store. In the evening we were told that Vodafone wants to talk to us again, because it was something wrong about the stamp in the shipspapers we showed ....!

The toilet-pump broke down yesterday, so Björn has found a company to fix a bearing in the motor. It will be completed at 18 reportedly, then it's "just" to put the motor together, pump together and connect it all again. I hope the captain can fix that!
It is fortunate that we have Stoukas tavern to go to when we need to go!

Maria went off to Athens this morning to check that everything is as it should be with the baby. She will stay for four days when they do several surveys and take samples. She will also get to know what sex it is, it will be exciting! We of course keep our fingers crossed that everything is as it should.


Friday 25

We have received word from Maria! It's a girl!
Hooray!
 
Our friend Adonis was so kind and came with us to the Port Police as an interpreter in the morning. They had forgotten to put the right stamp on our paper yesterday (which they of course did not admit), but now we got the right stamp. Then again, a visit with Vodafone to show the stamp, and then we were informed to come back in an hour, then it will be ready. Puffing and groaning!  Nooo , it's not working anyway! A new tour to Vodafone, wait an hour, then it will probably work after the new changes .....
Finally, after another long wait, the internet actually worked again on Friday night!
Now we can at least communicate with the outside world again after a few days of silence.

We were at Stoukas a while waiting for the Vodafone to start functioning, and then Maria called! Everything is fine with her, and she comes home on Sunday.

 

Sunday 27

A thunderstorm came over Kalymnos in the evening. The power went off and it was dark in all the taverns along the quay . The rain poured down just when we'd go off to Stoukas for dinner and to welcome Mary back from Athens. We dug out a couple of rain ponchos and armed us with a hefty flashlight and braved the rain.
In the tavern had been lit candle lights , and just when we had arrived , so did the power back .
 
Mary had shopped a lot of really cute baby clothes , mostly pink ! Popi offered very good dolmades and potato salad. Mary was tired, and Vasilis drove her home early.
It was full with guests at the tavern when we said " Kalinichta " and went back to the boat.

Monday 28th

A Norwegian came into the day , a guy named Christopher . He was well known on Stoukas , and now we got the opportunity to meet him too. A likeable man who often sail alone. He has his boat on Samos north side in winters. He has now supposed to go down to Crete, where he'll pick up some friends . Then they will sail along the Cretan coast for a while. He made some remarks with him from us in terms of ports , etc. . It is always good to know a little in advance when coming to a new place .
We wish him a great summer , and hope to see you again, maybe on Stoukas ?

Wednesday 30

After checking the weather report , we decide to wait one more day before we head to Kos.

 

Top http://www.sy-alvan.se/124634985


Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Kristina Granlund von Schantz | Svar 27.04.2014 18.55

Allt verkar så typiskt grekiskt! Byråkratin i Svedala är ju en västanfläkt jfrt Grekland.
Förstår att EU är hårda mot Grekland!
Ni är fantastiska!
Kram!

Björn 27.04.2014 19.17

Allt ÄR typiskt Grekiskt Kristina! Här vet dom inte vad energisparsamhet är. Här låter man alla motorer fortsätta att mullra utan att användas för framdrivning.

Gudrun o Lars Karlsson | Svar 15.04.2014 23.47

Försräckligt det här med krocken! Det var skönt att ni inte blev värre skadade! Men Stella som är godheten själv ställer upp trots egna problem!
"ModerTheresa"

Åsa 16.04.2014 12.32

Ja, den kvinnan har ett hjärta av guld!

Åsa | Svar 14.04.2014 14.00

Ja, man blir tagen av all vänlighet mitt i allt elände! kram till er båda! Åsa o Björn

Kristina Granlund von Schantz | Svar 12.04.2014 16.01

Vilka fantastiska människor det finns! Jag är full av beundran! Önskar det vore så i Sverige! EU försöker ju hjälpa Grekland men ställer krav!
Varm kram båda/K

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.09 | 01:57

Hi again. Yeah we are ok. Hope you are as well. We and our boat is now back in Sweden. We want to sell but it can be hard, may be in springtime. Stay well you b

...
09.09 | 20:24

Hi Bjorn

Micheal and Elaine from (Aus registered) ISOBAR 1013 here, we spent some time on Amorgos with you. I trust you are well. where are you now. Cheers M&E

...
10.07 | 19:56

Härligt att höra! Ha en go sommar, Lisa! Kram från Åsa

...
09.07 | 14:34

Roligt att läsa och så otroligt bra skrivet. Kul att följa er. Kram Lisa

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS