Min syn på saken

Maj

English further down  

Onsdag 1/5

Det är lugnt i stan i dag. En del butiker håller stängt, men förvånandsvärt många har öppet. Inga demonstrationer eller något särskilt firande märks här.

Återigen bjuder Maria på lunch. Mycket gott som vanligt.

Vädret är stabilt, bara sol och svaga vindar.

Torsdag 2/5

I dag har vi köpt ett par nya shorts och en tröja till Björn.

Vi hjälper Maria att skala lite potatis för kommande behov.

Det kommer lite fler båtar till bryggan nu. Kanske är de här för att stanna över påsken. Engelmän, spanjorer, danskar och så vi. Hoppas att de hittar rätt taverna, vilken förstås är STOUKAS!

Nu börjar det bli så varmt att man inte orkar göra något mer än det nödvändigaste.

Men vinden är fortfarande hyfsat sval.

Fredag 3/5

Traditionen att skjuta upp fyrverkeri i samband med påsk är nog ganska spridd i världen. Lyckligtvis har vi ett förbud i Sverige mot smällare som alltså bara låter. Här i Grekland, eller åtminstone på Kalymnos finns inget hinder för sånt. Så här är det inte bara smällare (vilka man möjligen kan fördra), utan BOMBER som skjuts av med början ett bra tag före påsk. Vi pratar om bomber som man känner tryckvågen ifrån i bröstkorgen, och då trumhinnorna gråter varje gång! Man skjuter gärna av dessa bomber sent på kvällen. Photia ligger (som många Grekiska städer) i en ”gryta” med berg på båda sidor, så ljudet av bomberna studsar fram och åter mellan bergssidorna. Hade det inte varit för familjen Kosari och Stoukas taverna, så hade vi gett oss av härifrån för flera dagar sedan, och hittat någon liten lugn ankarvik utan bomber att tillbringa påsken i. Förmodligen så drar sig många turister (som varit här förut och vet vad påsken innebär) sig för att komma hit innan påskhelgen är över, vilket är väldigt tråkigt för hela turistnäringen.

Hur som helst så ska vi stå ut med bomberna, för vi har sett glädjen i Marias ögon när vi sa att vi skulle fira påsken med dem! Det uppvägen alla bomber!
Vi älskar vår Grekiska familj!

 På kvällen är det ett traditionellt påsktåg från flera olika kyrkor i stan.Från flera kyrkor kommer folk bärande på vackert utsmyckade kors och en kista som symboliserar Jesus kista. Det finns en kyrkokör och många människor som ansluter längs vägen har tända ljus i händerna. Likadana tåg kommer från flera kyrkor, och man sammanstrålar och vandrar tillsammans runt stan. På Kalymnos bor ca 17 000 människor, det verkar som om de flesta är med i tåget till slut. Alltsammans är fantastiskt vackert.

MEN! Så börjar skjutandet igen! Bomberna smäller till och med några meter över båtarna i hamnen. Vi klarar inte av att vara ute längre, tyvärr. Det är förstås inte mycket bättre att sitta i båten och huka......

Lördag 4/5

Maria! Maria! Maria! 

Vi kan bara inte stå ut med alla bomber! Hur gärna vi än vill vara här, så står vi inte ut! Förlåt oss, men påskafton känns helt omöjlig på den här ön! Vi ger oss av vid 8-tiden på morgonen (första morgonbomben kom vid 7...) Målet är Kos, dit vi anländer vid 12-tiden. Här råder lugn och frid. Underbart att få vila öronen. Efter dusch och mat, mår vi väldigt gott i denna lugna fridfulla hamn.

 Söndag 5/5

Vi går som vi lovat tillbaks till Kalymnos i dag, för att ändå fira lite påsk med Maria och familjen. Vi hoppas att de har skjutit slut på alla smällare och bomber, lite orealistiskt kanske, men hoppet finns.

Vi ger oss av klockan 07:45, och är i Pothia igen vid 11:30-tiden, och lägger oss närmare Port Police vilket känns något säkrare.?

Såklart de hade sparat lite bomber till dess att vi var tillbaka igen!!

Men nu har jag skaffat öronproppar! Maria skjutsade mig till apoteket som var jouröppet. Så nu ska vi nog klara av dagens bombningar också!!


På eftermiddagen sitter vi hos Stoukas igen. Vi får traditionell påskmat bestående av helstekt lamm med tillbehör. Vid tre-tiden ökar bombaktiviteten, och när klockan är sju på kvällen är det ett inferno! Hade vi inte haft våra öronproppar, så hade vi nog varit fullständigt döva vid det här laget!

Vi går till båten och sätter oss, det är ändå omöjligt att föra ett vettigt samtal. Det är makabert att se att gatorna är fyllda med folk som vill titta på eländet!  Många familjer med små barn, det känns overkligt, som en mardröm, och man hoppas att den ska ta slut snart. Men det bara ökar och ökar, och vid midnatt är det fullständigt vansinne.  Sista bomben kommer vid halv tvåtiden på natten. Därefter kommer bara enstaka smällare, men vid det här laget är vi så avtrubbade så vi reagerar inte alls på dem.

Det var ett fint fyrverkeri vid midnatt, men vi kunde inte uppskatta det p.g.a. att man hela tiden var på helspänn inför nästa bomb.

Måndag 6/5

I natt har vi trots allt fått sova några timmar, och på morgonen är det relativt lugnt. Det är annandag påsk här i dag, och de flesta affärer håller stängt.

Vi har kommit överens med Maria att vi stannar i dag också, det sägs att det ska bli lugnt i dag. Vi ska äta tillsammans på Stoukas, och ta farväl av våra vänner.

Det är varmt i dag. Jag ser en termometer på gatan, den visar 31 grader i skuggan just nu, klockan 13:30.

 Tisdag 7/5

Ca halv tio ger vi oss av från Kalymnos, målet är återigen Kos, för att sedan dra vidare mot Kreta.

Vi har fått ett problem. Kylen har pajat! När vi kommer fram till Kos så undersöker Björn saken närmare. Han fixar och trixar, ringer flera gånger till Sverige för att få råd och tips från tillverkarna. Det visar sig att en del måste bytas ut (den svarta lådan(!) men den röda lådan är fortfarande OK), men det är dock inte fel på kompressorn (= dyrt!) som tur är. Vi ska få hjälp i morgon.

Vi försöker att tömma kylen på känsliga varor, t.ex blir det pannkakor på kvällen. Björn fixar en ispåse som vi lägger i kylen, det funkar rätt bra faktiskt.

Jag har upptäckt att vi har glömt kvar vår potatisskalare hos Maria!

Vi får hämta den när vi kommer tillbaka i September.

Vi lämnar in tvätt som vi kan hämta i morgon igen.

Onsdag 8/5

Det är härligt att vakna i en tyst och lugn hamn, med dusch och WC alldeles om hörnet.

Frukostbröd finns att köpa bara några steg från båten,och som på beställning så sjunker temperaturen ute lite grand och vi får lite moln över oss, viket passar alldeles utmärkt så länge vi är beroende av isen i kylen.

Vi har hämtat vår tvätt, och Björn har kontaktat en gubbe som ska komma kl 13 och reparera vår kyl.

Det kommer 2 gubbar, varav den ena kan engelska. De stannar bara 10 minuter, och ska återkomma angående delen som måste bytas.

Timmarna går, men inga gubbar syns.

Torsdag 9/5

Inga gubbar syns eller hörs i dag heller, så vi ringer och frågar vad som händer. ”Jo, vi kommer i dag klockan 13:00 med den delen som behövs”. Nu är klockan 14 och inga gubbar...........grekland............

Klockan halv tre dök en gubbe upp, med en ny svart låda.

Kapten slänger sig ner i stuvutrymmet och kopplar och fixar. Nu funkar kylen igen!! Det är tur att vi har en så mångsidig kapten på den här båten!!

Fredag 10/5

Med en nyfylld kyl, drar vi vidare till ett nytt mål. Kardamena ungefär mitt på Kos sydsida blir vår nya hamn. Här är det antagligen väldigt ”turistigt” mitt i sommaren, men just nu en pärla.

Långa badstränder på båda sidorna om hamnen.

Vi hittar en taverna som ger oss en fantastiskt god ”seafood-sallad” med rökt lax, räkor och krabba, samt mycket gott lättgrillat bröd. Till det ett gott vitvin. Mums!!! För oss räcker det gott med att dela en sallad för att vi ska bli mätta och nöjda. Man blir inte så hungrig av att sitta och guppa fram i sakta mak på en segelbåt några timmar i medelhavet, och kanske ta fram kameran och fota lite på vägen.

Lördag 11/5

I dag har vi en ”mellandag”. Vi har mest bara latat oss, njutit av omgivningen här i Kardamena och mått gott. Vi hittade en rätt stor (efter grekiska mått mätt) supermarket, där vi har skaffat en del ny proviant, mestadels rinnande sådan.

Söndag 12/5

Nu bär det av igen. Dagens mål är Kamares. I svaga vindar går vi för motor. Till Kamares, som ligger i den sydligaste bukten av Kos, är det bara 10 nm. Vi ser långa sandstränder även här. Ön Kos ståtar nog med de flesta sandstränder i hela östra Grekland, annars är det oftast småsten på stränderna. På vägen hit såg vi en hissanordning, eller en sorts bergbana, som tar folk från hotellkomplexen en bra bit ovanför stranden (antagligen fantastisk utsikt!) ner till själva beachen! Himla fiffigt! På det sättet får man det bästa av två världar, strålande utsikt och nära till stranden utan att behöva klättra själv. Kanske inte minst värdefullt efter en kväll på någon av tavernorna utmed stranden!

Måndag 13/5

Vägen frå Kamares till Nisiros blir ganska guppig. Vi har lite hjälp av segel, men har även motorn igång.

Det är en mycket fin hamn.

Vi kommer hit tidigt, så jag hinner baka lite bullar. Det är dock inte så lätt att få till sådana bullar som hemma. Kardemumma har vi letat med ljus och lykta efter, men inte hittat., och mjölet som finns här i båten är inte riktigt nytt. Lägg därtill en ugn som är lite dålig undervärme på. Men jag lyckas trots allt ändå få till en sorts kanelbullar. ”Man tager vad man haver”... Det blev också någon sorts äppelkaka, som jag inte tror att någon har sett (och kanske inte vill se) maken till hemma. Man blir inte så kräsen när man inte har varit hemma på ett tag.

Tisdag 14/5

I dag har vi hyrt bil, och åkt runt på ön. Nisiros är en vulkanö, med en vulkankrater i mitten. Vi åker ner till kratern, där svavelångorna ligger över hela området. Det ryker nerifrån botten emellanåt och marken är alldeles gul överallt. På vägen ner till kratern, passerar vi en naturlig ”sauna”. Ett litet murat utrymme i berget, där varm ånga stiger från ett hål nere vid golvet. Bastuvänner skulle säkert uppskatta denna sauna kan jag lova, det är väldigt varmt där inne!

Vi tar också kort från toppen av ön, en formidabel utsikt! Man ser Kos, Tilos, Rhodos och Turkiet, samt en del andra småöar.

 Angående bildandet av Nisiros, så vet den grekiska mytologin att berätta att under kriget mellan Gudarna och Giganterna, så hade havets gud Poseidon tagit på sig uppgiften att eliminera giganten Polybotes. Efter att Poseidon besegrat Polybotes, så förföljde han Polybotes som flydde i skräck över Egeiska havet i ett försök att hitta ett ställe att gömma sig. I närheten av Kos hann Poseidon upp Polybotes och med sin treudd bröt han av en bit av Kos (nära Krikelos) och slängde den på giganten. Biten spetsade Polybotes och där ligger han än i dag under Nisiros och suckar och stönar ibland , därav vulkanaktiviteten.


Enda problemet denna dagen är att jag har fått något fel på balanssinnet , (vilket jag hoppas går över fort, det är väldigt otrevligt) så jag kan inte gå omkring utan stöd, men min Kapten är min klippa!

Onsdag 15/5

Vi går till Tilos i dag. Segling nästan hela vägen, men vi fick hjälpa till med motorn sista biten. Hamnen är liten. Det finns en minimarket (ca 25 kvadratmeter i storlek!) och en supermarket (ca 50 kvadratmeter!). Port police finns här, men är inte intresserade av våra papper. Inte heller kommer någon för att ta betalt, såvida man inte vill ha vatten eller el. Vi är självförsörjande.

Yrseln har inte gått över, men jag kör med sjösjuketabletter (lite knasigt med ett hav som är spegelblankt tidvis) och hoppas att det rättar till sig.

Torsdag 16/5

Färden går vidare till Khalki utanför Rhodos. Svaga vindar gör att vi får ta till både motor och segel för att komma nån vart. Det är väl ett välkänt problem att det blåser för lite eller för mycket eller åt fel håll! Men skam den som ger sig. Med nuvarande planering, så räknar vi med att nå Kreta på söndag, men vindarna rår vi inte över och de har en tendens att ändra sig så att inte ens vädergubbarna ska kunna spå rätt. Men ”en seglare kommer när hon (eller han) kan”.

Fredag 17/5

Startar tidigt för vi har en lång sträcka att gå i dag, och vi vet ännu inte vilken hjälp vi får av vädrets makter. Vi har haft problem med ankaret i natt, Björn har suttit ankarvakt sen 04:30. Det har blåst, och vår båt trycktes mot grannens. Nu är det bra seglingsvind. Vi har 7 – 8 m/s och nästan halvvind (halv = 90 grader mot båtens riktning). Timmarna går och vinden ökar och vrider, så vi har den emot oss.....vindstyrkan ökar ytterligare upp emot 15 m/s när vi närmar oss Karpathos. Med lite lä från ön får vi pusta ut lite, men fortfarande har vi vinden emot oss och höga vågor. Vi siktar på att gå in vid Karpathos nordspets – Ormos Tristoma. Det ligger en ö norr om inloppet, mellan den ön och själva Karpathos. Nu blåser det rejält. Vi har 16 m/s rakt emot oss nu. Väl inne i viken där vi ankrar, har vi fortfarande ca 10 – 12 m/s när klockan är 19 på kvällen. Vi hoppas dock på avtagande vind till natten, det är inte så roligt att gå till sängs och veta att det blåser så mycket där utanför.

Vi fixar lite mat och pustar ut efter dagens vedermödor.

Från början hade vi tänkt att gå utefter Karphatos ostkust ner mot Kreta, men med rådande vindar så får det bli västsidan i stället.

Lördag 18/5

Det blev en mycket orolig natt. Blåsten avtog inte förrän fram på småtimmarna, och inte ens då blev det stilla. Vårt ankare låg i alla fall stabilt, det känns ju alltid viktigt, men särskilt när det är så blåsigt.

Vi försökte vänta ut det värsta blåsvädret, och gav oss av vid 11-tiden.


Vi passerar den högsta toppen på Karpathos ,1215 meter. Det är en mycket karg sida som vi ser. Kala berg, och inte mycket bebyggelse alls. Vackert men hårt.


Vi har fått gå för motor i motvind hela vägen. Vinden har varierat mellan 6 – 15 m/s.

Äntligen är vi framme i en hamn som heter Fri och som ligger på Nisos Kasos, en ö mellan Karpathos och Kreta. Här är det LUGNT och skönt!

Hamnen är liten, och vi ligger som 2:a båt utanför en fransman. Så skönt att allt äntligen är STILLA!


Söndag 19/5

I dag har vi flyttat in båten till bryggan, eftersom det blivit ledigt när en båt från Shetlandsöarna, och en från England har gått iväg. Vi har bestämt oss för en extra dag här. Det blir både båt-tvätt och persedel-tvätt. Lite proviant har vi också fått tag på.

Min yrsel  har fortfarande inte gett med sig helt, så jag tycker att det är skönt med en vilodag.

Måndag 20/5

Nu bär det av till Kreta! Vi startade tidigt, och efter nästan 9 timmar nådde vi Sitia på Kreta.

Det var ingen vidare pir vi hamnade vid. Tydligen var det ett folknöje att gå ut på piren på kvällen och titta på nyanlända, vilket i och för sig inte var nåt problem, utan rätt trevligt. MEN sen kom alla dessa moppe-marodörer som bara vill köra omkring på sina mopeder och motorcyklar och föra så mycket liv som möjligt. För att lyckas med det, tar dom bort ljuddämparen på moppen så att man inte ska kunna föra ett normalt samtal medan de flänger omkring.

Rätt som det var så dök Port Police upp i bil, och sa att vi måste anmäla oss direkt i morgon bitti. Ja, ja....


Tisdag 21/5

Björn cyklade återigen bort till Port Polis med alla skeppspapper, pass mm. Det räckte inte. De ville ha pappret som vi efter en massa krångel köpte dyrt i tullen i Araxos Patras förra året. Där vill de stämpla. Målet är antagligen att stämpla hela pappret fullt, så att man måste köpa ett nytt dyrt papper så de kan skinna oss på ännu mer pengar!

Det finns inget land inom EU som begär att man ska göra så här mer än Grekland. Medelhavsseglarna som organisation har skickat en protest till Grekiska myndigheter, men det hjälper inte.

Jag tror att detta skrämmer bort många seglingsturister. Antag att detta skulle gälla alla som kommer med flyg hit också!Varje gång du tex hyr en bil och reser till en annan stad skulle du behöva visa pass och flygbiljett och i de flesta fall du få betala en avgift för det!! hur långt kan det sträckas?  Varje gång du går till badstranden??

Observera att Port Police inte alls är det samma som hamnkapten. Att man betalar hamnavgift är en helt annan sak, och är betydligt lättare att förstå. Om man har tur så ligger Port Police och hamnkontoret i samma byggnad, men det är långt ifrån säkert. Det känns som ett helt företag att gå in i en hamn ibland, på grund av allt krångel.


Vi har nu flyttat oss från Sitia och till Agios Nikolaus, en ca 3,5 timmar lång resa, med frukost på vägen. Björn har testat mistluren på vägen, bara för att kolla att den funkar. Ett jädrans liv!!

Den här hamnen är en väldigt positiv upplevelse. Snyggt och fint. Välordnat. Nära till stan med butiker och tavernor mm.

Har nu ätit gott på stan och handlat en del, och ska ta en kopp kaffe i båten.

Kan också meddela att min yrsel nu är ett minne blott, underbart!

Onsdag 22/5

Här i Ag. Nikolaus är det jätteskönt att vara. Nu har värmen slagit till ordentligt, så vi har ca 30 – 32 grader på dagarna och ca 25 – 26 på nätterna. Täckena är borttagna från påslakanen! Jag tycker att det är varmt, men om det inte blir värre än så här, så funkar det! Det är väldigt skönt att kunna spankulera i stan vid 22-tiden utan att tänka på att det enda man har på sig är shorts och linne.....

I kväll har det börjat blåsa upp. Vi får väl se om det lugnar sig till natten.

Torsdag 23/5

Inte precis någon lugn natt! Vi gick upp båda två i natt vid 02:30 och Kapten (ja, Amiralen bara övervakar ju!) fick lägga ytterligare rep mellan båt och brygga. Sen satt vi ett tag i sittbrunnen och lyssnade till båsten, men tyckte att det var smalt och obekvämt att sitta så hela natten, så vi gick och lade oss igen. Jag sov en liten stund, men det är ett sånt himla liv i alla master och stag på alla båtar runt omkring oss, så vid 6-tiden gick jag upp igen. Jag kollade repen, och tittade efter hur mycket det blåste. Vi hade 18 m/s på vår mätare. Kapten lyckas på nåt sätt sova igenom allt oväsen, och eftersom allt är OK, så får han gärna sova vidare. Nu är klockan nästan 8 och vinden har lugnat ner sig betydligt. Det ser ut att bli en fin dag i dag också.

Fredag 24/5

Det är inte alla dagar som det finns så mycket att rapportera, men jag kan i alla fall säga; att sitta och slöa i sittbrunnen med en god bok, ett glas vitt och kylda melonbitar som tilltugg, det är verkligen avkopplande! I dag är det behagliga 27 grader i skuggan och en svag bris.


Björn har varit ute på en cykelrunda i stan och bl.a. handlat vatten. Just nu är det cykelvård på schemat.

Vi har bestämt oss för att stanna ytterligare en dag, sen går vi till Spinalonga, som är en liten ö, ca 2 timmars väg härifrån. Vi ska fylla på vattentanken innan vi lämnar Ag. Nikolaus.

 Lördag 25/5

Vi har just ankrat i en liten vik vid ön Spinalonga, efter att ha lämnat den sköna staden och hamnen Agios Nikolaus.

Vi har gått runt ön Spinalonga, och in mellan fastlandet och själva ön. Vi har upptäckt att den omtalade spetälskekolonien, dit man forslade folk för att isolera dem, ligger på en liten ö alldeles norr om själva huvudön. Båda heter Spinalonga.

Här är helt underbart. Vattnet, mellan 3 – 5 meter djupt i hela sundet, har en underbar turkos nyans, och temperaturen är 22 grader C. Vi sitter återigen med lite kylt vin, kylda melonbitar och annan frukt och bara njuter! Vilket fantastiskt ögonblick i livet! Jag önskar att alla mina nära och kära vore här och fick dela denna otroligt vackra stund!!

Här tänker vi stanna över natten. Vi får se om Kapten möjligtvis dristar sig till att bada. Amiralen har lite högre krav på temperatur, och säger som sin far; ” minst 25 grader ska det vara innan jag sätter foten i det blöta”.

Här är salt som tusan, så man behöver inte vara rädd att sjunka! Man flyter som en kork.

Söndag 26/5

Vi vaknar i fullkomligt lugn och stillhet. Det ligger 3 båtar till här, alla engelsmän. Dessutom är det ett litet gäng som har slagit upp några små tält vid stranden. Ett par engelsmän tar sig ett morgondopp och camparna börjar vakna till. Allt är frid och ro.

Vi äter lite frukost, och smyger sen iväg utan att störa någon.

Vi går längs Kretas nordkust västerut. Hittar så småningom en trevlig by som heter Milatos. Det är en liten fiskeby, med sandstrand mitt i byn. Här stannar vi ett tag. Björn försöker hitta en bagare, men det är ju söndag, så vi får vänta till i morgon. Lite grönsaker har han ändå fått med sig på sin rundtur.

Björn sätter igång och bakar matbröd i värmen!

Vi behöver inget bageri i morrn, för brödet smakar alldeles utmärkt gott!

Måndag 27/5

Färden har gått vidare till Gouves. En välordnad hamn, relativt nybyggd. Här håller de på och muddrar inloppet när vi kommer, så vi får vänta utanför en liten stund. Sen blir vi anvisade en plats långsides kajen, enkel och bra tilläggning. Här finns en del hotell och förstås en massa tavernor. Två supermarkets och ett par biluthyrare, sen är det inte så mycket mer. Men på båda sidor om hamnen finns härlig sandstrand och massor av parasoller och solstolar är utställda. De flesta som vi hör, pratar antingen franska eller holländska.

Tisdag 28/5

Vi är kvar i Gouves. Har sett att det blir blåsigt i natt, så vi har förstärkt våra förtöjningar. Blåsvädret börjar så smått redan på kvällen. Jag går och lägger mig, Björn sitter uppe.

Onsdag 29/5

Klockan ett på natten går jag upp. Det blåser som bara den. Men det är inte bara det att det blåser, det blåser VARMT!  Vi konstaterar att alla förtöjningar funkar bra, och går och knyter oss en stund. Jag vaknar igen vid fyra-tiden. Går upp för det är för varmt att ligga kvar. I sittbrunnen har vi nu 31 grader! Jämför med normaltemp tidigare på ca 18 grader.

Vinden är sydlig, så värmen kommer från Afrika. Vi hoppas att båten inte är täckt av den finkorniga ökensanden i morgon bitti. 

När klockan är 7 på morgonen har temperaturen sjunkit till ca 29. Vinden fortsätter att ta i, ca 15 – 19 m/s i byarna. Det kommer att fortsätta blåsa några dagar nu, men vi får se hur det ser ut för våran del. Vi har tänkt att gå till Heraklion härifrån. Kanske är det så att kuststräckan närmast land lugnar ner sig snart, i så fall sticker vi. Annars stannar vi och inväntar bättre väder.

Det blir ytterligare en natt här i Gouves. I morgon förmiddag tror vi att vi kan ta oss vidare.

Förhoppningen att slippa sanden kom på skam, allt är täckt av en hinna med sandkorn.


Vi har ätit frukost på en taverna, det var skönt att sitta någonstans där allt stod stilla!

Åter i båten så har den värsta stormen lagt sig, och vi tar oss en tupplur. Jag vaknar av lukten av nybryggt kaffe! Härligt! Återigen ett verk av den excellenta Kaptenen!! Puss!

Torsdag 30/5


Nu är det lugnt på väderfronten igen.


I natt har vi jagats ovanligt mycket av mygg. Jag har ett myggnät över min säng, vilket gör det säkrare, men om myggen letar sig innanför nätet så kommer de ju inte ut igen!

Björn fajtas oftast någorlunda framgångsrikt med dem utan nät, men ibland är dom rent för jäkliga!

I morse drev de upp Björn halv sju med något vilt i blicken som sa ”nä nu är det krig!” Han hämtade myggdödare nr ett, som ser ut som ett litet tennisracket där trådarna blir strömförande med hjälp av ett batteri och en knapp i skaftet. Mycket effektivt när man väl har lärt sig tekniken. Björn har övat mycket denna sommar kan jag säga!


Vi gör oss iordning och går ifrån den här hamnen, som för övrigt inte är att rekomendera om det blåser det allra minsta. Det finns inte tillräckligt med vågbrytare, så svallet går rätt in, och det blir väldigt snabbt obekvämt. Blåser det mycket, så blir det ibland svårt att vistas på båten utan att bli sjösjuk. Vi hade otur med vädret och var tvungna att stanna längre än planerat, men nu är vi i alla fall på väg till Heraklion.

Anländer till Heraklion vid middagstid. Allra längst in i en jättehamn ligger småbåtshamnen. Dvs det är inte bara fritidsbåtar som ligger här, utan också en massa fiskebåtar. Fiskebåtarna och de bofasta fritidsbåtarna upptar större delen av hamnen, så det är inte lätt att hitta en plats här. Vi lyckas trixa oss in på en bra plats (ja såklart, tack vare den excellente Kapten!!) och ligger jättefint mitt i smeten!

Efter det obligatoriska besöket hos Port Police, går vi en vända på stan. Det finns mycket att titta på, och många tavernor av olika slag. Vi hittar också ett apotek, så jag får köpa nya allergitabletter.

Vi återvänder till båten efter några timmar. Äter gott och kopplar av med att titta på folklivet. Det är till exempel väldigt populärt att gå, springa, cykla, eller på annat sätt ta sig fram och tillbaka på den långa piren som avslutas med (eller påbörjas om man kommer sjövägen) med ett Venitianskt fort.

Fredag 31/5

I dag har vi en vilodag.

 

English

Wednesday 1/5


It's quiet in the town today. Some shops are closed, but surprisingly many are open. No demonstrations or any special celebration seen here.
Again we are invited to lunch with Marias family. Very yummy as usual!
The weather is stable, just sunshine and light winds.

Thursday 2/5

Today we bought a new pair of shorts and a shirt to Björn.
We helped Maria to peel some potatoes for future needs.
There are some more boats to the dock now. Maybe they're here to stay over Easter. Englishmen, Spaniards, Danes, and us. Hope they find the
right tavern, which of course is STUKAS!
Now it is getting so hot that we can not be bothered to do anything more than the basics.
But the wind is still pretty cool.

Friday 3/5

The tradition to shoot fireworks in the Easter is probably quite widespread in the world. Fortunately, we have a ban in Sweden against firecrackers thus only sounds. Here in Greece, or at least on Kalymnos is no obstacle to that. So here it is not just firecrackers (which one can possibly tolerate), but BOMBES  are shot starting a good while before Easter. We're talking about bombs that you feel the blast from in the chest, and that your eardrums cry over every time! They especially like to shoot these bombs late at night. Photia is situated (like many Greek cities) in a "pot" with mountains on both sides, so the sound of the bombs bounces back and forth between the mountain sides. Had it not been for the family Kosari and Stukas tavern, we would have left here several days ago, and found a small quiet place without bombs to spend Easter in. Probably many tourists (who have been here before and know what Easter means here) decides not to come here before the Easter holidays are over , which is very sad for the entire tourism industry.

Anyway, we'll put up with bombs, for we have seen the joy in Marias eyes when we said we would celebrate Easter with them! That outshines all the bombs in the world!
We love our Greek family!

In the evening it is a traditional easterparade from several churches in the town.From several churches, people carrying ornate cross and a coffin symbolizing Jesus coffin. There is a church choir and many people that join along the way have lit candles in their hands. Similar parades come from several churches, and they are joined together and walk around town. On Kalymnos island live about 17,000 people, it seems like most of them are here joining the parade. It is all incredibly beautiful.
BUT! Then the shooting starts again! The bombs slamming through a few meters over the boats in the harbor. We can not stand to be outside any longer, unfortunately. Of course it is not much better to sit in the boat and crouch ......

Saturday 4/5

Maria! Maria! Maria!

We just can not stand all the bombs! How ever much we want to be here, we can´t stand it! Forgive us, but Easter Eve feels completely impossible on this island! We leave at 8 o'clock in the morning (the first morning bomb came at 7 ...) The goal is to go to Kos, where we arrive at 12 o'clock. It is quiet and peaceful. Wonderful to rest your ears. After a shower and food, we feel very good in this quiet peaceful harbor.

Sunday 5/5

We keep our promise and go back to Kalymnos today, to be able to celebrate Easter a bit with Maria and the family. We hope that the firecrackers and bombs are all gone by now, perhaps a bit unrealistic, but that is our hope and wish.
We leave at 07:45, and is in Pothia again at 11:30.We put the boat closer to the Port Police, which feels somewhat safer. ?
Of course they had saved some bombs until we were back again!
But now I've got earplugs! Maria drove me to the pharmacy that was opened. So now we'll deal with today's bombings also we hope!

In the afternoon, we are at Stukas again. We get traditional Easter food consisting of roast lamb with accessories. At about three the bomb activity increases again , and at seven in the evening it is an inferno. Had we not had our earplugs, we would probably had been completely deaf by now!
We go to the boat and stay there, it is impossible to have a sensible conversation anyway. It's macabre to see that the streets are filled with people who want to watch the misery!

Many families with young children. It feels unreal, like a nightmare, and we hope that it will stop soon. But it just increases and increases, and at midnight it's completely insane.  The last bomb comes at one thirty in the morning. After that just a few firecrackers, but by now we are so jaded, that we will not respond at all to them.
It was a nice firework display at midnight, but we could not enjoy it because we the whole time was on tension for the next bomb.

Monday 6/5

Tonight, we have nevertheless been able to sleep a few hours, and in the morning it is relatively quiet. It's Easter Monday here today, and most shops are closed.
We have talked with Maria, and agreed to stay until tomorrow, it is said that it will be quiet today. We'll eat together at the Stukas, and say goodbye to all our friends.

It's hot today. I see a thermometer in the street, it shows 31 degrees in the shade right now, at 13:30.

Tuesday 7/5

About half past nine we set off from Kalymnos, the target is again Kos, and then we move on to Crete.
We've got a problem. The refrigerator has broke down! When we arrive at Kos Björn will investigate the matter further. He fixes and juggle, calling several times to Sweden to get advice and tips from the manufacturers. As it turns out a part must be replaced (the black box (!) But the red box is still OK), anyway it is nothing wrong with the compressor (= expensive!) Luckily. We'll get some help tomorrow.
We are trying to empty the fridge from sensitive food, therefor it will be pancakes in the evening. Björn fixes an ice pack that we put in the fridge, it works pretty well actually.
I have discovered that we have left behind our vegetable peeler with Maria!
We'll get it when we come back in September.
We take some laundry to the cleaners, we can get it back tomorrow morning.

Wednesday 8/5

It is wonderful to wake up in a quiet and peaceful harbor with shower and WC just around the corner.
Breakfast Breads are available just steps from the boat, and luckyli the temperature has fallen a little bit and we get a little cloud over us, viket excellent as long as we are dependent on the ice in the fridge.
We have fetched our laundry, and Björn have contacted a man who will come at 13:00 and look at our fridge.

There is two men coming, one of them speakes english. They stay for just 10 minutes, and will return with the part that must be replaced.

The hours pass, but no guys are visible.

Thursday 9/5

No guys are seen or heard of today either, so we call and ask what's happening. "Well, we're coming today at 13:00 with the part required." Now it is 14:00, and no guys ........... greece ............

At half past two one guy showes up with a new black box.
Captain throws himself into the storage compartment and connects and fixes. Now the fridge is working again! It is fortunate that we have such a versatile captain on this boat!

Friday 10/5

With a newly filled fridge, we go on to a new target. Kardamena in about the middle of the southern side of Kos becomes our new port. Here it is probably very "touristy" in the middle of summer, but right now a gem.
Long beaches on both sides of the harbor.
We find a tavern that gives us a delicious "seafood salad" with smoked salmon, shrimp and crab, as well as very good lightly grilled bread. To that a nice white wine. Yum! For us, it's enugh to share a salad for us to be fed and happy. You do not get so hungry siting leisurely on a sailboat for a few hours in the Mediterranean, and maybe take out the camera and take some pictures along the way.

 Saturday 11/5

Today we have a “in-between-day”. We mostly just relax, enjoying the surroundings here in Kardamena and have a nice time. We found a rather large (by Greek standards) supermarket, where we've got some new stores, mostly liquid stuff.

Sunday 12/5


Now we leave again. Today's goal is Kamares. In light winds, we go by engine to Kamares, which is located in the southern Gulf of Kos, only 10 nm away. We see long sandy beaches here too. The island of Kos must have the most sandbeaches in the whole of Eastern Greece, in other islands it is mostly pebbles on the beaches. On the way here we saw a hoist, or a kind of funicular that takes people from the hotel complexes well above the beach (probably amazing view!) Down to the very beach! Really clever! That way you get the best of both worlds, brilliant views and get close to the beach without having to climb yourself. Perhaps not the least valuable after a night at one of the taverns along the beach!

Monday 13/5

The road from Kamares to Nisiros gets pretty bumpy. We have a little help from the sails, but also have the engine running.

It is a very nice harbor.
We come in early, so I have time to bake some buns. However, it is not so easy to bake buns as at home. Cardamom we have been searching high and low for, but not found., And the flour that is here in the boat is not really new. Add to that an oven that is a little bad in the heat from below. But I succeed after all to make some sort of cinnamon buns. "You take what you have" ... I also made some sort of an apple cake, which I do not think anyone has seen (and may not want to see) the liks of at home. You will not be so picky when you have not been home for a while.

Tuesday 14/5

Today we rented a car and traveled around the island. Nisiros is a volcanic island, with a volcanic crater in the middle. We go down to the crater, where sulfur fumes are all over the area. The smoke comes from below ground at times and the ground is all yellow everywhere. On the way down to the crater, we pass a natural "sauna". A small walled space in the rock, where hot steam rising from a hole down at the floor. Sauna friends would surely appreciate this sauna I can promise you, it's very hot in there!
We also take pictures from the top of the island, a formidable view! You see Kos, Tilos, Rhodes and Turkey, and a few other small islands.

Acording to the Greek myths the formation of Nisyros took place as follows; during the battle of the Gods and Giants, Poseidon, god of the sea, had undertaken the task of eliminating giant Polybotes. After Poseidon defeated Polybotes, he pursued the beaten gigant as he fled in terror across the Aegean Sea in search of a place to hide. Near Kos, Poseidon caught up with Polybotes and with his trident, he broke off a piece of Kos (near Krikelos) and threw it at the giant. The piece of land pinned Polybotes down and lying underneath Nisiros as he does, he sometimes sighs and groans,  hence the volcanic activity.


The only problem this day is that I've got something wrong with the sense of balance   (witch I hope will disapear soon, it is very unplesant), so I can not walk around without assistance, but
my Captain is my rock!

Wednesday 15/5

We go to Tilos today. Sailing almost all the way, but we got to get help from the engine the last bit. The harbor is small. There is a mini market (about 25 square meters in size!) And a supermarket (about 50 square meters!). Port police are here, but they are not interested in our paper. Nor will anybody want any money , unless you want water or electricity. We are self-sufficient.

My dizziness has not gotten any better, but I take some seasick pills (little quirky when the sea is flat calm at times) and hope it corrects itself.

Thursday16/5

The journey continues to Khalki outside Rhodes. Weak winds mean that we must use both motor and sail to get anywhere. It is a well known problem that the wind blows too little or too much or the wrong way! But shame on those who give. Under current planning, we expect to reach Crete on Sunday, but we cant tame the winds, and they have a tendency to change their minds so that not even the weather guys should be able to predict correctly. But "a sailor comes when she (or he) can”.

Friday 17/5

We are starting early as we have a long distance to go today, and we do not know what help we receive from the elements. We have had problems with the anchor in the night, Björn has sat anchor watch since 04:30. It has blown, and our boat was pressed against the neighbor. Now it's good sailing wind. We have 4 – 5 bf and nearly half wind (half = 90 degrees to the boat's direction). The hours pass and the wind picks up and turns, so we have it against us ..... wind speed increases further up to 7 bf as we approach Karpathos. With a little shelter from the island, we breath a little, but we still have the wind against us and high waves. We aim to go in at Karpathos northern tip - Ormos Tristoma. It is an island north of the inlet, between the island and the Karpathos.We still have 7 bf straight at us now. Once in the bay where we anchor, we still have about 6 bf at 7 pm. We hope, however, of decreasing wind to night, it's no fun to go to bed and know that it is so windy outside.

We'll get some food and take a breather after the day's tribulations.
Originally we had planned to go along Karphatos east coast down to Crete, but considering the prevailing winds it may be the west side instead.

Saturday 18/5

It was a very restless night. The wind did not subside until the small hours, and even then it was not calm. Our anchor was in all cases stable, it feels always important, but especially when it's so windy.

We tried to wait out the worst storm-wind, and set off at 11 o'clock.

We pass the highest peak on Karpathos, 1215 meters. It is a very harsh side that we look at. Bare rock, and not much settlements at all. Beautiful but hard.

We have had got to go by motor against the wind the whole way. The wind varies between 4 – 7 bf.
At last we arrive at a port called Free and lying on Nisos Kasos, an island in between Karpathos and Crete. Here it is QUIET and comfortable!

The harbor is small, and we are the second boat outside a Frenchman. It is so nice that finally everything is STILL!

Sunday 19/5

Today we moved the boat to the pier, as it has become available when a boat from Shetland Islands, and one from England has left now.
 
We have decided to take an extra day here. We have washed the boat and some clothes. We also managed to get some provisions.
My dizziness  has still not resolved completely, so I think it's nice to have a day of rest.

Monday 20/5


Now we are going to Crete! We started early, and after nearly nine hours, we reached Sitia in Crete.
There was not a nice pier we ended up at. Apparently it was popular to walk out on the pier in the evening and watch the new arrivals, which in and of itself was no problem, but quite nice. BUT then came all these moped-marauders  who just want to run around on their mopeds and motorcycles and make as much noise as possible. To do this, they have taken the muffler of on the mopeds so that you should not be able to carry on a normal conversation while they bustle about.
Suddenly the Port Police drove up in a car, and said that we must go there immediately in the morning. Yes, yes ....

Tuesday 21/5

Björn  took the bike to Port Police with all shipping papers, passports and so on. It was not enough. They wanted the paper that we after a lot of hassle bought expensivly in customs in Araxos Patras last year. There they want to put there stamps. The goal is presumably to stamp the paper in full, so you have to buy a new expensive paper so they can squize even more money out of us!
There is no other country in the EU requesting to do this except Greece. Mediterranean sailors organization has sent a protest to the Greek authorities, but it does not help.
I think this scares off many yachting tourists. Suppose that this would apply to everybody who come here by plane too! Each time you for example rent a car and travel to another city, you would have to show your passport and plane ticket and in most cases you would have to pay a fee for it! How far can it stretch?  Every time you go to the beach?

Note that the Port Police is not at all the same as Port Captain. That we pay dues is a totally different thing, and is much easier to understand. If you're lucky, Port Police and harbor office is in the same building, but it is far from certain. It feels like to much of a job to go into a port sometimes, because of all the hassle.

We have now moved from Sitia and gone toAgios Nikolaos, an approximately 3.5-hour trip, with breakfast on the way. Björn has tested the foghorn on the way, just to check that it works. One hell of a sound!
This port is a very positive experience. Neat, clean and orderly. Close to town with shops and taverns mm.
We have now eaten well on the town and shopped a little, and will have a cup of coffee in the boat.

I can also report that my dizzynes now has disappered, wonderful!

Wednesday 22/5

Here in Ag. Nicholas is wonderful to be. Now, the heat has really struck, so we have about 30 - 32 degrees during the day and about 25 - 26 at night. Quilts are removed from sheets! I think it's hot, but if it does not get worse than this, it is OK! It's very nice to be able to saunter in town at 22 o'clock without thinking about that the only thing you have on is shorts and a top .....
In the evening it starts to blow up. We'll see if it calms down for the night.

Thursday 23/5

Not exactly a quiet night!  We went up both of us last night at 2:30 and the Captain (yes, admirals only monitors after all!) had to an add additional rope between the boat and the dock. Then we sat for a while in the cockpit, listening to the wind, but thought it was narrow and uncomfortable to sit there all night, so we went to bed again. I slept a little while, but it's so much noise in all masts and stays on all the boats around us, so at 6 o'clock, I went up again. I checked the ropes, and checked how much it blew. We had 18 m / s on our meter. Captain manages somehow to sleep through all the noise, and because everything is OK, he may keep sleeping. Now, at nearly 8, and the wind has calmed down considerably. It seemes to be a nice day today, too.

Friday 24/5

It is not every day I have a lot to report, but I can truthfully say; to lazily sit in the cockpit with a good book, a glass of white and chilled melon pieces as a snack, it's really relaxing! Today is pleasantly 27 degrees in the shade and a breeze.


Björn has been out on a bike round the town and among other things bought some water. Right now, it is bike care on the schedule.
We have decided to stay one more day, then we plan go to Spinalonga, which is a small island, about 2 hour drive from here. We'll fill the water tank before leaving Ag. Nicholas.

Saturday 25/5

We have just anchored in a small cove on the island of Spinalonga, after leaving the beautiful city and port of Agios Nikolaos.

We have gone around the island of Spinalonga, and in between the mainland and the island itself. We've found that the famous leprakolonie, where they put people to isolate them, is located on a small island just north of the main island. Both islands are kalled Spinalonga.
It is absolutely wonderful here. The water, between 3-5 meters deep across the strait, has a gorgeous turquoise hue, and the temperature is 22 degrees C. We sit in the cockpit again with some chilled wine, chilled melon pieces and other fruit and just enjoy! What amazing moments in life! I wish all my loved ones were here and could share this amazingly beautiful moment!
Here we intend to stay overnight. We'll see if the Captain possibly dare to swim. The admiral has a little higher temperature requirements, and says like her father, "at least 25 degrees it should be before I set foot in the wet."
Here are very salty, so you need not be afraid to sink! You float like a cork

Sunday 26/5

We wake up in utter peace and tranquility. There are three boats except us here, all Englishmen. Moreover, it is a small group that has put up a few small tents on the beach. A pair of Englishmen takes a morning dip and campers begin to wake up to. All is peace and quiet.
We eat some breakfast, and then sneak away without disturbing anyone.
We sail along the north coast of Crete westward. Eventually we find a nice village called Milatos. It is a small fishing village with a sandy beach in the middle of the village. We stop here for a while. Björn tries to find a baker, but it's Sunday, so we'll have to wait until tomorrow. He got hold of some vegetables thou when he came back.
Björn starts baking bread in the heat!

We don´t need any bakery tomorrow, the bread tastes just wonderful!!

Monday 27/5

The journey has gone further to Gouves. A nice harbour, relativly newly built. They are dredging the inlet when we arrive, so we have to wait outside for a moment. Then we are given a place alongside the quay, easy and simple to dock. Here are some hotels and of course a lot of taverns. Two supermarkets and a couple of car rentals, thats it basicly. But on both sides of the harbour there are the most beutyful sandbeaches and plenty of parasolls and sunbeds are availabel. Most of the people we hear speaks french or dutch.

Tuesday 28/5

We are still in Gouves. Have seen that it gets windy in the night, so we have strengthened our moorings. Blow Weather humble beginnings back in the evening. I go to bed, Björn sits up.

Wednesday 29/5

At one o'clock at night, I go up. It's blowing like crazy. But it is not just that it blows, it blows HOT!  We check that all moorings works, and they are fine, so we go to bed again a while. I wake up at four o'clock. I go up because it is too hot to linger. In the cockpit, we now have 31 degrees!  Compare with normal temp earlier at about 18 degrees.

The wind is southerly, so the heat comes from Africa. We hope that the boat is not covered by the  fine desert sand in the morning. 

At 7 am temperature has dropped to about 29. The wind continues, it is about 5 bft in the gusts. It will continue to blow a few days now, but we'll see how it looks on our part. We intended to go to Heraklion from here. Perhaps the coastline calms down soon, in that case we will go. Otherwise, we stop and wait for better weather.

There will be one more night here in Gouves. Tomorrow morning, we believe that we can go on.

The hope to avoid the sand was in vain, everything is covered with a film of sand grains.

We have eaten breakfast at a tavern, it was nice to sit somewhere where everything was standing still!

Back in the boat the worst of the storm subsided, and we take a nap. I wake up to the smell of freshly brewed coffee! Lovely! Again, the work of the excellent Captain! Kiss!


Thursday 30/5

Now it's quiet on the weather front again.

Tonight we have been haunted with an unusual amount of mosquitoes. I have a mosquito net over my bed, making it safer, but if the mosquitoes manages to get inside the net they can´t come out again!

Björn does usually battle successful with them without a net, but sometimes they are just awful!

This morning they drove Björn up at half seven with something wild in his eyes that said "no, now it's war!" He got the mosquito killer number one, which looks like a small tennis racket where wires are energized by a battery and a button in the handle . Very effective once you have learned the technique. Björn has practiced a lot this summer, I can say!

We are getting prepared and go from this port, which by the way is not to recommend if the wind blows the least. There are not enough breakwater pier, so the surf is going right in, and it becomes very quickly uncomfortable. If it´s blowing it a lot, it sometimes becomes difficult to stay on the boat without getting seasick. We were unlucky with the weather and had to stay longer than planned, but now we are leaving for Heraklion.

Arriving at Heraklion at midday. The marina is located at the very end of a giant port. I.e. it's not just pleasureboats lying here, but also a lot of fishing boats. Fishing boats and pleasure boats residents occupy most of the port, so it is not easy to find a place here. We succeed to trick us into a good place (yes of course, thanks to the excellente Captain!) in the middle of everything!

After the obligatory visit to the Port Police, we go for a spin around town. There is a lot to look at, and many taverns of various kinds. We also find a pharmacy, so I can buy some new allergy tablets.

We return to the boat after a few hours. Eat a nice dinner and relaxing to watch the world go by. For example it is very popular to walk, run, bike, or otherwise get back and forth on the long pier that ends with (or start if you come by sea) with a Venician castel.

Friday 31/5

Today we have a day of resting.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Kristina von Schantz | Svar 01.06.2013 19.44

Vilket äventyr! Ni är UNDERBARA! Satans mygg! På Lunnaby använder Dag en sådan racket för att döda flugor! Det är hans favoritverktyg! Idag regn här! Minnen! AG

Gudrun Karlsson | Svar 31.05.2013 01.31

Fantastisk resa ni gör och nu tillsamm ans! Ni skriver så fantastiskt bra så man känner som man är med på resan!
Ja, Björn är händig den grabben, bakar o donar!

Lars_Åke o Margareta | Svar 28.05.2013 09.39

Hemma igen efter en underbar vistelse i Turkiet. Hoppas det blir bättre med Åsa hälsningar Lars-Åke o Margareta

Gudrun Karlsson | Svar 25.05.2013 21.17

Det låter som ni har härligt men också jobbigtpå resan men det är ju så det är i livet! Det kan ha varit en virus som gav Åsa yrseln,det brukar ta en vecka !

Kristina Granlund von Schantz | Svar 17.05.2013 20.00

Åsa och Björn! Detta med bomberna låter ju helt fruktansvärt! Stackare! Alltid spännande dagbok! Få hjälp av hantverkare 100 ggr värre än här! Högsommar!

Åsa 19.05.2013 09.16

Nu är vi snart på Kreta, helt bombfritt!! Skönt att sommaren har kommit till Sverige också! Kram!

Åsa | Svar 14.05.2013 20.49

Tack för all support Kristina! Härligt!

Kristina Granlund von Schantz | Svar 13.05.2013 18.19

Jag upprepar det säkert till leda, men det är så roligt att följa Er. Din resa över till Björn påminner mig om Zorba. Från Pireus till Kreta. Zorba : Dolphins..

Kristina Granlund von Schantz | Svar 13.05.2013 02.24

Det är SÅÅ roligt att följa Er! Jag gläds åt en kvinna här på Ekgården,91 år, som tittat på körsbärsblom i Kungsträdgården. SÅÅ vackert! Kram från Kristina

Åsa 13.05.2013 08.11

Ja, jag har sett körsbärsblommorna i Kungsträdgården på bild häromdagen. Fantastiskt vackert! Kram!

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.09 | 01:57

Hi again. Yeah we are ok. Hope you are as well. We and our boat is now back in Sweden. We want to sell but it can be hard, may be in springtime. Stay well you b

...
09.09 | 20:24

Hi Bjorn

Micheal and Elaine from (Aus registered) ISOBAR 1013 here, we spent some time on Amorgos with you. I trust you are well. where are you now. Cheers M&E

...
10.07 | 19:56

Härligt att höra! Ha en go sommar, Lisa! Kram från Åsa

...
09.07 | 14:34

Roligt att läsa och så otroligt bra skrivet. Kul att följa er. Kram Lisa

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS