Min syn på saken

Juni

English further down 

Lördag 1/6


I dag ger vi oss av på äventyr!

Vi går från Heraklion, efter att som vanligt stångats med Port Police. Nu ville de plötsligt ha betalt, det sas inget om det när vi kom. De ville ha betalt för 3 dygn, men vi hade bara stannat 2 dygn, så de fick nöja sig med 15 €.

Vårt mål idag är att hitta Stellas taverna i Agios Pelagio. Vi var där 2010 tillsammans med Marie & Pär. Vi sa då till Stella att ”en vacker dag så dyker vi upp här med vår segelbåt”. Vi går in och ankrar i viken. Tar jollen in till land.

Dvs först får vi tvätta av allt salt på jollen.

Den har samlat på sig en hel del där den skvalpat bakom oss sjömil efter sjömil.

Sen på med årorna för säkerhets skull, och så utombordaren.

Packa in det som ska med (plånbok, glasögon, kamera) i en plastpåse och förslut så gott det går.

NU är vi klara att ge oss iväg. Bra att ingen ser vår ”eleganta” ombordstigning!

Full fräs in till stranden!

Sen är tanken att jag ska kliva ur båten och dra upp den lite och Björn ska vicka upp motorn så att den inte stöter emot nån sten. Vet inte riktigt hur det går till, men jag klev ur och fick båten över mig på nåt sätt så resultatet blev att jag räddade båten, Björn klarade sig torrskodd, men jag blev sjöblöt helt och hållet!

Hmm, finns det nån affär här som säljer kläder??

Jajamen, vi hittade både shorts och blus till mig, och jag fick ta de blöta kläderna i kassen. Inget ont som inte har nåt gott med sig! Jag fick lite nya kläder!!!

Kristina; minns du att exakt samma sak hände när vi var uppe i Källvik och hälsade på? Jag blev sjöblöt den gången också, och Björn klarade sig torrskodd! Jag tror att jag ska börja köra dingen i stället, så får Björn bli blöt nästa gång!


Det blev ett kärt återseende hos Stellas så småningom! Många hälsningar till Marie och Pär! Vad vi åt? Stifado förstås! Antagligen det bästa stället i hela Grekland att äta stifado på! Mums!

På kvällen tar vi dingen tillbaks till båten utan missöden.

Sen börjar det att blåsa mer och mer. Och så småningom börjar också dunka-dunka-musiken från ett disco i närheten. De har också nån sorts discoljus som sveper över både land och hav i alla möjliga färger.


Söndag 2/6


Klockan 1 går vi upp för att hålla koll på ankaret i blåsten. Jag går och lägger mig igen på Björns inrådan efter nån timme, medan Björn sitter uppe hela natten. Jag går upp igen vid 6-tiden, och vi bestämmer oss för att ge oss av, efter att ha tittat på färska GRIB-filer (väderfiler). De sa att vi skulle få medvind till att börja med, sedan motvind sista biten. Ingen stark vind.

Verkligheten blev en helt annan.

Vi började med motvind och framförallt motsjö. Höga vågor. Vinden vred och vände, så att under den 3 timmar långa färden hade vi alla tänkbara vindriktningar, och sjö som än gick emot, än med. Som slutkläm på det hela, när vi kom fram och skulle lägga ankar, så kärvade ankarspelet ihop, så vi fick ett helsike där också! Snacka om Murphys lag!


Nu har vi fått i oss frukost och Björn har gått och lagt sig för en välbehövlig sömn.

 Dagen går med en del blåst, så vi gungar hela tiden. Vi väntar oss en ny ankar-vakts-natt. Men när kvällen kommer avtar vinden, och det visar sig att vi får en riktigt lugn och stilla natt!


Måndag 3/6


Vi är i en vik som heter Ormos Bali. Här är det väldigt vackert, med både badstränder och höga berg runt omkring. Morgonen börjar stilla, men snart är det böljegång igen. Vi sticker vidare direkt efter frukost. Som vanligt får vi gå för motor med vinden emot oss. Rätt höga vågor, men inte värre än att vi tuffar på fram till Rethimno, som vi når efter 2,5 timmar.

En riktig hamn! Det är väldigt skönt att kunna knyta fast sig i en brygga och ligga stadigt!


Nu stannar vi här några dagar. Björn ska försöka göra nåt (Mc Iver-style) åt ankarspelet. Vi behöver ett fungerande ankarspel (sitter framme i fören) för att kunna ankra i vikar och bukter. Vi har ett ankare (manuellt) i aktern också, det använder vi när vi behöver ankra emot en brygga eller så, men det främre ankaret är också väldigt betydelsefullt.

Vi ger oss ut på en provianteringstur i dag, och fyller på våra förråd rejält. Vi tar med oss en cykel och lastar på den, och tur var väl det, för vi hade aldrig kunnat bära hem allt som vi köpt annars. Bara vatten till exempel köper man i förpackningar om 6X1,5 liter åt gången. Vi dricker aldrig vatten från båttanken, men till allt övrigt vatten som kokas använder vi båtens vattenförråd.

Tisdag 4/6


Under tiden vi är här så har vi en alldeles lagom stor stad framför våra fötter. Här finns butiker, stora och små, bagare, slaktare, badstränder och bussförbindelser hit och dit, så det går ingen nöd på oss precis. Jag ska försöka att hitta ett ställa att lämna in vår tvätt i dag. Brukar vara enkelt, smidigt och billigt.

 Björn har fixat både inlämning av tvätt och lyx-fisk till middag! Ja, det är det jag alltid har sagt, det gäller att skaffa rätt Kapten!


På kvällen blir vi inbjudna till vår grannbåt (som heter Sula) på en drink. Det blev en mycket trevlig kväll! Vi var totalt 10 personer, 6 engelsmän, 2 australiensare och så vi 2 svenskar. ”En drink” blev en väldig massa gott. Till och med hembakt pizza och ost och kex! Vi startade kvällen vid 7-tiden, och vinglade hemåt (minst 10 meter!) vid halv ett på natten! Vi kan inte påstå att vi hängde med helt i alla samtal när 8 engelskspråkiga personer träffas över vad som blev ganska många glas, men vi hade jättekul under tiden vi försökte!!! Så, Sue och Mike tusen tack för att vi fick vara med!


Onsdag 5/6


Australiensarna har redan gett sig iväg när jag kommer upp vid 8-tiden. Engesmännen på vår högra sida gör sig klara och går strax efter. Ett av paren från i går bor här på ön, så de gav sig hemåt med en dinge i går kväll. Nu är det bara vi och Sula kvar.

Björn fick fixa ytterligare med båtpapper i dag på morgonen, för det visade sig att den Port Polisen som först fått våra papper inte alls ska ha dem, fast de tog emot dem och behöll dem i går!! Suck, suck, suck!!

Vi ska passa på att tanka eftersom Sula ska ringa hit en tankbil till sig. De ska också ge sig iväg i dag.

Vädret spelar oss ett spratt i dag. Alla prognoser har sagt lugnt och fint, men verkligheten blir mellan 11-14 m/s HELA DAGEN!! Dessutom sydlig vind, som vi inte heller sett i prognoserna. Det var en stund i morse, när allt var lugnt, det var då våra andra båtgrannar passade på att ge sig iväg, men Sula hade inte så bråttom.

Vi drabbas ju inte speciellt av detta, förutom att Björn inte kan jobba med ankarspelet när han riskerar att alla småprylar i det isärtagna spelet blåser i sjön. Vi vilar!! Mmmm, inga problem!

Men stackars Sue och Mike som har en tid att passa i Chania, kommer inte iväg. Hela dagen går och det finns inte en chans för dem att ge sig iväg.


Torsdag 6/6


I dag på morgonen klockan 7 kommer så äntligen Sue och Mike iväg. Jag vinkar av dem och önskar dem en bra segling.

I dag är det lugnt igen. Det är svårt med väderprognoserna här, för igår sa man att det skulle blåsa i dag också. Hittills inte en pust!

Vi har gjort stan osäker i dag. Har tillbringat 3 timmar med att vandra omkring i ”gamla stan”. Massor av mysiga gränder och prång. Vi träffar på den ena gruppen guide-ledda turister efter den andra. Ett tåg som cirkulerar i stan finns det också, och även dubbeldäckare som kör omkring turister. Vi hör alla möjliga språk, mestadels ryska eller vad det nu kan vara. Mycket trevlig stämning i den här lilla stan.

Efter dagens vandring känns det bra att komma tillbaks till båten och fixa lite käk. Klockan hinner bli 19:30 innan maten står på bordet, så vi börjar bli grekinspirerade vad gäller mattider!


Fredag 7/6

I dag hoppas vi på att få ett besked angående nytt ankarspel. Det gamla har dött!  Man har inte såna grejer på hyllan här, utan måste beställa, förhoppningsvis från Aten, i värsta fall från Holland. Kan bli en del väntetid. Sen är det ju frågan om priset också. Blir det alltför dyrt, så får vi överväga att köpa ett nytt när vi kommer hem och ta med det på flyget ner. Det väger närmare 10 kg, så helst vill vi inte ta det med oss hemifrån. Vi avvaktar.

Det visar sig att vi måste köpa ankarspel hemma. Det var alldeles för dyrt här! Så vi får improvisera tills vidare, och se till att det funkar utan spel till i september.

På kvällen var det filmkväll! Vi riggade upp datorn i sittbrunnen och tittade på Göta Kanal.


Lördag 8/6

Nu på morgonen (ca klockan 7) är det väldigt konstigt väder. Båten är sjöblöt på utsidan, samtidigt som solen skiner, tittar jag söderut så är hela himlen helt blygrå. Vi får väl se vad det ska bli av detta. Ösregn eller solsken?

Det blev solsken – förstås! Härligt väder i dag igen.

På kvällen kom Joyce och Brian från grannbåten över till oss en stund på ett glas vin. Vi hade en väldigt trevlig pratstund om allt mellan himmel och jord. Det är mycket intressant att träffa människor som har spännande livsöden att berätta om.


Söndag 9/6

I dag har Björn tvättat utsidan av båten, mycket välbehövligt efter allt salt som samlas. Återigen blev det en stadsvandring på 3 timmar. Denna avslutades vid nio-tiden på kvällen, då är det helt underbart skönt ute. Lagom varmt, och eftersom det var söndag, så var många Grekiska familjer ute och promenerade, en mycket trivsam kväll.


Måndag 10/6

På grund av värmen, så gjorde vi inte många slängar i dag.


Tisdag 11/6

När jag vaknade i morse var det stilla och fint, men på förmiddagen började det blåsa. Sen dess har vi haft upp emot 20 m/s i byarna och konstant blåst hela dagen. Det har varit en hel del grejande med förstärkningslinor här omkring i hamnen. Inga båtar som vill komma eller gå. På kvällskvisten börjar dock fiskarna att ge sig ut precis som vanligt, de bryr sig inte om ifall det blåser småspik där ute! Vid 20:30 börjar blåsten mojna, och det blir lugnt till natten.


Onsdag 12/6

Än så länge är det lugnt och fint här, vi får väl se framåt dagen om gårdagens blåst upprepar sig, eller hur det går. Vi måste lämna båten för att handla i dag i alla fall. Om det blir lika blåsigt i dag så får en av oss gå iväg till affären, och den andra får stanna här.

Dagen blev lugn. Inte förrän framemot eftermiddagen började det blåsa, nu från väster.

Vi har inte lika höga vindstyrkor som i går, och vinkeln till båten är nu betydligt bättre. När kvällen kom lade sig vinden, så natten var lugn.


Torsdag 13/6

Vi har gjort upp om en hyrbil 2 dagar denna veckan och 2 dagar i samband med att jag åker hem. Så i morgon sticker vi iväg på lite sight-seeing.

Vi har också köpt ett födelsedagskort till Barbro i Australien, men det visade sig inte vara så lätt att skicka. Posten strejkar! Men i morrn ska det vara öppet....... vi tillbringade ett antal timmar i stan i dag, bland annat så hamnade vi på ett grönsakstorg där kommersen var minst sagt livlig. Där gällde det nog att skrika högst, för det var ett himla liv på försäljarna.

Där fanns väldigt mycket gott, mycket fina tomater, gurka, aubergine, jordgubbar, lök, vitlök mm mm Honung såldes också där, och ägg och färska örter och vinblad.


Fredag 14/6

Nu ger vi oss av i vår hyrbil. Vi åker västerut mot Chania. När vi hamnar på vägen mot Agios Marina och Platanias, får vi för oss att leta efter stället där vi hade vår första Kreta-semester. Då träffade vi också min jobbarkompis Inger och hennes Roddie, som också tagit en vecka på ett hotell i närheten. Minns du vilket år det var, Inger?

Så småningom hittar vi mycket riktigt hotellet, men priset för en natt är enligt Amiralens mening för högt, så vi går runt hörnan till ett annat hotell, och får ett betydligt bättre pris.

Vi installerar oss på rummet, och tar sen en sväng i omgivningarna. Här har hänt en hel del sen vi var här senast. Man har byggt och öppnat betydligt fler hotell och butiker, och det känns ju lovande, när allt vi ser i Grekland annars är att det går åt andra hållet.

Björn köper sig ett par badbyxor eftersom vi (naturligtvis!) har glömt badkläderna hemma i båten.

Vi börjar bli riktigt hungriga, och hittar en taverna som ser trevlig ut. Det visar sig att servitrisen är svenskspråkig, vilket vi inte är bortskämda med! Efter att ha ätit en delikat middag återvänder vi till hotellet, och det blir dopp i poolen. Ja, dvs Amiralen övervakar bara det hela som Amiraler ska......

Hotellägaren är en Kanadensare, som är mycket sympatisk, och som vi sitter och pratar med på kvällen.


Lördag 15/6

Vi äter frukost på hotellet och packar sedan ihop och ger oss iväg. Först fortsätter vi västerut till Kissamos. Det är ungefär så långt man kan komma västerut på Kreta. Därefter vänder vi tillbaks igen, men tar en annan väg mot Rethymno.

När vi återkommer till båten, känns det som om vi har varit borta länge, fast vi gav oss av i går. Det har varit en skön resa och det är också trevligt att återse båten och vara ”hemma” igen.


Söndag 16/6

Stor tvättdag! Jag vet inte riktigt var energin kom ifrån, kanske 2-dagarsutflykten. Det är ju alltid perfekt torkväder här, så vi hängde tvätt lite kors och tvärs på båten. Jag måste säga att man känner sig duktig när man ser allt det nytvättade.

Vi har ca 30 grader i sittbrunnen för det mesta, i dag har det inte blåst så värst mycket heller, så det känns VARMT!

Vi väntar tills solen gått ner, och tar sen en sväng på byn. Först den långa kajen, där Grekerna sitter (det är ju söndag i dag) bänkade och tittar på båtturisterna. Sen in bland tavernor och butiker där kommersen är i full gång. Det är mycket folk på stan, kanske turistströmmen har börjat nu. Det känns som om det är mer folk i rörelse nu än någon gång tidigare.


Måndag 17/6

Grekerna är ett hårt arbetande folk. Det ser vi inte minst när vi är ute och rör oss på stan. Arbete pågår ständigt med vägförbättringar, nybyggen, städning, fönstertvätt mm mm. För att inte tala om alla som jobbar inom affärsområdet eller restaurang. Man jobbar ofta väldigt långa dagar, ofta öppet från 8 på morgonen till 11 på kvällen i butiker, och tavernorna har oftast öppet till fram på småtimmarna. Ofta 6 – 7 dagar i veckan. Och när man än kommer så är Grekerna vänliga, glada och tillmötesgående. Hur man bara orkar är för mig en gåta. Än så länge har inte den riktiga värmen slagit till, men det är ändå minst 30 grader i skuggan på dagarna, och de flesta kan inte unna sig valmöjligheten att jobba i skuggan.

Varje dag när vi är på väg in till stan, passerar vi ett gäng gubbar som håller på med förbättring/nybyggnad av trottoaren och cykelbanan. Då vi släpar oss fram i sakta mak och ändå pustar i värmen, jobbar de i hettan med att göra betong och gjuta, dra elledningar och bevattningsledningar och koppla el och vatten, och lägga gatsten!

Och förmodligen är de en del av dessa gubbar som även har en liten fiskebåt i hamnen, som de när kvällen kommer, ger sig ut i för att fånga några fiskar för att dryga ut dagskassan. Det innebär ju också förstås att de måste ge sig upp tidigt i ottan för att bärga sitt nät.

All heder till dessa Greker!!!


Tisdag 18/6

Det blev inte så mycket gjort i dag heller i värmen. Jo, en sockerkaka har jag i alla fall bakat. Och Björn har fyllt vatten, det har gått åt en del när jag tvättade häromdagen. Och så har han gjort service på cykeln, det var välbehövligt efter allt salt som den utsätts för. Förutom en och annan daglig promenad, så orkar man inte med så mycket nu.


Onsdag 19/6

Lite mer vind idag, gör att det blir tjusiga vågor in mot stranden. Sol, sol, sol! Här växlar inte vädret så värst mycket. Himlen är klarblå, utan ett moln så långt ögat når.

Turistströmmen verkar öka för varje vecka.


Torsdag 20/6

Idag är det min systers födelsedag! GRATTIS på födelsedagen kära syster! Hoppas att dagen bjuder på fina överraskningar!


Varje kväll ser vi fiskargubbarna åka iväg i sina båtar. Vissa båtar är förstås lite mer speciella än andra. Det är en som låter som en helikopter, en som liksom bara svävar fram utan en massa oljud, en som knappt skapar några vågor alls och så är det en som har 2 schäfrar med sig i båten. Den ena ligger lugnt bak i aktern både på utresan och hemresan. Den andra står på utresan med frambenen så långt fram han kan komma, och spanar in allt, och skäller på allt och alla. På hemresan står han precis likadant, men utan att säga ett knyst. Det är samma visa varje kväll och varje morgon och man kan undra vad det är som gör att han håller tyst på hemvägen....dålig fångst....fienden väntar i hamnen....trött på sjöresan...ja funderingarna kan bli många.


Fredag 21/6

Fina vågor inspirerar Kapten till att slänga sig i böljan den blå. Stranden i närheten av hamnen är lång och med mycket fin sand.


Lördag 22/6

I dag var vi på väg hem från en tur på byn, när vi blev involverade i något mycket oväntat. Vägen mellan ”gamla stan” och hamnen går längs stranden, en bred gång-och cykelväg.

Där står en del försäljare för t.ex bussbiljetter med rundtursbussar eller små tåg.

De har alla ett litet bord att stå och hänga vid.

Där finns också folk som vill intervjua turister (ett provisionsbaserat jobb) angående deras resande och boende, de har också liknande bord. Ett par sådana svenska tjejer har vi kommit i kontakt med pga att vi går förbi dem i stort sett dagligen. De delar bord med en fransman och en dansk. Vi har aldrig svarat på deras frågor, för vi har ju inget hotellboende, men just idag stod dansken där och sa att kom igen nu, jag kan väl få fråga er om detta. OK, kör på, vi kan ju alltid svara på frågor. För att göra en lång historia kort, så resulterade detta i att vi vann något obestämt, som skulle hämtas på ett hotell i utkanten av stan. Eftersom taxiresa till och från nämnda hotell ingick i vinsten, så sa vi OK till detta. Väl framme vid hotellet vidtog en lång, psykologiskt upplagd sejour, vilken skulle utmynna i att vi skulle vilja köpa någon sorts abbonnemang eller medlemskap för 50 000 kronor! Alltsammans mycket märkligt! Nåja, när vi så småningom kommit fram till ”tack, men nej tack” återstod så själva vinsten som det hela började med. Det visade sig att vi hade vunnit ett boende vid resa! Lite oklart än i dag vart, men 7 nätter på hotellrum någonstans i världen för 4 personer har vi, enligt pappret vi fått, ändå erhållit. Givetvis (!) är det en ”administrativ avgift” på 99 €, och man får såklart (!) betala resan själv, men annars är det ”helt gratis”!! Hela detta äventyr tog totalt 7 timmar!!!! Vi var helt slut när vi väl var hemma igen och kunde få lite mat i oss.Vi känner oss fortfarande frågande inför det hela, men när vi kommer hem ska vi i alla fall ringa ett telefonnummer som vi fick tillsammans med bekräftelsen av vinsten, så får vi väl se vad som händer.


Söndag 23/6

Efter att ha kollat lite på nätet ang. företaget som vi blev haffade av i går, så förstår vi att det har att göra med ett s.k. ”time-share-bolag”. Det är nu mycket tveksamt om vi kommer att utnyttja den ”vinst” vi fått.

Vår vana trogen så vandrade vi omkring i stan i 3 timmar i går igen. Vi inhandlade en brödrost!

Det är trevligt med söndagkvällar, för det är den dan många Greker ger sig ut på promenad med familjen. Stan (och hamnen) är full av folk i alla åldrar och det är en väldigt trevlig stämning.

När vi kom tillbaks till båten, hade vi fått Italienska grannar på styrbordssidan. 3 vänliga, pratglada gubbar.


Måndag 24/6

 

Den här dan vill vi helst bara glömma. Det har varit olidligt hett, och ingen vind. Vi har inte kunnat göra någonting. Det var inte förrän klockan halv åtta på kvällen som vi började känna oss som folk igen. Och då kommer myggen!!! Nej, jag kan inte säga att det har varit nån bra dag.

 


Tisdag 25/6

 

Vi hyr en bil och ger oss av mot berget Ida. Det går att köra till Nidaplatån på 1400 meters höjd. En vidunderlig utsikt och en skön resa. Vi hamnar så småningom strax öster om Heraklion, och hittar ett ställe att övernatta på. Vi gå tvärs över gatan på kvällen till en taverna. Efter att ha ätit oss proppmätta på utsökt god mat och dryck, lullar vi ”hem” i kvällssolen. En mycket trevlig dag är till ända.

 


Onsdag 26/6

 

Jag går upp tidigt, tar med mig datorn och sätter mig på en av våra två (!!) balkonger. Här är ljuvligt på morgonkvisten. När klockan blir 8 går jag över gatan till bageriet, och köper lite bröd. Sen vankas det frukost på balkongen.

 

Vi åker till Cret@quarium efter frukost. Det är ett stort akvarium där man kan se fiskar och andra djur som lever i medelhavet. Mycket intressant, där finns allt från stora hajar, rockor och sköldpaddor till minsta pytteräkor och plankton som man kan se med hjälp av förstoringsglas.

Efter avslutat besök här tar vi oss tillbaks till vår tillfälliga boning. Jag har skjutit på klippningen av Kaptenen till sista stund, men nu klipper jag till!

Med en lätt lunch i magen, ger vi oss av till Agia Pelagia för att åter träffa Stella och hennes man. Vi hittar först hotellet där vi bodde när vi var där senast (med Marie och Pär). Vi träffar Maria, som är dottern i detta familjeägda hotell.  Björn minns namnen på alla i familjen, Maria, hennes bror som bl.a. skötte poolen, och mamman som just när vi är där finns i deras butik vid stranden. Vi träffar också pappan i familjen, som vi aldrig såg när vi var där senast. Det är alltid roligt att prata med folk som man har någon anknytning till, och vi gick vägen om Ritas butik när vi lämnade hotellet, och bytte några ord även med Rita.

Sen gick vi till Stellas. Återigen blev det pusskalas och stora famnen, och en härlig middag.

Vi återvände ”hem” vi åttatiden, packade ihop alla grejer och lade oss och vilade ett par timmar innan det var dags för avfärd till flygplatsen.

 


Torsdag 27/6

 

Björn släppte av mig på Heraklions flygplats klockan ett på natten och begav sig de 8 milen tillbaks till Retymno och båten. Själv flög jag hem och landade på Landvetters flygplats klockan 10. Där mötte Bernt mig och tog mig tillbaks till Götet igen.

Vi har haft en härlig tid med många upplevelser, och nu väntar jag bara på att min Kapten ska komma hem också han. Det blir i augusti, sen tar vi en ny vända tillsammans i september – oktober – november. Vi planerar att lägga upp båten för vintern i mitten på november.

Tack till alla er som läser om våra äventyr, jag hoppas att det roat och underhållit några. Tack för alla trevliga kommentarer som glädjer oss hela tiden!

Nu får Kapten själv  överta rapporteringen till dess att jag  mönstrar på igen.

 

 

27 juni (fortsättning)


Vi lämnade hotellet och åkte till Heraklion flygplats vid halv ett tiden på natten så att Åsa skulle få lite tid för att installera sig och väga bagaget ifall hon behövde omorganisera. Planet skulle lyfta ca 04.10

Dessutom hade jag 1 ½ timmas resväg till Retymnon.

Allt väl och jag var tillbaka ca kl 2.30 i båten.

Denna dagen blev inte något särskilt gjort. Varmt som vanligt, knappt någon svag bris alls. Kan inget göra när det är varmt på dagen, vill gärna ha lite dis som minskar instrålningen åtminstone lite.

Måste laga lite käk, enklast möjligt. Inte kul att vara ensam.


28-29 juni

Har försökt tillbringa tiden med lite läsning på dagen och lite videofilm på kvällen (natten).

Tråkigt utan Åsa!

Har fixat lite nåt massa i däcket som lossnat efter förra översynen. Ska försöka hinna lägga på ny Golden Teak Sealer på däcket för att skydda det mot UV-ljuset så det inte blir grått.


30 juni

Hjälper grannbåten när de vill komma loss och iväg. Blåser rejält idag, sidledes. De får två linor från min båt så de slipper dunsa in i gannbåten i lä. De kommer loss men sitter ändå fast.

Deras ankare sitter ohjälpligt fast i en kätting som lagts ner på botten för att fästa trossar i som skall vara att förtöja med i stället för ankare. Den plats de kommit in på har ingen tross att fästa i båten så dom la ut ankare i stället. Underhållet är bristfälligt, trossen ligger säkerligen på botten men den lina som sitter fast i trossen för att få upp den från botten har någon antagligen använt att fästa i båten och så har den gått utav. Kul!! Annars sitter denna lina fast i bryggan och nu fanns där ingen.

De fick lyfta hela kättingen och med två linor, en på var sida om ankaret, kunde de få loss ankaret. Jobbigt! Senare kommer dom tillbaka för det blåste rejält därute, + 6 boufort. De hade ingen möjlighet att komma till den plats de lämnade så de fick ligga långsides en bit bort. Vi var flera som hjälpte dem att lägga till.


                                     *********************


English

 Saturday 1/6

Today we set off on an adventure!
We go from Heraklion, after as usual battled with Port Police. Now they suddenly wanted us to pay, nothing was said about that when we arrived. They wanted to be paid for three days, but we had only stayed two days, so they had to settle for € 15.
Our goal today is to find Stella's tavern in Agios Pelagio. We were there in 2010 along with Marie & Pär. We then told Stella that "one beautiful day we come here with our sailboat." We go in and anchor in the bay. Take the dinghy to shore.

That is, first we wash off all the salt on the dinghy. It has accumulated a great deal when it has splashed behind us mile after mile.

Then on with the oars, for safety's sake, and so the outboard.

Pack what we need (wallet, glasses, camera) in a plastic bag and seal as best we can. NOW we are ready to depart. Good thing that no one sees our "elegant" boarding!

Full-cutter to the shore!

Then the idea is that I should get out of the boat and pull it up a little and Björn will wiggle up the engine so that it does not hit any stone. I do not really know how it happened, but I got out and got the boat over me in some way so the result was that I saved the boat, Björn managed to be dry, but I was soaking wet altogether!

Hmm, are there any store that sells clothes?

Oh yes, we found both shorts and blouse for me, and I had to take the wet clothes in the bag. Every cloud has something fine lining! I got some new clothes!

Kristina; do you remember that exact same thing happened when we were up in Källvik to visit? I was soaking wet that time too, and Björn sat feet dry! I think I'll start running the dinghy instead, and Björn will be getting wet next time!

It was a happy reunion with Stella eventually! Many greetings to Marie and Pär! What we ate? Stifado course! Probably the best place in all of Greece to eat stifado on! Yum!
In the evening we take the dinghy back to the boat without mishap.
Then it starts to blow more and more. And eventually also the pounding music from a disco nearby startes. They also have some sort of disco lights sweeping over both land and sea in all sorts of colors.

Sunday 2/6

At one o´clock we go up to keep track of the anchor in the wind. I go to sleep again at Björn's suggestion after some hours, while Bjorn sits up all night. I get up again at 6 o'clock, and we decide to set off, after looking at fresh GRIB files (weather files). They said we would get downwind to begin with, then headwind last bit. No strong wind.

The reality was quite different.

We started with the headwind and especially head seas. High waves. The wind tossed and turned, so that during the 3 hour journey we had all possible wind directions, and the wawes that went whith us sometimes, and against us sometimes. On top of the whole thing, we arrived and would lay anchor, then the capstan faied completly, so we got a heck there too! Talk about Murphy's Law!

Now we have eaten breakfast and Björn has gone to bed for a much needed sleep.

The day goes by with some wind, so we were swaying the whole time. We are expecting a new anchor-guard's night. But when the evening comes, the wind decreases, and as it turns out we get a really calm and silent night!

Monday 3/6

We are in a bay called Ormos Bali. Here it is very beautiful, with both beaches and mountains all around. The morning starts quietly, but soon the waves starts again. We leave directly after breakfast. As usual we have to go by engine with the wind against us. Rather high waves, but no worse than that we chug along until Rethimno, which we reach after 2.5 hours.
A proper port! It's very nice to be able to connect ourselves to a dock and remain stable!

Now we stay here a few days. Björn will try to do something (Mc Iver-style) to the windlass. We need a working windlass (located at the bow) to anchor in coves and bays. We have an anchor (manually) in the stern as well, we use it when we need to anchor a bridge or so, but the anterior anchor is also very important.

We take off on a shoppingtour today, and replenish our supplies substantially. We bring a bike and loads of it, and that is fourtunate, because we had never been able to carry home all that we bought otherwise. Just water, for example, can be purchased in packs of 6X1,5 liters at a time. We never drink water from the boattank, but to all the other water that we boile, we use the boat's water supply.


Tuesday 4/6


While we are here, we have a very good sized city at our feet. There are shops, large and small, bakers, butchers, beaches and bus links here and there, so we are in a really good spot. I'll try to find a place to get our laundry cleaned today. It use to be easy, convenient and inexpensive.

 Björn has fixed both the laundry and gotten a luxurious fish for dinner! Yes, it is like I always have said; You have to have the right Kapten!

In the evening we were invited to our neighborboat (named Sula) for a drink. It was a very enjoyable evening! We were a total of 10 people, six Englishmen, two Australians and us two Swedes.

"One drink" was a whole table full of nice things! Even homemade pizza and cheese and biscuits! We started the evening at 7 o'clock, and swerved back home (at least 10 meters!) At twelve thirty at night! We can not honestly say that we understood everything when eight English-speaking people meet for what was quite a lot of glasses, but we had great fun in the meantime we tried! So, Sue and Mike, thanks for letting us participate!

Wednesday 5/6

The Australians have already left when I get up at 8 o'clock. The Englishmen on our right side get ready and go soon after. One of the couples from yesterday live here on the island, so they went home with a dinghy last night. Now it's just us and Sula remaining.
Björn had to show our boatspaper again this morning, because as it turned out the Port Police that first received our paper were not the only ones that should have them, though they kept them yesterday! Sigh, sigh, sigh!
We will take the opportunity to refuel because Sula is to call a tank truck for themselves. They will also embark today.
Weather plays tricks on us today. All forecasts have said nice and slow, but the reality is between 11-14 m / s ALL DAY! Additionally southerly wind, which we have not seen in the

forecasts. It was a moment in the morning, when all was quiet, it was then our other neighborboats took the opportunity to leave, but Sula was not in a big hurry.
We are not affected especially of this weather,except for that Björn can´t work with the windlass when he risks all small items from the disassembled windlass blowing into the sea.

We rest! Mmmm, no problem!
But poor Sue and Mike that have a deadline to meet in Chania, is not going away. All day goes by, and there is not a chance for them to leave.

Thursday 6/6

This morning at 7 am finally Sua and Mike will get the chance go. I wave to them and wish them a good sailing.
Today it is quiet again. It is difficult with the weather forecasts here, yesterday they said that it would blow today as well. So far, not a whiff!

We went to the city today. Having spent 3 hours walking around in the "old town". Lots of cozy lanes and passageways. We meet one group guide-led tourists after another. There is a train that circulates in town, and even double-decker driving around tourists. We hear all sorts of languages​​, mostly Russian, or whatever it may be. Very nice atmosphere in this little town.

After a day of hiking, it feels good to get back to the boat and get some grub. The time is 19:30 before the food is on the table, so we are getting greek-inspired in terms of meal-times!


Friday 7/6

Today, we hope to get a reply regarding the new windlass. The old has died! They do not have that kind of stuff on the shelf here, but must order, hopefully from Athens, in the worst case from Holland. Could be some waiting. Then there's the issue of price also. If it will it be too expensive, we have to consider buying a new one when we get home and take it on the flight down. It weighs almost 10 kg, so we rather not take it with us from home. We await.

As it turns out that we have to buy windlass home. It was just too expensive here! So we'll improvise for now, and make sure that it works without it until September.

At night it was movie night! We rigged up the computer in the cockpit and watched the Gota Canal.


Saturday 8/6

This morning (about 7 am), it is very strange weather. The boat is soaking wet on the outside while the sun is shining, if I look to the south, the whole sky is completely grey. We will see what will become of this. Rain or shine?

It was sunshine – of course! Lovely weather again today.

In the evening Joyce and Brian from the boat next to us came over for a glas of wine. We had a very nice chat about everyting between heaven and earth. It is so very interesting to meet people that have had an exciting life to tell you about.


Sunday 9/6

Today, Björn washed the outside of the boat, much needed after all the salt collected.

Once again we walked the town for tree hours today. It was ended at about nine in the evening, when it is absolutely wonderful outside. Not too hot, and since it was Sunday, there were a lot of Greek families out walking, a very pleasant evening.


Monday 10/6

Because of the heat, we did not do much at all today.

Tuesday 11/6

When I woke up this morning it was quiet and nice, but in the morning it began to blow. Since then we have had up to 8-9 bft at the top and constant wind all day. There has been a lot of fixing with lines for strengthening around here in the harbor. No boats who want to come or go. In the evening however, the fishermen begins to go out as usual, they do not care if it blows cats and dogs out there! At 20:30 the wind starts to settle, and it gets quiet at night.

Wednesday 12/6

So far it's nice and quiet here. We'll see the day ahead if yesterday's blowing repeats itself, or how it goes. We have to leave the boat to shop today anyway. If it is as windy today, one of us gets to go off to the store, and the other may have to stay here.

The day was calm. Not until in the afternoon it began to blow, now from the west.
We do not have as high winds as yesterday, and the angle of the boat is now much better. When the evening came, the wind ceased, so the night was quiet.

Thursday 13/6

We have hired a car for two days this week and 2 days when I go home. So tomorrow we go off on a little sight-seeing.
We also bought a birthday card for Barbro in Australia, but it turned out not to be so easy to send. The postoffice is on a strike! But in morrn will be open ....... we spent several hours in the city today. We ended up at a vegetable squares where commerce was brisk to say the least. It seemed to be “the loudest scream wins” because the dealers were screaming there heds off!

There were a lot of wonderful things, very nice tomatoes, cucumber, eggplant, strawberries, onion, garlic etc. etc. They also sold honey and eggs and fresh herbs and vine leaves.

Friday14/6

Now, we set off in our rental car. We head west towards Chania. When we get on the road to Agios Marina and Platanias, we decide to look for the place where we had our first Crete holiday.Then we also met up with my workmate Inger and her Roddie, who also took a week at a hotel nearby. Do you remember what year it was, Inger?
Eventually we indeed find the hotel, but the price for one night is in Admirals wiew too high, so we go around the corner to another hotel, and get a much better price.
We install ourselves in the room, and then we take a walk in the surroundings. It has happened a lot since we were last here. It has been built and opened many more hotels and shops, and it feels promising in wiew of what we see in Greece otherwise, just decrease.
Björn buys a pair of swimming trunks because we (of course! ) forgot your bathings at home in our boat.
We are getting really hungry, and find a tavern that looks nice. It turns out that the waitress speakes Swedish, which we are not accustomed to! After eating a delicious dinner, we return to the hotel, and Björn takes a dip in the pool. Well, the Admiral only monitors the entire thing as Admirals should ......
The hotel owner is a Canadian who is very amusing guy, and we sit and talk to him the whole evening.


Saturday 15/6

We eat breakfast at the hotel and then packs up and moves away. First, we continue west to Kissamos. That's about as far as you can get west of Crete. Then we turn back, but taking a different road to Rethymno.
When we return to the boat, it feels like we've been gone a long time, though we only set out yesterday. It's been a wonderful trip and it is also nice to see the boat again and be "home".

 

Sunday 16/6

It´s the big laundry day today! I don`t really know where the energy came from, maybe the 2-day-trip. Since it always is perfect drying weather here, we hung the laundry all over the boat. I have to say, it feels good when you see all the freshly washed.

We have about 30 degrees in the cockpit most of the time, today it has not been any wind either, so it's HOT!

We wait until the sun goes down, and then we take a stroll into the village. First, the long quay, where Greeks are sitting (it's Sunday today) on benches watching the boat-tourists.

Then in among the taverns and shops where the commerce is in full swing. There are many people in the town, perhaps the flow of tourists has begun now. It feels like there are more people on the move now than ever before.

Monday 17/6


The Greek people are a hard working people. We see this especially when we are out and about on the town. Work is ongoing with road improvements, new construction, cleaning, window cleaning etc., etc.. Not to mention all those who work in the shops or restaurant. They often work very long hours, often open from 8 in the morning until 11 at night in the shops, and taverns are usually open until the small hours. Often 6 - 7 days a week. And when ever you come the Greeks are friendly, cheerful and courteous. How they cope is just a mystery to me. So far, the real heat has not struck, but still it is at least 30 degrees in the shade during the day, and most people can not afford the option to work in the shade.
Every day when we are heading into town, we pass a bunch of guys who work in improvement / construction of sidewalk and bike path. When we drag ourselves up leisurely and still panting in the heat, they work in the heat to make concrete and cast, pulling wires and connecting electricity, and laying paving stones!
And probably they are a part of these guys who also have a small fishing boat in the harbor, as when evening comes, head out in order to catch some fish to eke out the day's takings. Of course that means they must get up early in the first morning light to salvage there net.
All credit to the Greek people!!!


Tuesday 18/6


We did not get much done today either in the heat. Well, I baked a cake anyway. And Björn filled water to the boat, I have used some when I washed the other day. And he has done service on the bike, it was much needed after all the salt to which it is subjected. Besides the occasional daily walk, we do not have the energy to do so much now.

Wednesday 19/6


A little more wind today means great wawes against the shore. Sun, sun, sun! The weather don´t change too much here. The sky is clearblue, and not a cloud as far as you can see. The amount of tourists seems to increase by the week.


Thursday 20/6


It is my sisters birthday today! Congratulations on your birthday dear sister!! I hope that your day will bring many nice surprises!


Every evening we see some fishermen go off in their boats. Some boats are a little more special than others. It is one that sounds like a helicopter, one that just kind of floats up without a lot of noise, one that barely creates any waves at all and it is one that has two German Shepherds with him in the boat. One stays quietly in the stern of the boat both when they are going out and returning. The other one is staying in the front of the boat, legs as far forward he can get, and checks out everything and barks at everything and everyone. On the return trip, he is in exactly the same position, but without making a sound. It's the same show every night, and one wonders what it is that makes him keep quiet on the way home .... bad catch..... the enemy waiting in the harbor .... tired of the voyage ... yes our thoughts may be many .

Friday 21/6


Nice waves inspires the Captain to throw himself into the billowing blue. The beach near the harbor is long and with very fine sand.


Saturday 22/6Today we were on our way home from a tour of the village, when we were involved in something very unexpected. The road between the "old town" and the port runs along the beach, a wide pedestrian and bicycle path.
There are some vendors such as bus tickets with tour buses or a small train.
They all have a little table to stand and hang on.
There are also people who want to interview tourists (a commission based job) regarding their travel and accommodation, they also have similar tables. A couple of those Swedish girls we have come in contact with because we walk past them almost daily. They share a table with a Frenchman and a Danish guy. We have never answered their questions, because we have no hotel accommodation, but today the Danish guy was there and said “come on now, please answer my questions”. OK, go ahead, we can do that.

To make a long story short, this resulted in that we won something indeterminate, which would be collected at a hotel on the outskirts of town. As the taxi ride to and from the hotel was paid for, we said OK to this. Once at the hotel, it was a long, psychological mood spell, which would result in that we would like to buy some sort of Subscription or membership for 5000 €! It's all very strange! Well, when we eventually arrived at; "thanks, but no thanks" the prize that it all started with remained. It turned out that we had won a trip!

It´s a little unclear to this day, but 7 nights at the hotel room somewhere in the world for 4 people, we have received, according to the paper we got. Of course (!) it´s an "administrative fee" of € 99, and, of course (!) you have to pay for the trip itself, but otherwise it is "absolutely free"!

This whole adventure took a total of 7 hours!!

We were exhausted when we were home again and was able to get some food.We still feel puzzled by the whole thing, but when we get home, we are at least going to call the phone number that we got together with the confirmation of the prize, so we'll see what happens.


Sunday 23/6


After checking the company that we were caught by yesterday online, we understand that it has to do with a so-called "time-share company." It is now very doubtful if we will utilize the "profit" we received.

As usual, we wandered around town for 3 hours again yesterday. We purchased a toaster!

Sunday evenings are nice, because it is the day many Greeks takes a walk with the family.

The town (and the port) is full of people of all ages and it's a very nice atmosphere.

When we got back to the boat, we had gotten some Italian neighbors on the starboard side. 3 friendly, talkative guys.


Monday 24/6

This day, we rather just forget. It was unbearably hot, and no wind. We have not been able to do anything. It was not until half-past eight in the evening that we began to feel like humans again. And then the mosquitoes! No, I can´t say that there has been a good day.

Tuesday 25/6

We rent a car and head off towards the mountain Ida. You can drive to the plateau of Nida at 1380 meters altitude. A fantastic view and a pleasant trip. Eventually we end up just east of Heraklion, and find a place to stay overnight. We walk across the street in the evening to a tavern. After eating plenty of exquisite fine food and drink, we stumble "home" in the evening sun.
A very pleasant day is over.

Wednesday 26/6

I get up early, take the computer with me out on one of our two (!) balconies. Here is lovely in the early morning. At 8 o´clock I go across the street to the bakery and buy some bread.
Then it´s breakfast on the balcony.

We go to Cretaquarium after breakfast. That is a large aquarium where you can see fishes and other animals that live in the Mediterranean.
Very interesting, everything from large sharks, rays and turtles to the smallest tiny shrimp, and plankton that is seen through a magnifying glass.
After completing this visit we return to our temporary home. I have delayed the Captains  haircutting to the last moment, but now it`s time to do it.

With a light lunch in the stomach, we set off to Agia Pelagia to revisit Stella and her husband.

We will first find the hotel where we were staying when we were there last (with Marie and Pär). We meet Maria, who is the daughter in this family-owned hotel. Björn remember the names of everyone in the family, Maria, her brother that took care of the pool, and the mother (Rita) who happens to be in their shop at the beach. We also meet the father of the family, which we never saw when we were there last.

It's always fun to talk to people who you have some connection with from the past. We finally walked to Rita's shop when we left the hotel, and exchanged a few words, even with Rita.
Then we went to Stellas.

Again, it was hugs and kisses and a lovely dinner.
We returned "home" at about eight, packed up all the stuff and went to bed and rested for a few hours before it was time to depart for the airport.

Thursday 27/6

Björn dropped me off at the airport of Heraklion at one o'clock in the night and went to the 80 km back to Retymno and the boat.

  I flew home and landed at Landvetter Airport at 10 o´clock There Bernt met up with me and took me back to Gothenburg again.
We have had a lovely time with many experiences, and now I'm just waiting for my Captain to come home too. It will be in August, and then we take a new turn together in September - October - November.
We plan to put the boat up for the winter in mid-November.
Thanks to all of you who read about our adventures, I hope it amused and entertained a few.
Thanks for all the nice comments that makes us happy all the time!
Now the Captain himself  has to take over the reporting until I  sign on again.

                                  OOOXXXXXOOO

June 27

We left the hotel and went to Heraklion airport at half past twelve at night so that Asa would have little time to settle in and weigh her luggage in case she needed to reorganize. The plane would lift approximately 04.10

Also, I had 1 ½ hour driving to Retymnon.

All well and I was back around 2:30 in the boat.

This day nothing special was done. Hot as usual, hardly any slight breeze at all. Can not do much when it's hot during the day, would love to have a bit of haze that reduces the sunlight, at least a little.

Must fix something to eat, simplest possible. Not fun to be alone.


June 28 to 29

Have tried spending some time with a little reading in the day and a bit of video movie in the evening (night).

Boring without Asa!

I have made a little new boat decking that was loose after last time. Will try to put on some new Golden Teak Sealer on the teak deck to protect it from UV light so it does not become gray.


June 30

Helping my neighbors when they want to break free and go off. Windy today, sideways. They get two lines from my boat so they can avoid hitting the other boat aside. They got out but is still not free.

Their anchor is stuck in a chain that has been layed on the bottom for attaching ropes, mooring lines, instead of anchors. The place they came in to has no rope to attach to the boat so they put out an anchor instead. Maintenance is poor, the rope is certainly lying there on the bottom, but the thin line which is attached to the rope to get it up from the bottom has somebody presumably used for mooring the boat and it has broken. Fun! This thin line normally sits stuck on the bridge, and now there was none.

They had to lift the whole chain and with two ropes, one on each side of the anchor, they could get the anchor off. Tireing! Later they came back because there was a hard wind out there, +6 boufort. They could not get back into the place they had left so they had to go alongside a bit away. We were several people helping them to get moored.

                                           *************


Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Amiralen | Svar 25.07.2013 23.48

Se nu till att få en välbehövlig vila efter att ha gått ensam ca 155 distans på <30 timmar i ett svep!!! Kramar till alla på Stoukas taverna!

Kristina Granlund von Schantz | Svar 05.07.2013 13.16

Tänk vad kvinnan eller mannen i ens liv betyder! Kristina i ett svalt Sverige

Åsa 09.07.2013 11.26

Ja, nu sitter jag i det svala Sverige och längtar efter min Kapten!!

Bo Olofsson | Svar 03.07.2013 21.43

Hej Åsa & Björn
Trevligt att läsa om Era upplevelser vi har
varit ett par svängar till Läsö och Skagen.
Ha det bra önskar Barbro & Bo "Boniba"

Åsa & Björn 09.07.2013 11.24

Roligt att höra ifrån Er! Ha en härlig sommar!

Kristina Granlund von Schantz | Svar 09.06.2013 01.56

Här klagar jag! Ni fixar svåra saker-men det gör ju jag oxå. Saknar Er! Här ljuvligt väder. Prinsessa o finansman gifter sig. Vackert o stiligt! Dock ej pk. DoK

Kristina Granlund von Schantz | Svar 06.06.2013 20.43

Hej! Som vanligt trevliga dagböcker! Lenas kommentar gäller för Dag och mig oxå. Vi har avnjutit god lunch på lokal. Vi NJÖT! Vackert i solen! Kram till Er båda

Åsa 07.06.2013 11.29

Tack till er båda! Kramar!!

Lena | Svar 06.06.2013 13.29

Hej!
Idag firar vi nationaldagen här med strålande sol och en del vind. Vill bara önska en trevlig dag för er också!
Kramar till både kapten och amiral!
Lena

Åsa 07.06.2013 11.27

Tack! Vi har det härligt här i solen! Kramar tillbaks!

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.09 | 01:57

Hi again. Yeah we are ok. Hope you are as well. We and our boat is now back in Sweden. We want to sell but it can be hard, may be in springtime. Stay well you b

...
09.09 | 20:24

Hi Bjorn

Micheal and Elaine from (Aus registered) ISOBAR 1013 here, we spent some time on Amorgos with you. I trust you are well. where are you now. Cheers M&E

...
10.07 | 19:56

Härligt att höra! Ha en go sommar, Lisa! Kram från Åsa

...
09.07 | 14:34

Roligt att läsa och så otroligt bra skrivet. Kul att följa er. Kram Lisa

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS